Smrtelně nemocní, kteří to nezabalili. Nechte se povzbudit do života!

Tváří v tvář smrti se rozklepe skoro každý. Pár frajerů to ale nevzdalo ani v bezvýchodné situaci. Jak se s ní vypořádali?

Z ajťáka motivačním řečníkem

Pittsburghská Carnegie-Mellonova univerzita měla svého velkého hrdinu. Profesor Randy Pausch učil mladé IT odborníky a sám spolupracoval na tvorbě vzdělávacích programů. Úspěšně rozjetou kariéru ale zastavila diagnóza rakoviny slinivky v roce 2006. Po nějaké době léčby mu podle odhadů doktorů zbývalo jen pár měsíců života.

I přes nepříznivé vyhlídky dokázal americký učitel bojovat s nemocí téměř celý další rok. Během něj pronesl řadu inspirativních přednášek nejen pro své studenty, ale i ve spoustě veřejných vystoupení. Jeho poslední série přednášek pak dokonce vyšla knižně a stala se zcela suverénním bestsellerem. Myšlenky, které tento vzdělanec přednáší, rozhodně stojí za zamyšlení:

Může být rakovina sexy?

Modelka a herečka Kris Carr byla na přelomu tisíciletí docela úspěšná – v mladém věku natočila dvě reklamy pro Super Bowl a kariéra se vyvíjela dobře. Přesto jí v roce 2003 našli velmi vzácnou formu rakoviny, a to hned v konečném stádiu. Nemoc měla postupovat velmi pomalu, přesto byla blízkost smrti dost výrazná. Po úvodním šoku však začala bojovat a žít naplno.

Natočila oceňovaný dokument Crazy Sexy Cancer, na jehož základě pak vzniklo i několik úspěšných knih. Stala se propagátorkou zdravého životního stylu, který ji při nemoci pomáhal. Vdala se a dalece překonala odhady lékařů. S manželem stále žije v New Yorku a aktivně prezentuje své myšlenky. Stále postupující nemoc se snaží nepřipouštět a všem doporučuje, aby se co nejméně stresovali a raději si z života užívali co nejvíc. Taková doporučení si necháme líbit!

Pomoc ze strany vědy

Profesorce politologie z Minnesotské univerzity Wendy Rahn byla diagnostikována rakovina prsu v roce 2006. K nálezu se postavila jako správný vědecký pracovník a začala pročítat spousty výzkumů. Zjistila, že tělesná cvičení jsou pro takto nemocné lidi obvykle užitečná, přestože se o tom lékaři v podstatě nezmiňují. Vyzkoušela to na sobě a v době, kdy procházela náročnou chemoterapií a doktoři jí nakazovali odpočinek, snažila se udržet tělo v pohybu.

A podařilo se. S nemocí se vyrovnávala lépe než většina ostatních pacientů a dokonce založila neziskovou organizaci, která nemocným lidem poskytuje informace a kurzy o cvičení. Po absolvování úspěšné léčby radí, aby si každý šel svou vlastní cenou a nenechal si nic vnutit. Jedná se tak o další z mnoha způsobů, jak se s takto těžkými životními situacemi vyrovnat a v rámci možností je zvládnout.

Co na tyhle silné příběhy říkáte? Znáte někoho takového? Rádi si o tom přečteme v komentářích.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Omdlet kvůli mobilu? Nová kybernetická nemoc je tu!

Děsivá nemoc, ze které vám nebude dobře. Mazec!