Co je to bankovní identita a vyplatí se ji mít?

Při používání internetového bankovnictví jsme mohli narazit na pojem ,,bankovní identita”. A zatímco někdo nad tím jen mávl rukou, jiný se zajímal, o co vlastně jde. Bankovní identitou se rozumí průkaz totožnosti. Mluvíme o jakési digitální občance, která je rychlým a zároveň snadným způsobem, jak zjistit, že se jedná opravdu o vás. Možná si nyní říkáte, že ji pravděpodobně nevlastníte. Ale pokud využíváte internetové bankovnictví, pak už máte bankovní identitu zřízenou. 

bankovní identita

Není tajemstvím, že při zřizování bankovního konta banky ověřují totožnost žadatele. Vyvarují se tím podvodníkům, kteří mají tendenci zakládat si účty jménem cizí osoby, která o tom možná ani nemusí vědět. I proto společnosti žádají osobní doklady, na základě kterých poznají, že se jedná opravdu o vás.  Bankovní identita se sama o sobě stane takovým průkazem totožnosti.

Nejen pro internetové bankovnictví 

Je však třeba konstatovat, že bankovní identita není něco, s čím se setkáte pouze při využívání internetového bankovnictví. Oceníte ji i při komunikaci se státní správou, jinými úřady, případně při komunikaci se soukromými společnostmi, jako jsou e-shopy, pojišťovny nebo třeba poskytovatelé energií, jež taktéž chtějí vědět, že jednají opravdu s vámi.  

Dalo by se říct, že bankovní identitu oceníte při elektronickém podepisování i předvyplňování formulářů. Od klasického elektronického podpisu se krapet liší. U nás se v porovnání se zmiňovanou alternativou jedná o jistou novinku, ovšem ve skandinávských zemích je právě bankovní identita velmi populární.  

Bankovní identita má řadu výhod 

Možná si říkáte, proč si zřizovat bankovní identitu, pokud už jste majitelem elektronického podpisu. Přece jenom i s ním jste schopní podepisovat prakticky všechno. Bohužel, je to jen pouhá domněnka. Se zmiňovanou elektronickou verzí podpisu (případně s pomocí digitální identifikace) není možné pokrýt všechny služby. Mnohdy bývá použití elektronického podpisu zpoplatněno, ovšem to se s bankovní identitou nestává.  

Podle posledních průzkumů bankovní identita otevírá dveře prakticky ke všem službám zcela zdarma už více jak pěti a půl milionu Čechů. Ti se rozhodli sepsat jednotlivé benefity do velkého seznamu výhod. A nachází se na něm níže uvedené položky: 

  • Elektronický podpis (můžete podepisovat řadu dokumentů bez propisky a papírů). 
  • Můžete se přihlásit k mnoha službám (včetně internetového bankovnictví, portálů státní správy, e-shopů a dalších).  
  • Údaje zůstávají v bezpečí (osobní údaje jsou chráněny stejně jako peníze ve vaší bance).  
  • Je to zdarma (zkrátka a dobře bez různých poplatků). 

Jak to celé funguje? 

Rozhodli jste se dát tomuto novému a inovativnímu řešení šanci? Pak se jistě ptáte, jak to celé funguje. Je to podobné jako přihlašování do internetového bankovnictví. Idenfitikujete se metodou, kterou používáte při ověřování. Může to být klíč v mobilním telefonu, může to být kombinace bezpečnostního hesla a textové zprávy, může to být otisk prstu). Poté dojde k potvrzení identity a budete se moct tímto stylem prokazovat nejen v bankovních společnostech.  

Výhodou je, že vždycky se ví, komu a případně za jakým účelem se totožnost poskytuje.  

Kde si zřídit bankovní identitu? 

Bankovní identita se zřizuje zpravidla v bankách, které ji poskytují automaticky při vyřizování internetového bankovnictví. Ne všechny však nabízí tuto možnost ověřování identity pro další úřady či e-shopy a jiné. Umožňují to pouze banky, které získaly akreditaci u Ministerstva vnitra České republiky. Je proto důležité se při zřizování informovat o tom, zdali zmiňovanou akreditaci bankovní společnost má či nikoliv. Dnes je však ověřena většina tuzemských bank. 

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Peníze a štěstí: existuje mezi nimi nějaká rovnováha?

Kam investovat volné peníze? Zhodnoťte potenciální výnos i riziko