Šarlatán v kinech! Znáte příběh muže, co diagnostikoval z moči?

Znalec léčivých bylin Jan Mikolášek sám o sobě tvrdil, že léčil více než pět miliónů lidí – a přitom předepsal vagóny bylinek. Jako lidový léčitel působil přes padesát let, denně se u něj objevila řada až tří set lidí. Jeho život si můžete pohledem slavné režisérky Agnieszky Holland prožít i vy – film Šarlatán je právě v našich kinech.

Šarlatán

Šarlatán byl pro Ivana Trojana nejtěžší rolí

Představitel hlavního hrdiny a držitel mnoha filmových ocenění Český lev, Ivan Trojan, se o této roli velmi rád veřejně vyjadřuje. Netají se přitom faktem, že pro něj byla práce na ztvárnění Jana Mikoláška nejtěžší filmovou úlohou v životě. Proč byl šarlatán tak těžkou postavou?

Bylo to dáno nejen velkým časovým záběrem, kdy film mapuje celý léčitelův život, ale také jeho velmi složitou osobností. Herec se několikrát nechal slyšet, že se sympatie a antipatie vůči hlavnímu hrdinovi v divákovi dokážou přelévat během jedné jediné scény.

Naučil se stanovovat diagnózu z moči pacienta

Jan Mikolášek coby šarlatán byl znalcem bylin a nedá se popřít, že měl také jistý dar od Boha. Jeho otec i děd byli zahradníci, ke květinám i bylinám měl blízko. Narodil se v dubnu roku 1889 do velmi početné rodiny – měl sedm sourozenců plus ještě tři nevlastní.

V mládí se zajímal o přírodní léčbu a léčivé byliny, později začal pracovat jako zahradník. V roce 1918 poznal Josefu Mülbacherovou, která žila nedaleko Rokycan. Právě ona jej naučila stanovovat diagnózu svých pacientů z moči.

Ten však brzy její umění daleko předčil: „Poznal jsem z moči nemoc jakýmsi mně samotnému nevysvětlitelným způsobem, vlastností, pro niž si nade mnou lámalo hlavu už mnoho lékařských i jiných kapacit, aniž našli pro tuto podivuhodnou vlastnost vysvětlení.“

Nutno přidat, že jej zkoušely různé mocenské systémy – a pokaždé zkoušku ustál. Pokaždé dokázal přesvědčit, že jeho diagnózy jsou správné.

Léčil prosté lidi, ale i významné osobnosti tehdejší doby

Davy lidí se k němu hrnuly. Samozřejmě se jeho schopnosti rozkřikly po širokém okolí a není žádným tajemstvím, že mu vzorky moči posílaly i nemocnice, které si nevěděly rady se složitými případy. V dobách své největší slávy předepisoval lidem dohromady zhruba vagón bylinek měsíčně. Pokaždé je míchal přímo na míru.

Během druhé světové války se jeho schopnosti donesly i k nacistickým špičkám. Dokonce jej předvolali, aby před komisí nacistických lékařů stanovil diagnózu 29 vzorků moči. Nezklamal ani jednou, jeho schopnosti byly stoprocentní. Bohužel se takto pod nátlakem dostal mezi nacistickou mašinérii a zanedlouho měl za úkol léčit i politickou špičku – osobního tajemníka vůdce, Martina Bormanna.

Léčil i prezidenta

Během roku 1946 začal léčit v té době těžce nemocného Antonína Zápotockého, předsedu Ústřední rady odborů. Tomu dokonce hrozila amputace nohy – lékaři neviděli jiné východisko. Poté, co poznal Mikoláška, se za tři týdny dostal z nejhoršího ven. Zápotocký se později stal prezidentem, a až do jeho skonu v roce 1957 bylo díky jeho osobní zkušenosti lidové léčitelství tolerováno.

Již dva roky poté se ale Mikoláška chtěla vládnoucí garnitura co nejrychleji zbavit. Ve fingovaném procesu byl odsouzen k propadnutí majetku a byl poslán na pět let do vězení. Během svého pobytu za mřížemi si prošel Valdice, Bory i Ilavu. Po návratu z vězení prožil poslední roky svého života ve vile bývalého ředitele Státního zdravotního ústavu.

Jan Mikolášek se dožil 85 let. Během svého života zasáhl do osudu miliónů lidí. Mezi známé osobnosti, které léčil, se řadí malíř Max Švabinský, houslista Jaroslav Kocian nebo herečka Olga Scheinpflugová. Nyní si jeho osobní příběh můžete na vlastní oči prožít i vy – film Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli je právě v našich kinech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlepší filmy všech dob. Které legendární snímky byste neměli opomenout?

Popcorn a kino – kde se tohle spojení vzalo?