Cestujete do exotických krajů? Dejte pozor na jet lag! Odborník radí, jak účinně bojovat s touto nemocí

Období zimy je stvořené k cestování do dalekých krajů. Co když ale bojujete s Jet lagem? Zeptali jsme se odborníka, jak tuhle nemoc překonat. Co například dělat, když cestujete z východu na západ nebo opačně. Tento fakt totiž hraje významnou roli.

jet lag

Co to vlastně je?  Jet lag je pásmová nemoc, která trápí spoustu lidí, kteří cestují na dlouhé vzdálenosti. Jak ji překonat?

Jamie Zeitzer radí

Jamie Zeitzer je specialistou na spánek ve Stanfordově univerzitě. Z jeho znalostí tentokrát můžeme vytěžit i my, jelikož nedávno předložil užitečné tipy, jak bojovat s jet lagem. Pokud nevíte, o co se přesně jedná, tak si to v rychlosti projdeme. Jde o nemoc, která plyne z rychlého překonání dvou až pěti časových pásem, a projevuje se únavou a poruchami spánku.  Obvykle se vše uklidní během několika dnů, ty ovšem bývají nepříjemné. Většina z nás se tak občas musí s jet lagem vypořádat.

Na jet lag světlem

Podle Zeitzera je klíčovým faktorem světlo. Pokud cestujete do jiného časového pásma, nic vám nepomůže se tak dobře adaptovat na nové prostředí než dostatečné množství a vhodné využití světla.

Když cestujete ze západu na východ

Ano, není to jedno, odkud kam se přemisťujete. Pokud cestujete ze západu na východ, vystavte se slunci hned po ránu. Naopak při přeletu z východu na západ pomůže večerní světlo. To samozřejmě není vždy jednoduché zařídit, ale správným a dostatečným přísunem světla si vaše tělo na nové podmínky zvykne nejrychleji a s nejmenšími problémy.

Zkuste mobilní aplikaci

Jestli se chcete oddat odbornějšímu přístupu, můžete využít i několika mobilních aplikací, které vám s aklimatizací pomůžou. Z nich je zřejmě nejlepší ta s názvem Entrain, na níž se podíleli odborníci z University of Michigan. Je zdarma dostupná pro iOS i Android a na základě vaší cesty vám poradí, jak se světlem pracovat nejlépe.

Léky a spánek

Světlo nestačí? Pomůže vám chemie. Běžně dostupný melatonin reguluje spánkové cykly a pomáhá usnout i během dne, když je potřeba. Naopak v noci je jeho vliv o poznání menší. Pokud tedy v důsledku jet lagu trpíte nespavostí, tak tenhle hormon může pomoci. Ovšem pozor, jestliže si ho budete kupovat, stále se totiž jedná o chemikálii, která takto uměle dodávaná do těla může působit i škodlivě.

Když cestujete z východu na západ

Když cestujete z východu na západ, zůstanete déle vzhůru, než se vám rytmy synchronizují. Abyste to vydrželi bez extrémní ospalosti, dejte si během dne či letu šlofíka, stačí jen na deset či dvacet minut. Naberete trochu energie, díky které pak vydržíte déle. Při letu ze západu na východ je to obtížnější, neboť byste měli spát v době, kdy vám tělo říká, že chce zůstat vzhůru. V takovém případě prostě dělejte to, o čem víte, že vás uspává. Třeba si zkuste číst knížku, to leckdy zabere…

Dopřejte si čas

Co vás ale může uklidnit i v případě, že s jet lagy stále bojujete, je zkušenost samotného Jamieho Zeitzera. Ani odborník na spánek a vědecké uchopení problémů s jet lagem totiž není dokonalý a sám přiznává, že nesnáší létání. Pásmovou nemocí sám trpí a trvá mu den, než se aspoň trochu aklimatizuje. A to přitom přesně ví, co má dělat! Takže se neděste, když vaše tělo nereaguje tak ideálně, jak byste si představovali, a prostě mu dejte čas. Ten totiž spraví skoro vše.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Sám sobě doktorem? Nemoci zajímají Čechy víc než sport! Jsme národem hypochondrů?

Smrtelně nemocní, kteří to nezabalili. Nechte se povzbudit do života!