DIY: Vyrobte si sami přípravky pro ošetření auta. Tohle vám pomůže v případě nouze

Přípravky pro ošetření auta si můžete vyrobit doma svépomocí. Zimní směs do ostřikovačů nebo odstraňovače nečistot namícháte za pár minut. V případě, že nemáte jinou možnost, vykonají 100 % práci.

DIY: Vyrobte si sami přípravky pro ošetření auta. Tohle vám pomůže v případě nouze

Následující návody nejsou náhradou za přípravky pro ošetření auta. Jedná se o postupy, které poslouží jako náhradní řešení v případě, že z nějakého důvodu nemáte nebo nechcete jinou možnost. Tyto „recepty“ poslouží spolehlivě a fungují, ale berte je jako alternativu.

Jak vyčistit tkaninové čalounění

Někdy se stane, že se na sedačku vylije něco, co by opravdu nemělo. To je cokoli jiného než voda. Jejich barvu dostanete zpátky i svépomocí, stačí si připravit čistící koktejl. Potřebujete 1 dcl tekutého mýdla, 1 dcl octa a 1 dcl teplé vody. Vše dejte do rozprašovače, pěkně zamíchejte a můžete aplikovat. Vše rozetřete houbičkou, a pokud je špína zažraná, budete muset trochu přitlačit. Každopádně dostanete pryč i vylité kafe nebo špínu, která se v čalounění usadila za léta používání.

DIY: Vyrobte si sami přípravky pro ošetření auta. Tohle vám pomůže v případě nouze

zdroj: 123RF.com

Domácí zimní směs do vstřikovačů

Vyrobit si doma vlastní směs do vstřikovačů není nic těžkého. V podstatě tím získáte to samé, co kupujete v potřebách pro auto nebo na čerpacích stanicích. Samozřejmě s tím rozdílem, že vás vaše směs vyjde levněji. Výhodou je, že si ji můžete připravit libovolné množství. Protože když už se do toho pustíte, vyplatí se připravit zásobu. K výrobě postačí dvě hlavní přísady: destilovaná voda a isopropylalkohol. Na 1 litr destilované vody bude potřeba 100 ml isopropylalkoholu, který koupíte v lékárně. Do kanystru si pak přidejte lžíci přípravku na nádobí, který směsi dodá trochu lepší vůni.

Špinavé disky kol vyřeší cola

Kola dělají auto a všichni dobře víme, že správné elektrony mohou vylepšit vzhled auta o 100 %. Snadno se ušpiní a vydrbat je ručně se většinou neobejde bez speciálního přípravku. Když ho nemáte po ruce, ale chcete, aby kola zářila, postačí Coca-cola. Hliníková kola polijete a šumivý nápoj špínu naruší tak, že už nic dalšího nepotřebujete. Vezměte hadr a nečistoty setřete. Tenhle nezvyklý nápad je překvapivě efektivní, a stejně tak se postaráte o špinavé nářadí. Po opláchnutí colou je jednoduše utřete, jako byste utírali nádobí.

Odstranění hmyzu z auta

Zaschlý hmyz odstraní přípravek k tomu určený, ale když ho zrovna nemáte po ruce, stejně dobře poslouží univerzální mazadlo WD40. Stačí trochu nastříkat na „zasažená“ místa a přípravek hmyz rozpustí tak, že ho budete moci snadno setřít. Na čelním skle si ale budete muset dát tu práci, abyste zbytky WD40 odstranili tak, aby ho pak nerozmazávaly stěrače. Další variantou je i tady použití Coca-coly, která v případě nouze zkrátka vyčistí evidentně cokoli.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kapaliny v autě. K čemu jsou, jak často je kontrolovat a kdy je čas na úplnou výměnu

Jak správně jezdit v zimě na sněhu a ledu. Jen dobré pneumatiky nestačí. Co dalšího dodržovat