Reflexní prvky mějte vždy po ruce. Jejich nenošení je trestné

Když jdete v noci nebo za snížené viditelnosti po neosvětlené silniční komunikaci, máte na sobě reflexní prvky? Bohužel se v mnoha řadách diváků v hledišti ozve NE a je to špatně. Tito lidé totiž nejen, že porušují zákon, ale především tím ohrožují sebe a další účastníky silniční komunikace.  

reflexní prvky

Nejeden řidič jistě potvrdí, jak nebezpečné je vidět člověka až v těsné blízkosti vozidla. Řidiči za snížené viditelnosti dokážou chodce nebo cyklistu uvidět až na pár metrů, nikoliv z obří dálky. A jsou potom odkázáni na svou zručnost, aby co nejrychleji zareagovali a vyhnuli se tím nějaké újmě na zdraví nebo nemocech. Mnohdy však ani ona zručnost nestačí, protože se v protisměru prohání další auto a reakcí vznikne nemilá dopravní nehoda. Takovému a dalším podobným scénářům však lze reflexními prvky předcházet.  

Povinnost nosit reflexní prvky vešla v platnost 

Zatímco do roku 2016 se chodci nebo cyklisté mohli ohradit tím, že reflexní prvky na sobě mít nemuseli a že je tedy vinou řidičů, že nezareagovali včas, od roku 2016 se vina přenáší právě na ně. Je povinností každého chodce nebo cyklisty, který se pohybuje na silniční komunikaci za snížené viditelnosti (čili za tmy, za urputného deště nebo za mlhy či bujného sněžení, kvůli kterému se sotva vidí na metr dopředu), aby si reflexní prvky v jakémkoli provedení nasadil. Vzniklé nehody způsobené jeho nezodpovědností pak putují na jeho triko.  

Důvodem toho, že vyhláška a povinnost nosit reflexní prvky vešla v platnost jsou výsledky statistik říkající, že počet nehod způsobených špatnou viditelností chodců je velmi vysoká. Obyčejný reflexní náramek nebo samolepka umístěna na viditelném místě na batohu může zachránit rovnou několik lidských životů.  

Náramky, samolepky, bundy 

Mnoho lidí se domnívá, že reflexní prvky rovnají se reflexním vestám. Jenže ve skutečnosti nejsou reflexní vesty to jediné, co ochrání vás i jiné účastníky silnic. Jak již bylo zmíněno, existuje celá spousta provedení reflexních prvků. Kromě vest existují náramky, které si lze umístit na ucho batohu či kabelky. Zakoupit si lze také samolepky nebo bundy, které už jemné reflexní prvky zabudované mají.  

Prvky, díky kterým budou mít řidiči čas na reakci 

Zvýšit viditelnost chodce nebo cyklisty – to je hlavní úkol reflexních prvků. Díky tomu totiž dají řidičům dostatek času na potřebnou reakci. A pokud se poskytne prostor na reakci, dojde k vyhnutí se srážce s chodcem nebo cyklisty.  

Je však dobré volit správnou barvu. Nejlepší jsou reflexní prvky žluté, které jsou viditelné na nejdelší vzdálenost. Při jejich použití se zvyšuje viditelnost chodce na zhruba dvě stě metrů.  

Dbejte na kvalitu 

Při výběru ideálních reflexních prvků byste měli dbát na kvalitu. Je mylné se domnívat, že člověku postačí pouze baterka (ta navíc ani reflexním prvkem není) nebo mobilní telefon (který taktéž není reflexním prvkem). Při umísťování na batoh nebo na tělo dbejte na to, ať jsou dobře viditelné a snadno postřehnutelné. Nesnažte se reflexní prvky schovat, aby vám to nepokazilo váš outfit. 

Nedodržujete svou povinnost? 

Možná se ptáte, zdali vám něco hrozí, pakliže své povinnosti nedostojíte. Ano, hrozí, a to pokuty dosahující až dvou tisíc korun. I když je pravdou, že lze přestupek řešit domluvou, ve většině případů se automaticky sepisují pokuty, aby k podobnému už nedocházelo.  

Někteří policisté mívají reflexní prvky rovnou u sebe čili jimi podarují účastníky silniční komunikace, aby se tím zajistila bezpečnost na silniční komunikaci pro následující minuty či hodiny.  

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Antiradary do auta. Které používat můžete a jaké už jsou protizákonné

Chystáte se na dovolenou do ciziny? Pozor na nevhodná gesta, podivné zvyky i bizarní zákony!