Demi Lovato: patriarchát nám bránil přiznat, že jsme nebinární

Zdá se, že klasická dvě pohlaví už nestačí ani celebritám. Poslední velkou hvězdou, která se prohlásila za nebinární osobu a oficiálně změnila osobní zájmeno, které vůči sobě používá, na „oni“, je zpěvačka Demi Lovato.

demi Lovato

Bývalá hvězda Disneyho filmů Demi Lovato si prošla závislostí na lécích, utrpěla tři mrtvice a infarkt a od té doby se tak trochu hledá. Nyní se zdá, že se našla mimo klasické genderové hranice. Stačilo prý, aby se vymanila z moci patriarchátu, který jí v tom doposud bránil.

Boj s patriarchální společností

Demi Lovato vše propálila v rozhovoru s Jane Fondovou. Svěřila se svým bojem se sebou sama i svými démony. Hlavním protivníkem je však pro ní patriarchát a společnost, která jej vyznává. A také požadavky, které patriarchát na jedince kladye. Pouhé dva týdny poté, co ve videu zveřejněném na Twitteru oznámila přechod na osobní zájmeno „oni“, se Lovato zamyslela nad tím, proč váhala říct světu, že se neidentifikuje ani jako žena, ani jako muž:

„Po letech, kdy jsem žila svůj život pro jiné lidi a snažila jsem se ustupovat patriarchátu, který řídí showbyznys a je středem všeho, jsem se konečně uvědomila jeho vliv. Když jsem si to uvědomila, pomyslela jsem si: ‚Jakými způsoby mě patriarchát brzdí?‘ A pro mě to znamenalo, že mě zavřel do škatulky a říkal mi: ‚Jsi žena! Tohle se ti má líbit, tohle máš dělat, nesni víc a nemluv hlasitěji!‘,“ řekla osmadvacetiletá zpěvačka v pořadu Fire Drill Fridays, který každý týden uvádí Fondová.

Motivuje ostatní, aby našli sami sebe

Bývalá hvězda seriálu Camp Rock, která se identifikuje jako pansexuálka, si myslí, že by mohla ukázat cestu dalším lidem. V pořadu proto mimo jiné vyzvala fanoušky, aby „našli více soucitu“ a „empatie pro ostatní“. Na své příznivce apeluje: „Nezapomínejte, že i když jsme jednotlivci, jsme také jeden celek. Když začneme lidi z nějakého důvodu ze společenství vyčleňovat, bude to opravdu nenávistné a nebezpečné.“

FOTO: dailymail.co.uk

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

15 celebrit, které přiznaly svou duševní nemoc

Tito lidé si myslí, že se podobají konkrétní celebritě. Posuďte sami! (22 fotek)