Co vše se musí změnit, když zemřela britská královna Alžběta II.

Když 8. září 2022 navždy odešla královna Alžběta II. z tohoto světa – anebo ukončil provoz její ještěroidní klon, jak věří vyznavači konspiračních teorií – pohroužila se do smutku nejen Velká Británie, ale celý svět. Přece jen, na svůj věk a skoro 70 let vládnutí to byla čiperná sympaťačka. Kdo ale truchlil nejvíc? Úředníci, kteří teď musí celý „královnin“ odkaz aktualizovat na „krále“.

Alžběta II.

O peníze jde vždycky až na prvním místě, a proto jimi začneme. V celosvětovém oběhu je momentálně bankovek za 80 miliard, na kterých je vyobrazená královna Alžběta II. Platit nepřestávají, ale musí být postupně stažené z oběhu a nahrazené portrétem krále Karla III. (dříve prince Charlese). Je to projekt, jehož realizace stojí balík a je rozpočítaná na 2 roky. A teď si představte, že králi už je 74 let, takže – nic zlého mu nepřejeme – možná už brzy budou tisknout třetí várku.

Chceme ještě monarchii?

Celý slavný Commonwealth, státy, jež více či méně spadaly do britského dominia, často mají své vlastní ústavy. Které jmenovitě za nejvyššího šéfa zmiňují královnu. O králi tam ale není ani zmínka, a protože jde o země demokratické, musí se v takové Jamajce nebo v Belize nejdřív v referendech rozhodnout, jestli to s Londýnem (respektive s Buckinghamským palácem) a Karlem III. potáhnou dál. Dost možná už chtít nebudou.

Karel
V květnu bude oficiálně korunován král Karel III. (foto: depositphotos)

Královská ochranná známka se skví na etiketách asi 600 různých produktů. Ovšem, je to ochranná známka královny, král má jinou. Takže zhruba 600 firem (a nejde o malé podniky), musí znovu podstoupit administrativně úmornou certifikaci. Proti policii a armádě je to ale jenom sranda. Pečeť monarchie je součástí štítků čepic bobíků i na výložkách důstojníků. To všechno se teď musí vyměnit, když Alžběta II. už není mezi živými, a jsou to statisíce kousků.

Jde i o hezkých pár hektarů sukna, ze kterého jsou vlajky nesoucí „šifru“ královny. U poštovních schránek je to snazší: staré si mohou královnin erb ponechat, ty nové už musí nést placku od krále. Drama, ne nepodobné výměně bankovek a mincí, je aktualizace cestovních pasů. Nejen britských, ale i kanadských a australských. Ve všech se totiž píše „ve jménu Její jasnosti královny…“.

Víc než jen titul

Celá Sněmovna lordů, Parlament a tak – musí složit novou přísahu. Tentokrát králi. Hymna. Jasně, Bůh ochraňuj královnu se změní na Bůh ochraňuj krále. Hit od Sex Pistols se tím stane záležitostí vyloženě pro pamětníky. Je třeba vyměnit všechny poštovní známky, jejichž podoba se od roku 1967 prakticky moc neměnila. Změní se formální pozdravy a salutace, čestná oslovení, tituly. Dělat teď dvorního protokoláře bude nyní vyloženě otrocká šichta.

libra
Vše, co nese odkaz na královnu, se musí změnit. (foto: depositphotos)

A ještě s těmi tituly: spousta šlechticů, baronů a hrabat, kteří byli čestně jmenováni královnou, si bude muset přijít pro jmenování 2.0. O titul by sice nepřišli, ale o výhody s ním spojené by mohli. Pře-titulovat se musela celá královská rodina (všichni vlastně poskočili o jeden level vzoru). Takže třeba Catherine už nemá jen tituly z Cambridge, ale navíc se stala vévodkyní z Cornwallu. Archie a Lilibet, děti ne zrovna povedených rodičů, dosud byli zcela bez titulů, se nyní stali princem a princeznou.

Určitou výhodou – světýlkem radosti v temnotách – pro truchlící úředníky je, že po současném králi na trůn usedne s největší pravděpodobností další král, William. Takže se znovu tolik těch věcí, jako teď, už řešit nebude…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Princ Charles jako klimatický podnikatel a další skandály britské královské rodiny. Kolik má královna Alžběta ulito v daňovém ráji?

Chování, které Američané považují za běžné a jinde je neotesané a hrubé