Galerie, které si můžete prohlídnout online. Dalího dílo i ruský skvost

Také se právě necítíte na to, že byste se světem toulali a poznávali krásy výtvarného umění? To samozřejmě neznamená, že z nás musí růst nekulturní pařez.

galerie

Dovolte si, aby pro jednou přišlo umění za vámi. Jaké galerie si dnes dáme? Budete překvapeni, kolik se toho dá za jeden den stihnout!

Dalího muzeum

O tom, že si ještě za svého života nechal slavný katalánský malíř Salvador Dalí vytvořit své vlastní muzeum, ve kterém je současně umístěna i jeho hrobka, jste zřejmě již slyšeli. Ale víte také o tom, že si většinu muzea můžete projít online? Virtuální prohlídka vás provede od vstupních dveří až po východ, a vy se tak můžete pokochat nejen vrcholnými díly autora, ale i jeho malířskými začátky a skicami.

Kromě prohlídky se nabízí i detailní popis vystavených exponátů. A pomocí virtuální prohlídky se tak podíváte do jednoho ze světově proslulých muzeí, aniž byste museli opouštět váš domov. Skvělý tip na dnešní odpoledne, nemyslíte?

Musée d’Orsay

S nabídkou virtuální prohlídky se přihlásilo i slavné pařížské muzeum. To se pyšní jedinečnou sbírkou impresionistických a postimpresionistických malířů. Nahlédněte do prostor, kde se skrývají slavná díla Vincenta van Gogha, Clauda Moneta i Edgara Degase.

muzeum
Muzeum bylo vytvořeno z bývalé nádražní budovy, která byla postavena již v 19. století. (zdroj foto: www.pixabay.com)

Národní galerie

Přejete si projít výběr z nejcennějších exponátů, které nabízí Národní galerie? Co byste řekli tomu projít si sbírky českého a evropského umění z pohodlí vašeho domova nebo kanceláře? Pohodlně se usaďte a podívejte se, co můžete vidět.

V současné době probíhají tři online výstavy.

  1. První z nich je věnována výtvarné scéně mladého Československa,
  2. druhá vám z blízka přiblíží příběh jednoho z děl Gustava Klimta,
  3. třetí se bude opět detailně věnovat jednomu ze známých děl tohoto autora.

Ponořte se do umění a nechte se obklopit materiálem z Národní galerie. 

Ermitáž

Online prohlídku během nedávných týdnů zveřejnila i ruská Ermitáž sídlící v Petrohradě. Jedno z největších světových muzeí, které obsahuje na tři miliony exponátů si můžete projít i vy. Projděte si prostory galerie, které během 18. století nechala postavit slavná carevna Kateřina Veliká.

Virtuální prohlídka zahrnuje obrazovou dokumentaci některých ze sálů, i precizně zobrazená jednotlivá díla. Obdivovat můžete dílo El Greca i Svatou rodinu od Rembrandta z roku 1645. Kromě prohlídky si pod fotogalerií projděte i text, který vám jednotlivá místa a díla ještě více přiblíží a vysvětlí. 

ermitáž
Ruská Ermitáž sídlící v Petrohradě se může se pochlubit vůbec největší kolekcí obrazů na světě. zdroj foto: www.pixabay.com)

Van Gogh          

U postimpresionismu ještě chvíli zůstaneme. Co byste řekli tomu nakouknout pod pokličku Van Goghova muzea v Amsterdamu? Největší sbírka jeho děl je umístěna právě v této budově. Během svého života vytvořil na dva tisíce portrétů i krajinomaleb. Z nich můžete mnohé obdivovat i během virtuální prohlídky. Muzeum zveřejnilo i další online výstavu, která je zaměřena na ne tolik známý milostný život autora. 

Už víte, kam se dnes vydáte? Přejeme vám, ať si porci umění dokonale vychutnáte. Do doby, než bude k cestování opět vhodný čas, se tato možnost jeví jako velmi příjemná alternativa. Dozvíte se spoustu zajímavostí o světově proslulých autorech a místech, a až je navštívíte osobně, rozhodně se neztratíte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Absolutní nebo absurdní umění: Jak se vede živému obrazu?

Zrození fenoménu emodži. Proč jsou s veselými obrázky trable?