Černé skvrny těch nejslavnějších koučů a mudrlantů

Kouč není trenér, poradce ani psychoterapeut, ale osoba za úplatu hledající řešení společně s klientem. Účelem je dosahování profesního a osobnostního rozvoje. Jen pozor, kým se necháte okoučovat. Za jaké teploty to proběhne a jestli to bude s lubrikantem.

kouč

Jenom blázen by se dnes pokoušel dosáhnout finanční nezávislosti, pasivního příjmu (zdravíme Mikýře a uctivě u toho krvácíme z konečníku), povýšení v práci, dokonalé imunity, instantního multi-orgasmu nebo napojení na vesmír bez pomoci mentálního kouče. Specialisty, znalce, který vás svými moudrými radami povede k vašemu vytouženému cíli. Bude vás to stát všechno, co máte, možná ještě něco navíc. Ale to přece nevadí. Do sebe a osobního růstu je zapotřebí trochu investovat.

Rozvedený vztahový poradce

Teď ještě, abyste si vybrali toho správného velikána, kterým vám bude inspirací. Neberte třeba Johna Graye, spisovatele a autora knihy Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Dílko to bylo úspěšné, a tak se jednou rozvedený Gray začal vyjadřovat nejen k mezilidským a partnerským vztahům, ale úplně ke všemu. Když se mu smáli, že na to nemá diplom, jeden si sehnal. Koupil si ho. Když mu říkali, že nemá žádné nové nápady, začal je krást. A od té doby razí své pseudovědecké názory dodnes.

Od citátů k Ajurvédě

Guru osobního rozvoje Deepak Chopra překročil svou filozofií vesmír. Jeho citáty jsou natolik spletité a duchaplné, že by se i textař Kryštofů utopil v neckách. Napsal 90 knih, vymyslel termín kvantově mechanické tělo, odklonil se od medicíny a začal dělat Ajurvédu. A dnes tvrdí, že pacienti s AIDS a rakovinou si jenom chtějí myslet, že AIDS a rakovinu mají. Kdyby si to nemysleli, byli by prý úplně zdraví.

Doktoři bez licence a charakteru

Stejnou tezi o nemocích razil i velmi populární kouč Tony Robbins. A lidi mu to baštili. Do doby, než vyšla najevo jeho předlouhá série sexuálních deliktů. Za 85 000 dolarů ročního předplatného v jeho kurzu osobního rozvoje jste si mohli užít víc sexu než na skautském táboře. Tedy, proti své vůli.

Ve slunné Kalifornii sice nežijeme, ale legenda doktora Phila McGrawa a doktorky Laury Schlessingerové k vám už možná přes televizní a internetové (k)anály dorazila. Co mají tihle velikáni osobního růstu společného? Už dávno nemají licenci k poskytování psychiatrické péče, ale nevadí jim to. Do svých pořadů si najímali stafáž a sehrávali s nimi divadýlko. Oba si brali za „školení“ 1000 dolarů na hodinu. A oba čekají na soud.

Zázračné uzdravení

Australanka Belle Gibsonová je taky povedený dáreček. Začala s kuchařkami, pak byla fitness-poradkyní. Hvězdu z ní udělala až rakovina, z níž se zázračně a neuvěřitelně dokázala vykřesat svými recepty. A od té doby radila všem, nemocným i zdravým, jak naložit se svými životy. Jako průkopnice alternativních terapií, obhájkyně přírodní medicíny a duchovní poznání přibližující osoba objevila zlatý důl. Než se zjistilo, že žádný nádor na mozku nikdy neměla.

Slizcí jogíni a chladní otužilci

Dělat jógu, trochu se protáhnout, srovnat si myšlenky. Co na tom může být špatného? Nic, pokud se nenecháte zmást moudry Bikrama Choudhuryho, slizouna ve slipech. Jak se ukázalo, za nápadem přetopit sál na cvičení na 42 °C u něj stály docela jiné a přízemní choutky. Je držitelem fiktivních mistrovských titulů v šampionátech jógy, jež nikdy neproběhly, titulů z univerzit, které nikdy nestudoval. A taky je obviněn z tuctu znásilnění, které se – podle něj – nikdy nestaly. Miláček. Zpocený.

Na Netflixu si můžete pustit i pěkně upocený dokument s tímto slavným guru.

Co jde za tepla, musí nutně jít i za studena, ne? A Wim Hof to má opravdu rád studené. Že to kdysi byl sportovec a rekordman mezi otužilci, je bez debat. Jenže pak se začal třást (a zimou to nebylo) po penězích. Jako motivační řečník teď balancuje mezi pavědou, šarlatánstvím a sektářstvím. To, že byste si mohli podchlazením srovnat Parkinsona, už vážně smrdí.

Takže jestli chcete výhledově dosáhnout osobního rozvoje, první dobrý krok – a rada zdarma – zní: zbavte se v knihovničce výplodů těchto samozvaných guru. Jediní, komu kdy pomáhali, byli oni sami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Oběťmi znásilnění mohou být i muži! Stává se to stále častěji. Genderové stereotypy jsou minulostí!?

Demi Lovato: patriarchát nám bránil přiznat, že jsme nebinární