Je lepší americká, nebo klasická lednice? Věčná otázka

Sháníte-li v současné době novou lednici, máte na výběr ze dvou rozdílných koncepčních stylů. Samozřejmě se nedá jednoznačně říct, který z nich je lepší, protože americká i klasická lednice mají celou řadu výhod i nevýhod. Díky tomu se hodí do odlišných domácností, a proto byste si před pořízením lednice měli jasně ujasnit, jakou variantu vlastně chcete.

lednie

Jak americká lednice vypadá?

Klasické lednice evropského typu určitě všichni znáte, protože tyto spotřebiče jsou v České republice velmi rozšířené. Nicméně s lednicí americkou už se tak často nesetkáte, a proto je vhodné si na začátku vzájemného porovnání vyjasnit všechny pojmy i dojmy.

Hlavním poznávacím znamením je obrovský vnitřní objem, který se logicky podepíše také na markantnějších vnějších rozměrech. Americké lednice tím pádem umožňují chladit a skladovat mnohem větší množství potravin než jejich evropské protějšky. Nejnovější modely amerických lednic kupující ohromují obrovským objemem chladničky, do níž je přístup umožněn pomocí dvou dveří.

Zásuvky mrazničky jsou obvykle umístěny ve spodní části spotřebiče. Zřídka kdy na trhu narazíte na americkou lednici se čtyřmi dvířky, tedy dvěma pro chladničku a dvěma pro mrazničku. Jenomže vyšší využitelný objem vždy neznamená výhodnou koupi.

Jaké jsou výhody americké ledničky?

Mezi největší výhodu americké ledničky bezpochyby patří její obrovský vnitřní objem. Do některých spotřebičů se údajně vejde i 30 plných tašek potravin, což je neuvěřitelně velké množství jídla. Početná rodina tedy nebude mít ani při početnějších oslavách nouzi o dokonale vychlazené potraviny a nápoje.

Další zajímavou výhodou zámořského konceptu lednice je možnost prakticky libovolné konfigurace objemu. Je pouze na vás, zda bude lednice disponovat chladícím i mrazícím prostorem v poměru 50 na 50, nebo dáte přednost jednomu spotřebiči.

Kapacitu chladničky, respektive mrazáku volte vždy s rozmyslem. Zamyslete se nad tím, zda dáváte přednost chlazenému či mraženému zboží a podle toho si zvolte vhodnou konfiguraci lednice.

Jaké jsou výhody evropské ledničky?

Dalo by se s nadsázkou říct, že výhody evropské ledničky přesně odpovídají nevýhodám americké lednice. Evropské ledničky jsou totiž typicky kompaktní, aby se vešly i do menších bytů, takže spotřebiteli nedokáží nabídnout tak velký vnitřní prostor.

S tím se ovšem pojí jedna velmi důležitá výhoda, a tou je efektivita. U americké lednice je totiž většina prostoru nevyužita, takže budete zbytečně platit vysoké účty za elektřinu. Menší evropské lednice však budete neustále využívat na maximum. Za velkou výhodu je považována i snadnost a jednoduchost oprav evropských ledniček.

Na tuzemském trhu jsou jich desítky a většina českých opravářů a servisů se specializuje právě na evropské spotřebiče. V případě závady tedy není problém sehnat šikovného řemeslníka nebo potřebný náhradní díl. U americké lednice se naopak mohou opravy značně prodražit.

Kterou z nich si tedy vybrat?

Finální volba mezi americkou a evropskou lednicí bude vždy na vás. Obě jsou určeny pro trochu jiné účely do jiného životního stylu. Zatímco americká lednice se hodí spíše pro početnější rodiny, které si potřebují dělat velké zásoby chlazených potravin, evropská lednice bohatě poslouží jednotlivci nebo manželskému páru.

I proto jsou evropské lednice v České republice mnohem populárnější. Svými kompaktnějšími rozměry, menší spotřebou elektrické energie a nižší pořizovací cenou zkrátka dokáží oslovit větší část spotřebitelské populace.

To ovšem neznamená, že by se americké lednice vůbec neprodávaly. Hojně se vyskytují ve velkých firmách nebo konferenčních budovách, kde je jednoduše potřeba jejich velká kapacita bez ohledu na spotřebu. Kromě toho jsou zde využity i technické novinky, k nimž patří zabudovaný výrobník ledu nebo domácí bar.

Výběr mezi americkou a evropskou chladničkou závisí na mnoha faktorech. Ať už si nakonec vyberete jakoukoliv z nich, vždy se zaměřte na kvalitu zpracování a renomé značky.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chytrá domácnost má jedinečné kouzlo. Proč byste ji měli mít doma?

Kde v (nejen v době virové) číhají bakterie? Žebříček těch nejšpinavějších míst v domácnosti