Festivaly? Tak nic, no. Na jaké letní kulturní pecky se můžeme těšit v roce 2021?

Koronavirus zamíchal kartami, které už byly vyložené na stole. Nemilosrdně smetl několik kulturních akcí, které mají dlouhou tradici a řadí se mezi oblíbené napříč generacemi.

festival

O které festivaly jsme letos přišli, a na co se budeme moci za rok o to více těšit? Najdete zde i vaše oblíbené kulturní akce?

KVIFF

Letošní filmový festival ve Varech se prostě a jednoduše uskutečnit nemohl. I když by se jeho program dal okleštit a pustit do světa, rozhodně by se nesetkal s takovou diváckou odezvou, jakou by si zasloužil. O účasti zahraničních hostů nemluvě. I tak se ale tento náš slovutný projekt z filmového prostředí zapojil do celosvětové výzvy a stal se součástí online filmového festivalu s názvem We Are One, do kterého se zapojilo několik desítek prestižních pořadatelů filmových festivalů z celého světa.

Pořadatelé také ohlásili, že v listopadu proběhne mimořádná čtyřdenní přehlídka filmů s názvem 54 ½ MFF Karlovy Vary. Od 3. do 11. 7. se také uskuteční přehlídka a program Tady Vary, která bude k vidění v kinech po celé republice.

A koho to momentálně do kina neláká, už se může těšit na příští rok! Od pátku 2. července do soboty 10. července 2021 se budete mít rozhodně na co těšit!

festival
Letošní filmový festival ve Varech se prostě a jednoduše uskutečnit nemohl. I když by se jeho program dal okleštit a pustit do světa, rozhodně by se nesetkal s takovou diváckou odezvou, jakou by si zasloužil. (zdroj foto: www.pixabay.com)

Colours

Koronavirus nakonec ukončil i dlouhé vyčkávání pořadatelů festivalu Colours of Ostrava. Ten byl nakonec přesunut na 14. – 17. července 2021, takže pokud jste měli vstupenky, pouze je třeba si je přebookovat na příští rok. Letos však nakonec Ostrava nezůstane smutná – uskuteční se totiž s největší pravděpodobností alespoň NeFestival Colours of Ostrava. Od 15. do 18. července se v oblasti Dolních Vítkovic přijede představit Cirk La Putyka, Tata Bojs, Kapitán Demo, N.O.H.A., nebo Meltingpot.

Limitovaná kapacita 1000 návštěvníků, kterou povolilo ministerstvo pro kulturní akce a festivaly, zůstává. Součástí NeFestivalu budou i oblíbené besedy s hosty. Objeví se například uznávaný chirurg Tomáš Šebek, ekonom Tomáš Sedláček, nebo neurolog Martin Jan Stránský. NeFestival bude příští rok vystřídán Coloursy v takovém rozsahu, na jaký jsme všichni zvyklí.

festival
Limitovaná kapacita 1000 návštěvníků, kterou povolilo ministerstvo pro kulturní akce a festivaly, zůstává. Součástí NeFestivalu budou i oblíbené besedy s hosty. (zdroj foto: wwšw.pixabay.com)

Rock for People

Další z akcí, na kterou každoročně míří fanoušci z celé naší země, musela ohlásit odložení na příští rok. Takže pokud máte chytrý notýsek, rozhodně si do něj poznamenejte datum 10. – 12. června 2021, kdy se festival uskuteční. Svou účast už potvrdila například skupina Green Day. Jako další se ukážou i Sum 41, Skillet, Black Veil Brides, Machine Gun Kelly nebo Fall Out Boy. Už se těšíte na příští rok? RFP jednoznačně patří mezi nejoblíbenější festivaly.

Tomorrowland

Milovníci taneční hudby si určitě alespoň jednou ročně udělají rádi výlet do Belgie, aby se vydali na festival taneční hudby Tomorrowland. Letos se ale na stránkách festivalu dozvíte, že kvůli koronaviru a nařízením vlády se letošní festival neuskuteční. Do doby, než se zase otevřou brány a mezi 16. – 18. červencem, a také mezi 23. – 25. červencem 2021 se bude rozléhat zvuk hudby do daleké krajiny, si na stránkách festivalu můžete poslechnout One World Radio, nebo si zakoupit lístek na online hudební festival, který se uskuteční 25. a 26. července tohoto roku po celém světě. 

Koronavirová pandemie změnila svět k nepoznání. Letos se sice nebudeme moci pobavit tak, jak jsme byli zvyklí, mnoho kulturních institucí však zveřejnilo mnoho kvalitního obsahu pro online použití. Projít si tak můžete přední světové galerie nebo třeba muzeum Salvadora Dalího v jeho rodném městě Figueres. Vstupenky na online představení mají dnes už mnohá divadla, a tak je jen na nás, jak tuto možnost kultury odkudkoliv a kdykoliv využijeme.

A na které festivaly se těšíte vy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak svět blázní v karanténě: Nepřišli jste o nějaký trend sociálních sítí?

Absolutní nebo absurdní umění: Jak se vede živému obrazu?