Macgyver a další TOP seriály z 80. a 90. let: Pamatujete?

Pro někoho staré, ošuntělé, přežité a vybledlé archivní snímky, pro nás pomýlené pamětníky naopak nesmrtelné srdcovky, na něž se slzou v oku nedáme dopustit. Pojďte s námi zavzpomínat na některé perly tehdejší televizní zábavy.

Nej seriály

Začněme třeba již zmiňovaným MacGyverem (Richard Dean Anderson), hrdinou všech kluků (a mnohých jejich maminek). Seriál pojednává o stejnojmenném tajném agentovi/kutilovi/mistrovi improvizace, který se během svých misí setkává s jednou ošklivou situací za druhou. Jednou jsou to teroristi, pak ho zas nahání vojsko šíleného diktátora kdesi v jižní Americe, však to znáte.

Macgyver ze všeho ale nějakým zázrakem vybruslí. Tu použije žvýkačku a sponu, jindy sáhne po znalostech z chemie a místo čichání z toluenu vyrobí bombu. Navíc je skoro světec. Jeho mírumilovnou povahu a vrozený odpor ke střelným zbraním by musel ocenit snad i  Gándhí, jeho bujnou kštici zase každý vlasový fetišista.

Krok za krokem

Seriál pro rodinu, sitcom pro všechny generace, Patrick Duffy jako pán domu a druhý manžel sexy MILFky Susane Somersové, k tomu rebelující děti z předchozích manželství, zamíchat, protřepat, to přece nemůže dopadnout špatně!

A taky, že ne, popularita tohohle sitcomu trhala v době uvedení rekordy. U nás jej dávali většinou o víkendu ránu, to jsme ještě nechlastali a tak jsme s nadšením a kocoviny prosti hltali právě tohle (nebo Plný dům, nebo taky Kačeří příběhy!).

Princ z Bel-Air a zrození Willa Smitha

Každý slavný herec se v jednom bodu kariéry někdy chopil role, o níž později mohl prohlásit, že byla jeho osudnou. Pro Willa Smitha byl touto rolí trochu bláznivý a velmi odvázaný teenager v seriálu The Fresh Prince of Bel-Air (pozor, neplést se zoufalým Princem z Bel-Air ani lechtivějším Fresh Tits of Bel Air).

Chudý mladík se sice vyznal v zákonech ulice a svého „ghetta“, ale podle ambiciózní mámy mu chyběly pořádné způsoby. Vypakovala tedy nebohého synátora z drsné východní Filadelfie a poslala ho k tetičce a strýčkovi do bohatého Bel-Air. Asi není třeba dodávat, že šlo o klasický komediální sitcom, Will Smith v něm byl ale vážně hustej, fakt, přísaháme na naše kšandy!

Detektivní mlíčňáci nechť se dostaví do 21 Jump Street!

Policejní seriál, který byl ve své době (na Foxu se vysílal v letech 1987 až 1991) opravdovým kultem. Děj se točil okolo mladistvě vyhlížejících detektivů, kteří díky své vizáži mohli operovat v utajení například na školách a dalších místech pro náctileté.

Jedna z prvních velkých rolí detektiva Johnnyho Deppa. A ta znělka – ta se zkrátka neoposlouchá!

https://www.youtube.com/watch?v=ajKI4lRGwZ8

Ženatý se závazky to má na háku

V době dospívání, kdy odevšud slyšíte akorát kázání o tom, jak se chovat vzorně, slušně a co-my-víme-jak-ještě pro nás byl tenhle komediální seriál trochu jako zjevení. Svérázní manželé se v něm neoslavují drahoušku, naopak si dělají naschvály, drbou se v rozkroku a nudný manželský sex mají jednou ročně.

Takoví jsou Bundovi – kromě ženy v domácnosti Peggy (Katey Sagal) a prodavače bot Ala (Ed O’Neill) ještě dvě roztomilé dětičky (kluk má mozek, ale nemůže zasunout, holka je blondýnka na n-tou, takže…) a pes. Pokud jste ještě neměli tu čest, dožeňte to, Al má v rukávu moudro pro každou éru.

Schovejte kočky, je tu gurmán Alf!

Posledním kouskem z našeho malého koštování výkvětu seriálové tvorby 80. a 90. let je jedna Atypická Lidská Forma, mimozemšťan z planety Melmac, huňatý Alf. Nenechte se zmást jeho roztomilou vizáží, Alf je životní cynik a drsňák každým coulem.

Právě Alfův břitký sarkasmus, nezaměnitelný humor a bezstarostný životní postoj podle hesla „Nul problemo, žádnej problém“dokázal uchvátit desítky milionů diváků po celém světě. Jen varujeme majitele čičinek: Alfův nejoblíbenější pokrm je totiž kočičí sandwich. Tak se mrkněte, jak to všechno začalo.

https://www.youtube.com/watch?v=FGtpGcRdjok

Jistě, nejmenovali jsme ani Simpsonovi, ani přátele, někomu bude chybět Beverly Hills 90210, jiný zapláče nad absencí přemožitelky upírů Buffy. Ale od toho je tu diskuze, tak nám to dejte sežrat.

Jaký je váš oblíbený seriál a proč?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vaše nejoblíbenější seriály

České seriály. Na tyhle se nedá koukat!