Co všechno si policie může dovolit? Důležité je vzájemné porozumění

Plošná opatření se pomalu, ale jistě blíží ke konci. Přesto ještě není mnoho věcí dovoleno. Policie má samozřejmě ztíženou práci, ale některé její postupy jsou problematické.

policie

Co všechno si policie při současném stavu může dovolit?

Občané a policisté ve při?!

Policisté evidují několik desítek neuposlechnutí mimořádných nařízení denně, přičemž mají jen omezené možnosti k pokutování takového chování. Jenže je neposlušnost a neposlušnost. Samozřejmě že porušení zákazu popíjení v hospodách je do očí bijící, přesto se to už několikrát stalo. Své by o tom mohl vyprávět bývalý hokejový brankář Martin Růžička, který během nouzové stavu uspořádal ve své hospodě mejdan a navíc v opilosti strhl jednomu ze zasahujících policistů roušku.

Na druhou stranu i policisté by měli chápat, že současná situace není pro obyčejný lid moc jednoduchá a nikdo nemůže chtít, abychom seděli od rána do večera doma, což platí zvlášť pro mladší ročníky. Extrémem potom bylo selhání pražského městského strážníka, které se odehrálo na začátku dubna. Ten totiž udeřil devatenáctiletou dívku v Řepích poté, co ve třech lidech trávila čas u rybníka. Ať už incidentu předcházelo cokoli, policie tu rozhodně není od toho, aby někoho napadala, a zvlášť za takový zanedbatelný přečin.

Velikonoce aneb Čechům otrnulo

Během velikonočních svátků už lidem otrnulo a tak se jali porušovat vládní nařízení ve velkém. Ačkoli čelní představitelé státu a odborníci varovali, že takové chování může mít dopad na počet nakažených, negativní důsledky se neprojevily. Může za to nejspíš skutečnost, že nařízení nedodržovali především jedinci mimo rizikové skupiny a navíc se vesměs sházeli venku, což je rozhodně lepší, než kdyby se díky strachu z vysokých pokut shromažďovali někde uvnitř. Ostatně, i šíření chřipky v chladnějších částech roku je někdy připisováno skutečnosti, že lidé jsou v zimě méně venkovních prostorách a bývají častěji uvnitř v blízkém kontaktu, což může urychlit šíření nákazy.

#coronavirusdancechallenge

Rozhodně lepší iniciativu než strašení lidí a nadřazené chování představuje výzva #coronavirusdancechallenge, která se už od března šíří po sociálních sítích. V ní na píseň, ve které se zpívá „Udržuj odstup – myj si ruce – nedotýkej se obličeje – zatanči“, tančí mj. policisté v kuklách, což je rozhodně zajímavější a konstruktivnější forma osvěty. K výzvě se přitom připojili rovněž hasiči v ochranných oblecích anebo sestřičky s ochrannými rouškami.

Venku to nejde, stáhněme se do undergroundu

Neměli bychom se tvářit tak, že Češi vládní nařízení zodpovědně dodržují, protože nedodržují. Zatímco na veřejných prostranstvích lze nedodržování předpisů (nedokonale) postihovat, pokud budou mnozí jedinci cítit velký tlak, prostě se schovají. A netvařme se, že Češi nepopíjejí ve větších skupinách po domácnostech a že se dvěma promile v krvi dodržují hygienické předpisy a bezpečné odstupy. A stále je lepší, pokud budou lidé ve skupinách trávit čas venku než doma.

Navíc existují i země, kde policisté dokonce kontrolují nákupní košíky, zda lidé do obchodů vyrazili skutečně jen pro to nejnutnější. To už je skutečně „trochu“ přes čáru. Lidé by na jednu stranu měli chápat policisty, že i pro ně se jedná o náročné období, na druhou stranu i příslušníci zákona by měli být chápající, protože venku je krásně a plošná opatření už nejednomu člověku tak nějak lezou na mozek, i když už brzy budou (snad definitivní) minulostí.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Temná stránka policie. Tohle nechcete vidět!

Fakta o tom, jak nás policie pokutuje. Budete se divit!