Čína jako náš velký koronavirový zachránce? Děkování není na místě!

Čína je dnes mnoha čelními představiteli ČR honorována jako náš zachránce během pandemie koronaviru. Jenže jak to je ve skutečnosti?

koronavirus

Je Čína opravdu naším zachráncem v době pandemie koronaviru?

Zemřelý a zmizelá

Koronavirus SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19, byl poprvé pozorován na konci roku 2019 v čínském Wu-chanu. Na nebezpečí spojená s touto hrozbou už v prosinci upozorňoval lékař Li Wen-liang. Jenže čínská policie ho obvinila z šíření poplašné zprávy. Nejenže se ale později stalo to, co se stalo, ale samotný Li Wen-liang na začátku letošního roku viru podlehl. Bylo mu 34 let.

Podobně na nový typ koronaviru upozorňovala i čínská lékařka Ai Fenová, která při rozhovoru pro magazín Renwu obvinila vládu, že nejprve popírala přenos viru z člověka na člověka, pak otálela s uzavřením postižených oblastí a zároveň se snažila cenzurovat informace. Fenová sice nezemřela, ale kdo ví. Lékařka totiž zmizela z povrchu zemského, za čímž dle některých stojí nejvyšší čínské orgány.

„Pravdivá“ čínská data

Čína ztratila důvěryhodnost i v polovině dubna, kdy ze dne na den ve svých statistikách zvýšila počet mrtvých ve Wu-chanu o 50 % (v Číně se tak zvedl počet obětí z 3 342 na 4 632). Potvrdilo se tak pouze to, co některé vlády i obyvatelé Wu-chanu tvrdili už dávno, totiž že zemřelých je víc. Čínské úřady se brání tím, že přetížený zdravotnický systém nedokázal včas propojit své databáze. I kdyby to byla pravda, tak představitelé Číny vlastně přiznali, že na začátku epidemie SARS-CoV-2 neměli přehled o důsledcích.

Bude Čína platit reparace?

Podle mnoha států světa čínští představitelé věděli o nebezpečích týkajících se viru SARS-CoV-2 a ti, kteří se ozvali, se snažili umlčovat. Navíc prý manipulovali WHO (Světová zdravotnická organizace), ačkoli je otázkou, proč agentura OSN Číně tolik věřila. V každém případě se čím dál více zemí snaží iniciovat vyšetřování, co se vlastně ve Wu-chanu stalo. Aktuálně se v tomto směru hodně angažuje např. Austrálie.

Stále více se také objevují hlasy, které chtějí, aby Čína zaplatila velké reparace. Ačkoli by byly velmi obtížně vymahatelné, země by mohla být vyřazena z mezinárodního obchodu. Čína je např. od roku 2001 členem WTO (Světové obchodní organizace) a už dlouho se ví o tom, že nedodržuje její pravidla. Pokud by tyto tlaky uspěly, bude zajímavé sledovat, jak se v příštích letech změní světový obchod.

Čína, náš zachránce?!

Za velkých díků českých vládních představitelů k nám začala v březnu proudit z Číny pomoc. Jenže jak vyšlo později najevo, Čína před vypuknutím pandemie vykupovala zdravotnický materiál po celém světě a podle statistik tamního celního úřadu jen v únoru doputovalo do této východoasijské země přes dvě miliardy roušek. Později byl zdravotnický materiál prodáván dalším zemím, takže o upřímné pomoci lze úspěšně pochybovat. Obchod je zkrátka obchod, koronavirus nekoronavirus.

Když se SARS-CoV-2 a nemoc COVID-19 rozšířily i na našem území, roušky a respirátory byly nedostatkovým zbožím. Tehdy Jaroslav Tvrdík,blízký spolupracovník prezidenta Miloše Zemana, využil své čínské kontakty a jakýs takýs zdravotnický materiál České republice pomohl zajistit. Čína nám navíc byla dávána za vzor, jak pandemii zvládla a premiér Andrej Babiš dokonce prohlásil, že se od ní máme co učit.

Miloš Zeman pak dokonce prohlásil, že nám Čína jako jediná pomohla. Tím zcela opomenul pomoc Evropské unie, i když nedokonalou, a navíc se lze oprávněně ptát, jestli je byznys vlastně pomoc. Čeští politici navíc děkují zemi, ze které pandemie viru SARC-CoV-2 vzešla. Navíc, jak se shodují mnozí odborníci, kdyby Čína proti situaci na vlastním území zasáhla dříve, celosvětová pandemie nemusela vůbec nastat. Děkování tedy není tak úplně na místě.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Covmask a další technologické vychytávky, které pomáhají v boji s virem

Zamyšlení: Opatření proti koronaviru mohou napáchat více škody než užitku. Existuje vůbec nějaké řešení současné situace?