Kulturní akce, které letos prostě musíte navštívit

Navštívíte divadelní představení pod širým nebem, vydáte se obdivovat sochy z písku nebo se vypravíte do některé z památek v pozdní večerní hodině?

kulturní akce

I když je letošní léto, co se týče počasí i hygienických nařízení velmi rozmarné, pořád je zde spousta tipů na kulturní akce, které si nesmíte nechat ujít.

Shakespeare je pro léto super volba!

Letní shakespearovské slavnosti již po několik let patří k vyhledávaným kulturním zážitkům, které si během léta můžeme dopřát po celé naší republice. Zkrocení zlé ženy, Zimní pohádka, Mnoho povyku pro nic, Hamlet, Dobrý konec všechno spraví nebo třeba Veselé paničky windsorské – to vše si můžete užít během jednoho z krásných letních večerů.

A rozhodně vás překvapí, jak aktuální témata tento William Shakespeare již před několika stoletími napsal. V hlavních rolích přední čeští herci – například Bolek Polívka, Jan Přeučil, Simona Stašová, Jan Cina, Martin Hofmann, Saša Rašilov nebo Martin Dejdar. Je to asi ta nejoblíbenější letní kulturní akce u nás.

Indonésie na severu Česka

Liberecké Centrum Babylon nabízí až do podzimu výstavu nazvanou Tajemná Indonésie – tamtamy času. Díky této obří výstavě se ocitnete v místech, kde se zastavil čas. Vydáte se do Indonésie, Nové Guineje, do Pacifiku i na Šalamounovy ostrovy. Budete obdivovat zcela unikátní totemy, štíty, oštěpy, iniciační masky nebo čelenky a zdobení, které tamní lidé používají. Nebude chybět džungle a zvířata! Velkoformátové fotografie vám přiblíží život našich protinožců. Projít si můžete i domorodé chýše nebo si vychutnat projekci filmů. Ideální tip pro výlet za každého počasí.

Pískoles

Pokud se budete nacházet v létě v krásné přírodě Beskyd, rozhodně nesmíte vynechat akci, kterou si připravili pro návštěvníky Pusteven. Právě Pustevny již prosluly pro své každoroční ledové sochy, které jezdí obdivovat lidé z dalekého okolí. Písková podoba soch se právě otevřela svým návštěvníkům. Dobrovolné vstupné a víkendové doprovodné programy, relax zóna pro dospělé nebo pískohřiště pro děti, to jsou lákadla akce s názvem Pískoles. Bude na vás čekat 90 tun písku, co se pod šikovnýma rukama proměnil v sochy lesních zvířat.

Pokud se budete nacházet v létě v krásné přírodě Beskyd, rozhodně nesmíte vynechat akci, kterou si připravili pro návštěvníky Pusteven. Právě Pustevny již prosluly pro své každoroční ledové sochy, které jezdí obdivovat lidé z dalekého okolí. Písková podoba soch se právě otevřela svým návštěvníkům. Dobrovolné vstupné a víkendové doprovodné programy, relax zóna pro dospělé nebo pískohřiště pro děti, to jsou lákadla akce s názvem Pískoles. Bude na vás čekat 90 tun písku, co se pod šikovnýma rukama proměnil v sochy lesních zvířat. (zdroj foto: www.pixabay.com)

Letní filmová škola

Pokud vás baví svět filmu, rozhodně se během začátku srpna nezapomeňte přijet podívat do Uherského Hradiště, kde bude probíhat již 46. ročník Letní filmové školy. Těšit se můžete na projekce filmů, doprovodné besedy nebo literární a skautský program.

Letošní retrospektiva přinese dílo Andrzeje Wajdy – a letní kino nabídne například snímky Probuzení nebo Bourák. Letos se budou promítat také kinematografické počiny z Izraele. Letní filmová škola přinese festivalové novinky i sto let staré klenoty. Každý ročník přináší spoustu novinek a snaží se o to, aby si na své přišli milovníci alternativy i kvalitního mainstreamu. Tohle je kulturní akce, kterou rozhodně doporučujeme.

kino
Pokud vás baví svět filmu, rozhodně se během začátku srpna nezapomeňte přijet podívat do Uherského Hradiště, kde bude probíhat již 46. ročník Letní filmové školy. Těšit se můžete na projekce filmů, doprovodné besedy nebo literární a skautský program. (zdroj foto: www.pixabay.com)

Hradozámecká noc

Konec léta je již tradičně věnován prohlídce památek v netradiční čas a v netradiční podobě. Hradozámecká noc představí desítky památek po celé naší zemi ve zcela neotřelé podobě. Těšit se můžete na prohlídku hradů, zámků, klášterů, paláců nebo kostelů – velkolepé rozloučení s létem bude pro milovníky nečekaných zážitků přímo exkluzivní!

Kostýmované prohlídky s průvodci, kteří budou zároveň v rolích herců provádět návštěvníky po památkách, jsou za svitu svíček skutečně jedinečná podívaná a nečekaný výlet do historie naší země. Podívejte se na stránky památek ve vašem okolí, které se této jedinečné akce zúčastní.

Letošní léto bude přát rozličným akcím všeho druhu. Vybrali jste si i vy, kam se vypravíte? Léto přeje prohlídkám památek i netradičním zážitkům. Nezapomeňte se vydat do různých koutů naší země a prozkoumat netradiční místa.

Která kulturní akce vás nejvíce zaujala?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Festivaly? Tak nic, no. Na jaké letní kulturní pecky se můžeme těšit v roce 2021?

Luxusní jachty aneb vítejte na palubě! Na které byste se chtěli projet?