Jak fungují ty nejproslavenější kouzelnické triky?

Některé kouzelnické triky jen s drobnou změnou v uspořádání ohromují a šálí nechápavé publikum už po tisíce let. Jiné se řadí k novinkám. Princip všech je stejný: odvést pozornost stranou, zmást diváka a nakonec chytře zvolenou pomůckou či trénovaným pohybem vytvořit iluzi magie.

trik

Kuličky a kalíšky

Trik starý jako Metuzalém. Vlastně ještě o něco víc, protože jej provozovali kouzelníci ještě ve starém Egyptě a v Číně. Pointa je prostá – tři kuličky, které se záhadně přesouvají či mizí zpod šálků, kalíšků, otočených misek. A nakonec se dostanou i dovnitř otočené misky!  

Kouzlo stojí na tom, že:

a) kouzelník má velmi hbité ruce

b) kalíšky jsou neprůhledné

c) kuličky jsou od počátku vlastně 4, a jedna už je dávno na místě.

Trik sahající 2000 let před náš letopočet se od té doby proměnil jen drobně, a to když přišly do módy kuličky z pěny.

Levitace drobných předmětů

Naprostá klasika, která byla popsána a rozlousknuta už v 15. století. Přesto funguje neméně hezky ještě dnes. Prsten, účtenka, bankovka, květina nebo karta se při ní volně vznáší vzduchem lehce z odstupu směřovány dlaněmi kouzelníka. Skoro jako by je udržoval v nějakém silovém poli…

Podstatou je, že onen lehký předmět je uvázán velmi drobným a z hlediště nepostřehnutelným vláknem k jeho rukám. Dříve se používal dlouhý ženský vlas, Číňani a Japonci preferovali vlákna bource morušového.

Show Davida Copperfielda byla vždy promyšlená do posledního detailu.

Zachycení projektilu ústy

Trik, který drásá nervy, ale při dobrém provedení na něm není nebezpečného vůbec nic. Teorie je jasná: kouzelník na sebe nenechá vypálit ostrým nábojem, a proto se pálí slepými. Ne nutně napoprvé, úvodní ostrou ranou může demonstrovat kvalitu munice. Ale pak musí zručně přebít na slepé. Rána, dým a smrad po slepém náboji; kulka schovaná pod jazykem, kterou pak jakoby ukáže mezi zuby.

Důležité je správné načasování. Že někdy vypálená kulka rozbije sklo, stojící mezi kouzelníkem a zbraní? V 18. století se to řešilo voskovou kulkou. Ta měla dostatečnou energii na rozbití skla, ale ke kouzelníkovi už nedoletěla, roztekla se. Dnes už vosk nahrazují exploze synchronizované elektro-spouští. Je to špičkový trik, ale riskantní není.

Neuvěřitelní mistři úniků

Dostat se ze zatlučeného sudu, zakopané rakve, krabice, bedny, svěrací kazajky. Stojí to na tom, že inkriminovaná pomůcka je zakázkové zboží, které funguje jinak. Švy, nýty a hřebíky sice drží fest, ale existuje ještě jiný, nezjevný mechanismus otevření. David Copperfield je v tomhle trošku srábek, protože jeho doménou je „nebýt uvnitř“. Prostě včas odejít a fakticky se v pomyslné bedně nenacházet. Triky podává tak, jako by uvnitř byl.

To jeho předchůdce, Harry Houdini, byl jiná liga. Pozvedl tuhle branži na novou úroveň, když profesionálně unikal z pout. Byl to mistr nad mistry, odemykání zámků ale rozuměl jako nikdo jiný. Dokonce si studoval předem, jaké na jeho příští štaci používá šerif pouta. Vždycky se ale pro jistotu vybavil záložním klíčkem, který měl schovaný někde na těle.

Houdini prchá ze svěrací kazajky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Lekce z prodeje. Jaké psychologické triky používají otravní prodejci? Arzenál je vydatný

Voodoo panenky: Černá magie kýče pro turisty