Podivné a kuriózní soutěže, které jsou pořád lepší, než byla olympiáda

Sport a politika prostě dohromady nejdou. Můžeme tedy hodit 5 olympijských kruhů za hlavu a koukat na něco jiného? Jasně, podobně atraktivních událostí jako v Pekingu se každoročně koná řada.

kuriózní

Ve Státech od roku 2001 běží kuriózní nailympiáda, soutěž v kreativním malování nehtů. Má už 16 kategorií a účastní se jí stovky lidí. Irové mají městský běh spojený se sběrem pomerančů z asfaltu, a v anglickém Egremontu už od roku 1267 pořádají šampionát ve šklebení. Pravidla? Vaše hlava se musí vejít do koňského chomoutu, a pak už ze sebe dostáváte to nejlepší. Nebo nejhorší, to už je na vás.

Ochutnávka Nailympiády. To je pokoukání!

Australani už 42 let soutěží ve vrhu tuňákem, Švýcaři mají univerzální slalom vánočních postaviček. Klasifikujete se lyžemi a převlekem. Historii osmačtyřiceti let konání má i mezinárodní utkání z Michiganu, kde se soutěží v plivání do důlku. Podstatný není jen dostřel, ale i muška. A proto je to fuška.

Vodní disciplíny nemohou chybět

Tradice stojí i za mezinárodním šampionátem knírů a plnovousů. Soutěž se regulérně posouvá mezi státy světa (2023 bude v Austrálii), a hodnotí se 14 úrovní dokonalosti. Své kouzlo má i předávání hořícího sudu, které frčí u Britů od 17. století. Pravidla? Kdo to položí, ten prohrál. Zmínit musíme i velmi kuriózní vytrvalostní štafetu v říčním přenášení postelí: tým nese lůžko, na kterém leží kapitán, a ideálně by se neměl utopit.

Štafeta v přenášení postelí? Proč ne!

Vodní disciplíny s přehledem nahradí závody šnorchlování v bažině, při němž musí být účastníci ve fraku. Skoky do vody? Už to není, co to bývalo. Pro tvrďáky je tu proto soutěž v házení placáků do vody. Vybrat si můžete mezi „bombou“, anebo klasickým rozpažením rukou a nohou. Metry můstku zůstávají. Je to masakr!

Vrhem k cíli

Divácké uspokojení se pojí i se sledováním soutěže ve vrhu mobilním telefonem, anebo úřednickou olympiádou, na níž se metá klávesnicí. Bezchybnou akustikou zase vynikají zápolení ve hře na „vzdušnou“, tedy neviditelnou kytaru. Borec, který se v roli rockera kroutí na pódiu jako při záchvatu tetanové křeče, rozhodně patří k silným zážitkům.

Závodí se v plivání hrášků do terče, i v „plivu“ třešňové pecky do dálky. Ve Washingtonu už třicet let pořádají kuriózní běh v podpatcích. Nebojte, není v tom nic korektního, až je to zvláštní. Do utkání dosud nepronikla žádná žena, aby to svou neférovou výhodou natřela mužům.

Zapojit hlavu i zbytek těla

Ostatně, žen je zatím pomálu i v závodech v extrémním žehlení. Třeba na surfovém prknu plujícím po Amazonce. Je libo něco divočejšího? Máme tu přetlačování palců u nohou. A co třeba šachistický box? Minutové kolo pěstmi v ringu, následované minutou Kasparova. Vítězit můžete technickým KO i šach-matem.

A co třeba dostihy, ale bez koní? Borci vyráží na klasickou trať, jen místo čtyřnohého přítele mají mezi nohama násadu s koňskou hlavou. Dětskou hračku. Že to nic není? S verdiktem vydržte až k Taxisovu příkopu…

Nemáte skutečného koně? Nevadí, i tak je pro vás na světě místo.

Kolektivní sporty pro každého

Finové v roce 1992 poprvé uspořádali soutěž v přenášení manželek na krátkou trať plnou rafinovaných překážek. Je to totální masakr, proti kterému ani Velikonoce u markýze de Sade neobstojí. Proto už taky soutěž frčí na 3 kontinentech, a koukají na to tisícové davy. Finové jsou vůbec dobří řízci: když v roce 1998 poprvé v Ukkohalla vyzkoušeli bažinný fotbal, kopanou v rašelině, nemohli tušit, že jim do současnosti naroste 200 regionálních týmů a soutěž vyhřezne do světa. Žrádlo je účastnit se i hrát, rozhodně to není sport pro slečinky. Na druhé straně – týmy mohou být i smíšené a ženy si tu vůbec nestojí špatně. Jsou obratnější.

Sledovanost letošní Olympiády dosáhla historických minim. Nepomohlo ani, že 1,4 miliardy lidí to mělo příkazem. Byla letos vlastně také docela kuriózní. Ne každému prostě sedí představa, kdy Si Ťin-pching připaluje ohmatanou slavnostní pochodní čvaňháka, zatímco levicí kyne z tribun k davům (a pravicí mezitím nejspíš podepisuje stavební příkaz ke stavbě dalšího ujgurského lágru, zatímco krotí Putina, ať s tou Ukrajinou ještě chvilku počká).

Sportovních disciplín, u kterých se dobře jako aktér i divák pobavíte a přitom v sobě nesou z někdejšího poselství olympiády mnohem víc, je tu naštěstí pořád dost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bizarní umění: 8 soch, ze kterých vám spadne čelist

Bizarní filmy, které raději nikdy neměly vzniknout. Už jste je viděli?