Kriminální drama Vdovy stojí za vidění! Povede se čtyřem ženám riskantní operace, ke které je dohnaly okolnosti?

Násilná smrt manželů spojí dohromady několik nesourodých žen, aby se pokusily ukrást pět milionů dolarů a vyřešit tak svou minulost. Povede se jim to? Nečekejte klasický akčňák ani komedii. Budete překvapeni.

Pokud vás film neupoutá na první pohled, vynechat ho by byla možná chyba, zvlášť, pokud chcete zajít do kina a marně čekáte na něco „jiného“. Nenechte se zmást tím, že se jedná o film, kde se dají dohromady čtyři ženy kvůli loupeži – nejedná se o žádný naivní akční film s prvky komedie, ale o temné kriminální drama, které vás vtáhne do děje.

Scénář a režie

Vdovy natočil režisér Steve McQueen, který k němu zároveň napsal scénář. S ním mu pomohla Gillian Flynn, autorka románu Zmizelá. Režisér toho na kontě zatím nemá tolik, ale za zmínku stojí určitě drama Stud, a hlavně oscarový snímek 12 let v řetězech. O McQueenovi určitě ještě uslyšíme. Hudbu ke Vdovám složil světoznámý Hans Zimmer, se kterým McQueen spolupracoval právě na snímku 12 let v řetězech.

Spousta postav i motivací

Hlavních rolí se ujala čtveřice Viola Davis, Michelle Rodrigues, Elizabeth Debicki a Cynthia Erivo. Příběh je ale plný postav, které ztvárnili další známí herci, jako Colin Farrell, Liam Neeson nebo Robert Duvall. Všichni žijí a pohybují se v chudé čtvrti na předměstí Chicaga, a jejich osudy se nečekaně propletou. Celý příběh se odehrává během chystaných komunálních voleb, a právě Farrell hraje místního adepta na starostu, jehož otec v oblasti úřadoval většinu života. Protikandidáta pak zahrál Brian Tyree Henry, a všichni dohromady jsou kusy skládačky, kterou postupně příběh rozkrývá. Z herců stojí za vyzdvihnutí hlavně Viola Davis, která se ocitá v popředí celého snímku, ale svoji úlohu tu skvěle odvedli všichni.

Půjde do tuhého…

Primárním tématem je ale osud čtyř žen, které se díky smrti manželů ocitají na tenkém ledě. Zůstávají jim jen dluhy, a ohrožena je samotná jejich existence. Každá má své vlastní životní problémy a navzájem se neznají, ale na paty se jim lepí místní mafián, který je dotlačí k naplánování riskantního činu. Jsme svědky celé přípravy a plánování operace, a i přes celkem dlouhou stopáž film neustále běží kupředu, přestože se nejedná o snímek nabušený akcí. I tak je ale tempo vyprávění spíše pozvolné. Děj je plný zvratů a většina toho, co vidíte, není předvídatelná – jednotlivé nečekané momenty vás překvapí. Celý příběh má pak celkem hutnou atmosféru, a i přes několik úsměvných momentů rozhodně nemáte pocit, že je to nějaká sranda, a tušíte, že jsou v tom hrdinky namočené až po uši a situace je vážná.

Celkový dojem z filmu je velmi pozitivní a jasně dokazuje, že pro natočení kvalitního snímku vám bohatě postačí 42 milionů dolarů, což byl filmový rozpočet. Dále dobrý scénář, výborné herecké výkony, a správně zvolené vypravěčské tempo dělá film.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejvíc badass: 20 největších filmových tvrďáků – 1. díl

Spider-Man: Paralelní světy, Asterix a tajemství kouzelného lektvaru a Jak vycvičit draka 3. Animáky, které budou stát za to!