Fakta o tom, jak nás policie pokutuje. Budete se divit!

Ministerstvo dopravy vydalo statistiku o tom, jaké dopravní přestupky byly v loňském roce spáchány. Budete se divit, ale policie vůbec netrestá nejvíce ty přestupky, u kterých vzniká nejvíce nehod. Jak to?

Mazali jste si to v loňském roce obci šedesátkou, i když tam byla povolená jen padesátka? A dostali jste za to pokutu? Gratulujeme! Patříte mezi 159 475 „vyvolených“. Ano, každý den chytnou policisté 437 takovýchto hříšníků. Ó, kéž by podobným tempem chytali jiné „zločince“.

Muži řidiči vládnou

Poměr registrovaných řidičů  a řidiček je 56:44. Nicméně 80 % všech pokut připadá na pány. Co z toho vyplývá? Méně než polovina žen, které spáchá přestupek nemá krátkou sukni a hluboký výstřih. No uznejte, kdybyste byli policajtem, nenechali byste se také vnadnou řidičkou přemluvit?

Hlavně ta rychlost

Právě překročení rychlosti o méně, než 20 km/h v obci je nejčastějším přestupkem, který policie pokutovala. Ze všech přestupků tvoří 38 %! A to není málo. Druhým nejčastějším přestupkem je, že se řidiči nepřipoutali, nebo nepoužili ochranou přilbu. 21 % všech přestupků.

 

Co způsobuje nehody

Daleko od tohoto dokumentu je k dispozici jiná statistika – kterou vede Policie. Ta říká, co je nejčastější příčinou nehod. Pokud si myslíte, že je to vysoká rychlost, tak jste vedle, jak ta jedle. Příčinou bývá, že se řidič nevěnoval řízení. Nehod kvůli vysoké rychlosti bylo mnohem méně. A tak se tedy ptáme, proč policie tolik bazíruje na měření rychlosti? A to především v místech, kde to nedává vůbec žádný smysl? Máte s tím svou zkušenost? Napište nám do diskuze pod článkem.

Zdroj: Autoklub České republiky

Zdroj: Autoklub České republiky

Celou statistiku o přestupcích si můžete stáhnout z webových stránek Ministerstva.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pohodová policie. 34 setkání se zábavnými policisty

Superkáry v Dubaji. Tamní policie si vozí zadky v luxusu