Covmask a další technologické vychytávky, které pomáhají v boji s virem

Spousta firem má kvůli koronaviru vážné existenční problémy. Existují i výjimky, které v současné době jedou bomby, a pomáhají svými nápady v boji s neviditelným nepřítelem.

covmask

Co dokázal tým okolo Josefa Průši vyrobit na 3D tiskárně? Co je Covmask, a jakou appkou si „pokecáte“ s odborným lékařem?

Josef Průša a jeho tým

9. dubna jste se na facebookovém účtu Prusa Research 3D Printers mohli dočíst, že „více než 55.000 ochranných štítů na obličej 3D vytištěných za méně než tři týdny zvládne jen naše továrna!“ Ano, právě tato firma stojí za úžasným nápadem vyřešit nedostatek ochranných pomůcek pomocí moderní technologie 3D tisku. Že mají srdce na pravém místě dokazují i další slova: „Desítky tisíc lidí začaly tisknout ochranné štíty obličeje pomocí designu, který jsme zpřístupnili…“

Právě tato firma stojí za úžasným krokem: darovala na 55 tisíc štítů lékařům a mnoha dalším profesionálům v nouzi. Štíty, které vyrábějí, nabízejí zdarma nemocnicím, praktickým lékařům, dentistům, ambulancím, lékárnám, policistům a dalším profesionálům. Dodávají je i do obchodů s potravinami nebo do domovů důchodců.

V současné době zvládají vyrábět zhruba 3000 kusů denně, ale pomalu se zapojuje do výroby i širší komunita 3D tiskařů. Na svých stránkách dále uvádějí, že za štíty nechtějí žádné peníze, i když je jeden výrobní den stojí zhruba 150 tisíc korun. Nechtějí brát peníze od zdravotníků, a zpomalovat tak dodávání. Založili transparentní účet, na který mohou přispět všichni, kdo by jejich skvěle fungující nápad chtěli podpořit.

Na svých stránkách firma také pravidelně zveřejňuje místa a fotografie z nemocnic a dalších institucí, kde již štíty pomáhají. Naleznete tak fotografie, jež přidávají sami zdravotníci, kteří děkují za ochranné pomůcky – například z novorozeneckého oddělení Pardubice, chirurgie VF Brno, FN Hradec Králové, kardiochirurgie ve FN Ostrava, nebo z nemocnice Na Františku v Praze.

Za tímto ohromným úspěchem nové technologie stojí právě Josef Průša a jeho tým. Nejen, že dodávají zdarma štíty širokému spektru institucí, ale návod na jejich vytvoření ihned zveřejnili, aby jej mohly používat i další tiskárny po celém světě.

Celoobličejová maska Covmask pro zdravotníky

Zlaté české ručičky stojí i za dalším novým produktem. Celoobličejová maska Covmask, která má na sobě výměnný filtr P3R s úrovní ochrany vyšší, než je standardizovaný respirátor FFP3, se stává velkou výhrou technologií. Iniciativa COVID19, která vznikla primárně s cílem pomoci záchranným složkám, které bojují s nedostatkem ochranných pomůcek a prostředků, v současné době expedovala více než 6000 masek pro ženy a přes 4000 masek pro muže. Masku mohou, dle informací na stránce covmask.cz, v současné době poptávat složky integrovaného záchranného systému a odběrová centra.

Pro veřejnost se nabízí možnost si podle návodu vytisknout spojovací adaptér na 3D tiskárně, ale masku a filtr si musíte zajistit sami. Partnery projektu jsou například Decathlon, Sportisimo a další firmy, z jejichž potápěčských setů se masky vyrábějí.

Doktor v kapse

Současná situace napomohla i finální fázi projektu uLékaře.cz. Aplikace, která je k dispozici na App Store nebo Google Play zaznamenala tisíce stažení jen za první den od uvedení do provozu. Významný pomocník pro dostupnost lékařské péče v dnešní složité době představuje možnost spojit se s odbornými lékaři. Máte možnost dotázat se na konkrétní věci ohledně vašeho zdravotního stavu, nebo si nechat vysvětlit vaši lékařskou zprávu.

Tato appka také představuje možnost virtuální čekárny, kdy se můžete objednat k lékaři v rámci celé naší republiky. Technologická pomoc je v současné době jednou z velkých výhod – pacienti, kteří se v dnešní době bojí osobně dorazit k lékaři, se tak mohou online spojit s odborníky. Standardní zdravotní péče tak bude dostupná všem i v dnešní době, kdy čelíme epidemii COVID-19.

Znáte některou z výše uvedených technických novinek? Myslíte si, že podobné iniciativy by měly být namísto crowdfundingových kampaní financovány státem? Uvidíme, jak se situace vyvine dál.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zamyšlení: Opatření proti koronaviru mohou napáchat více škody než užitku. Existuje vůbec nějaké řešení současné situace?

Tragická doba koronavirová. Jsou obavy na místě? Jak překonat současnou tíživou situaci

3D tiskárna na lidské orgány? Realita!