3D tiskárna na lidské orgány? Realita!

Potenciál 3D tiskáren je obrovský. Proč by nešly tisknout i lidské orgány? No problém! Už se tisknou…

Kdepak, žádné sci-fi se nekoná. 3D tiskárny umí nejen vytisknout dům, ale i lidské orgány. Teda alespoň jedna to svede stoprocentně: biotiskárna ITOP (Integrated Tissue–Organ Printer), kterou vyvinuli vědci z amerického Wake Forest Institute for Regenerative Medicine.

Umí tvořit tkáně, které lze transplantovat lidským pacientům. Jednoduše řečeno – potřebujete ucho, které by fungovalo jako to vaše? No problém! Tiskárna ITOP, která je výsledkem desetiletého výzkumu, toho kromě ucha zvládne mnohem víc.  V podstatě jakýkoliv jiný tvar.

O co kráčí?

Tiskárna využívá jako základ síťovou strukturu vytvořenou z polymerů. Ta nahrazuje pomyslně kostru, která je ale biologicky rozložitelná. Tu v průběhu tisku postupně vyplňuje tzv. buněčnými hydrogely, přičemž celkový tvar této náhrady je možné už poměrně snadno vytvořit pomocí 3D skenu pacienta. Nutno podotknout, že musí být co skenovat. Jinak je tiskárna v bodě mrazu. Speciální program biotiskárny si pak určí, jaké bude rozmístění buněčného materiálu a kostry, přičemž počítá s kanálky s průměrem maximálně 200 mikrometrů. Ty by měly posloužit pro výživu tkáně podobně jako vlásečnice v uzavřeném krevním oběhu.

Záleží na člověku, jak se nová část uchytí

Samozřejmě záleží na regenerativních schopnostech lidského těla, které by mělo novou tkáň přijmout a adaptovat. Zatím se zkoušelo implantovat orgány zvířatům. Tkáň se bez problémů adaptovala a vydržela. Odborníci tvrdí, že tiskárna se dá využít také pro výrobu kostních náhrad třeba i pro čelist nebo lebku a kosterní svalstvo…než se tak stane, počkáme si nějaký ten rok, ale vidina je to slibná. Za deset let budeme moct nahradit cokoli, co nám bude v těle chybět. Co vy na to? Mohla by to být doslova revoluce ve zdravotnictví. Je jen otázkou, co na to pak zdravotní pojišťovny. No počkáme si a uvidíme.

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Osmnáct věcí, které nikdy předtím neviděli

Mají muslimové svoje sexuology? Dobrá otázka do pranice!