Oběťmi znásilnění mohou být i muži! Stává se to stále častěji. Genderové stereotypy jsou minulostí!?

Nedávná studie na téma znásilnění odhaluje poněkud překvapivé zjištění: cílem sexuálně motivovaných útoků jsou relativně často muži, přičemž v pozici útočníků se ocitají muži i ženy.

znasilnění muže

Nedávná studie na téma znásilnění odhaluje poněkud překvapivé zjištění: cílem sexuálně motivovaných útoků jsou relativně často muži, přičemž v pozici útočníků se ocitají muži i ženy.

Co se vám vybaví, když se řekne násilník či sexuální predátor? Téměř jistě ve vašich představách půjde o muže. Vzhledem k zažité představě, že pachateli sexuálně motivovaných trestných činů jsou (téměř) vždy muži, to dává smysl.

I ženy jsou schopné odstrašujících činů

O to zajímavěji se jeví zjištění speciálního dotazníku, který americká federální vláda pravidelně rozesílá do domovů po celých Spojených státech (National Crime Victimization Survey). Jeho výsledky naznačují, že i ženy jsou schopny pěkně nechutných činů. Z dotazníků z posledních let vyplývá, že zhruba 1 z 10 sexuálně motivovaných útoků je mířen proti mužům (v roce 2014 toto číslo z nějakého důvodu výrazně stouplo, takže celých 38 % sexuálně motivovaných útoků v USA bylo namířeno proti mužům).

Alespoň třetina útoků patří ženám

Při pohledu na výsledky dotazníkového průzkumu National Crime Victimization Survey z posledních 4 let je patrné, že ve 35 % případů nahlášených sexuálně motivovaných útoků na muže figurovala mezi útočníky vždy alespoň jedna žena. V 58 % z toho bylo součástí útoku i fyzické násilí (tj. že útočnice udeřila, povalila či jinak fyzicky napadla oběť, která byla v mnoha případech zraněna).

Vězení jako příklad

Stupňující se míra násilí u žen ale není mířena jen proti chlapcům a mužům, nýbrž i proti samotným ženám. To je patrné i na příkladu amerického vězeňského systému, kde – možná trochu překvapivě – největší nebezpečí sexuálních útoků nehrozí ze strany mužských dozorců, nýbrž od kolegyň pod zámkem. Je tedy až 3x pravděpodobnější, že se vězenkyně stane obětí sexuálního napadení ze strany jiné vězenkyně, než od samotných dozorců.

Ženské věznice

Zajímavá je i skutečnost, že v ženských věznicích jsou sexuální napadení častějším jevem než ve věznicích mužských. Ženský personál je pak výraznější hrozbou také v oblasti nápravných zařízení pro mladistvé, kde za více než 9 z 10 nahlášených útoků na mladistvé stojí žena.

Výše zmiňované samozřejmě nic nemění na tom, že za drtivou většinou sexuálních napadení stojí stále muži, poukazují však na nesmyslnost genderových stereotypů a plochých vyobrazení žen jako bezmocných bytostí bez sklonů k násilí.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sexuální sny. Jak z nich poznáte, co vám v sexu chybí? Co to znamená, když se vám zdá o sexu se šéfkou?

Aféra Kevina Spaceyho: nový trend Hollywoodu? Sexuální obtěžování je zkrátka v kurzu! Na co se „záměrně“ zapomíná?