KOMENTÁŘ TÝDNE: Sběrači konopí, zákaz kouření v Británii a cenzura internetu v Čechách

Policejní přešlapy a fakt, že Češi jezdí jako čuňata, vás asi nijak významně nepřekvapí. O to zajímavější je plánovaná cenzura českého internetu nebo britský postoj ke kouření. I minulý týden se toho zkrátka dost událo a je na čase udělat si malou nezávislou rekapitulaci.

Co se děje kolem nás - Prochlapy.cz

Brutus zásah policie jako z Kriminálky v Las Vegas

Tak už zase policisté perlili. Minulé úterý dopoledne brutálně a bezdůvodně zmlátili dva lidi na mariánkovém poli, když sbírali legální sklizeň. Jako vždy ale policie tvrdí, že jen chtěla vědět, jestli je sklizeň legální a sběrači údajně neuposlechli její výzvy a kladli odpor. Každej odpor bude po zásluze odměněn, že? Policie samozřejmě ještě zákrok prošetří, ale výsledek bude patrně jasnej – jsme čistý jako slovo Boží.

Cenzura internetu v Čechách

A už je to tu! Cenzura internetu. Stejně jsme si mysleli, že jednou k tomu dojde. „Ministerstvo si uzurpuje právo cenzurovat internetový obsah a likvidačním způsobem zakročit proti jakémukoli internetovému subjektu – výklad toho, co je nepovolenou hrou, má totiž opět podléhat pouze ministerstvu bez jakékoliv kontroly,“ vytýká v tiskové zporávě Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) návrhu zákona, který projednává Sněmovna. Zákon do budoucna počítá se zavedením seznamu nepovolených internetových her. V praxi to znamená, že by poskytovatelé připojení k internetu by k takovým hrám a stránkám, které na ně odkazují, nesměli umožnit nikomu přístup. Z návrhu podle SPIR vyplývá, že o tom, co je a není povolená hra či stránka, by rozhodovalo ministerstvo financí. Ministestvo financí se brání, že není pravda, že určování nepovolených her bude záležet na jeho vůli, a to bez kontroly. Černá listina – tedy seznam bude jistě zajímavý. Dostanou se na něj údajně stránky až po správním řízení a zasáhnout do toho budou moci i soudy. Tak to jsme fakt zvědaví. Kdo ví, co nám všechno ještě zakážou nebo naopak přikážou?

Češi jezdí jako čuňata

Tak tohle nenbá žádná novina. Naši řidiči jezdí podle svého gusta. A rozhodně to není žádná šaráda. Na silnicích v uplynulém měsíci zemřelo 78 lidí. Září se tak společně s červencem zařadilo mezi nejtragičtější měsíce letošního roku. Zemřelo o šest lidí víc než loni ve stejné době. Na nejhorší statistiku to ale ještě nemá. Ta pochází z roku 1997, kdy si dopravní nehody vyžádaly 149 životů. Doufejme, že se tohle časem změní k lepšímu. Nebo že by se páni v autoškolách při testech sekli?

Konec kouření v Británii!?

Stop kuřákům! Všude! Tak tohle naštěstí ještě ne, ale musí se uznat, že Británie do toho šlape opravdu drsně. Od ledna rozšíří zákazy kouření. Sice půjde o nápravná zařízení a věznice, ale přesto se kuřáci bouří. Zejména pak ti zavření. Co by tam chudáci měli vlastně dělat? Kromě věznic nesmí Angličané od čtvrtka kouřit také v autě s dítětem. To matky snad zkousnou. Podle oficiálních statistik v Británii kouří 80 procent vězňů, takže se dá očekávat silný odpor vůči tomuhle zákazu. Vězňům prej mají při odvykání helfnout elektronické cigarety. Dokonce mohou požádat i o další pomoc. No ještě že se to nevztahuje na všechny druhy kouření. To už by fakt byl vrchol.:)

Děda do domu. Zn. spěchá!

Chcete dědu? No problem. V Česku se rozjíždí internetová mezigenerační seznamka. Osamělí důchodci díky ní můžou najít náhradní rodinu s vnoučaty, zaměstnaní rodiče pro svoje děti naopak získají dědečka nebo babičku. Ve výsledku má vzniknout sociální síť, která seniorům pomůže více využívat možností internetu. No tak to

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Komentář týdne: Zemanovy trenky a další tragédie v naší kotlině

Komentář týdne: Blanka už je v provozu a burčák v obchodech