Antiradary do auta. Které používat můžete a jaké už jsou protizákonné

Za používání antiradarů neboli radarových detektorů hrozí na Slovensku pokuty. V České republice jsou ovšem legální. Existují však také zařízení, která jsou za hranicemi zákona i u nás.

Antiradary do auta. Které používat můžete a jaké už jsou protizákonné

Druhy pasivních radarových detektorů

Antiradary jsou zařízení, která díky naladění na stejnou frekvenci dokáží včas odhalit policejní radary v okolí a varovat řidiče před jejich přítomností. I když si stále někteří lidé myslí, že používání těchto zařízení není v souladu se zákonem, opak je pravdou. Podle Zákona o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb. jde o legální aktivitu. V současné době přitom existují čtyři druhy antiradarů, které jsou řazeny mezi tzv. pasivní zařízení.

  • Antiradar dnes může představovat pouze aplikace v mobilním telefonu. V současné době jich existuje hned několik, takže ani nepotřebujete žádnou zvláštní krabičku. Jejich účinnost nemusí být nijak závratná, ale zase jsou zdarma.
  • Dalším druhem jsou přenosné antiradary, které si připevníte na přední sklo, třeba jako navigaci. Tato zařízení nemusí stát ani 5 000 Kč, někdy se ale jejich cena přehoupne i přes 20 000 Kč. Zejména dražší přenosné antiradary sice fungují spolehlivě, policejní radar ovšem odhalí na kratší vzdálenost.
  • Třetím typem jsou pevné antiradary. Ty si lze nechat zabudovat do přední masky automobilu. Mohou stát mnoho desítek tisíc korun, ale reagují na delší vzdálenost, takže má řidič dostatek času zareagovat na přítomnost policejního radaru.
  • Některé radarové detektory jsou opatřeny integrovaným GPS modulem. Díky tomu vás umí ochránit i před úsekovým měřením rychlostí, proti kamerám kontrolující průjezd na červenou, případně proti některým jinak těžko detekovatelným stacionárním radarům.

Pasivní a aktivní antiradary

Antiradary jsou sice legální, ale existuje varianta, jejíž případné použití už je za hranou zákona. Jedná se o tzv. antilasery neboli laserové rušičky. Na rozdíl od výše zmíněných zařízení, která fungují pasivně, jsou tato zařízení aktivní. Vysílají totiž signál, který ruší policejní měření. Dá tedy rozum, že antilasery legální nejsou a pokud je jejich přítomnost odhalena, může řidič dostat pokutu v rozmezí 5 000 až 10 000 Kč. To sice není závratná částka, ale rozhodně zabolí.

Antiradary jako pomocníci pirátů silnic?

V současné době si můžete pořídit celou řadu antiradarů, takže poptávka po nich je. Názory na tato zařízení se ale různí. Někteří považují jejich legálnost za zlo, protože údajně napomáhají protřelým pirátům silnic. Na tom být něco může. V rukách některých řidičů se totiž skutečně jedná o kontroverzní pomůcku. Pod dojmem beztrestnosti za překročenou rychlost mohou jezdit za hranicí bezpečnosti a ohrožovat tak sebe i ostatní účastníky silničního provozu.

Antiradary nepředstavují zlo

Existují ale také opačné názory. Pravdou je, že policie často měří rychlost v úsecích, které jsou dost pochybné. Mnohdy se jedná o místa, kde to není tak úplně zapotřebí, protože mírným překročením rychlosti zde žádná velká rizika v podstatě nehrozí. Podle statistik Policie ČR je samotná sice zvýšená rychlost je častou příčinou dopravních nehod, dokonce na druhém místě za nesprávným způsobem jízdy, nicméně se většinou jedná o nepřizpůsobení rychlosti aktuální podmínkám, jako námraza, snížená viditelnost apod. Pokud je hezky a překročíte rychlost o 10 km/h, asi vám o moc větší riziko nehrozí. Pokud zpomalíte kvůli tomu, že vás antiradar informoval o policejním měření, pak vlastně splnil svůj účel a udělal práci za policii.

V neposlední řadě musíme upozornit na skutečnost, že antiradary nejsou jedinou možností, jak zjistit přítomnost policejních radarů. Aktuálně např. Google přidal do svých map informace o tom, ve kterých místech si je vhodné dát pozor na policejní radary, stejně jako to umožňuje oblíbená aplikace Waze, kde mohou řidiči polohu policejních hlídek sdílet. Stejně tak řidiče upozorňují ostatní na přítomnost policejních radarů i v rozhlasovém vysílání. Zakazování antiradarů by tedy tak jako tak nedávalo příliš smysl.

Jaký je váš názor na používání antiradarů?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pozitivní motivace je lepší než pokuta. Jak to funguje ve světě

Elektronické dálniční známky jsou za dveřmi. Kdo platit nemusí, co to řidičům přinese a jaké novinky budou možná následovat