Padající hvězda Kanye West: Jak dokázal sám sebe shodit až na zem?

Bývaly časy, kdy se muzikant Kanye Omari West počítal ke světové špičce. Do životopisu si mohl zapsat kariéru vele-úspěšného hudebního skladatele a producenta, hip-hopové star i módního návrháře. Obdržel 22 cen Grammy a 75 nominací. Po 10 let patřil podle žurnálu Times do stovky nejvýznamnějších osobností. A s dvoumiliardovým jměním v dolarech taky k nejprachatějším umělcům světa.

Kanye West

Jenže to všechno je pryč. Jak k tomu došlo? To je na tom to nejpikantnější. Kanye West si mohl nastřádaného jmění a reputace hudebního giganta užívat až do důchodu, kdyby se nezačal chovat jako trouba. Jako trouba, který všemu rozumí úplně nejlépe, a rozdává nevyžádané rady na všechny strany. A tak dlouho dával průchod své genialitě, až se úplně odepsal. U kolegů, hudebníků, posluchačů, fanoušků.  

Kdo tvrdí, že je génius? On sám!

Signály, že zdravé sebevědomí u něj dosáhlo nezdravého horizontu, se začaly objevovat už v roce 2008. Kanye West se totiž rád připodobňoval a srovnával s jinými velikány historie. Asi je ke zvážení, jestli skutečně byl umělcem formátu Kurta Cobaina, Hendrixe nebo Jima Morrisona. Ale tvrdit o sobě, že je známější než Leonardo da Vinci, William Shakespeare, Pablo Picasso nebo Sokrates?

Nikdo mu to nevyvracel, a tak se samozvaně pasoval do role „hlasu a mluvčího nové generace“, zatímco dál ztrácel kontakt s realitou. Kanye budil kontroverze nejrůznějšími výroky: jednou brojí proti homofobii aby podruhé banalizoval význam otroctví a chlubil se trikem „Na bílých životech záleží“. Jednou vyhlásí bojkot všem, co chtějí přísnější zákony proti imigrantům, a pak se zastane Billa Cosbyho, kterého padesátka žen žalovala za sexuální násilí.

Když kritizoval počínání a pokrytectví amerických prezidentů, vcelku mu to rebelství procházelo. Ale když si střihl soukromý koncert na oslavu narozenin synáčka kazašského diktátora, začalo lidem docházet, že Kanye West je sám pěkný pokrytec. A že jediný člověk, na kterém mu skutečně záleží – je sám Kanye West. Až notoricky známé se pak staly jeho výstupy na předávání hudebních cen.

Kanye West – Stronger

Kanye West má vysvětlení pro všechno

Kdykoliv totiž nevyhrál a cenu zrovna nedostal (což se začalo stávat pořád častěji), prodral se na jeviště, ukořistil mikrofon a zkritizoval porotu i vítěze. To, že nezvítězil, pak komentoval tím, že asi není dostatečně politicky korektní; že asi nemá tu správnou barvu kůže; že si porotci sedí na uších a jsou uplacení… slavné momenty tak znepříjemnil spoustě schopných hudebníků.

V roce 2020 se rozhodl – stále s vědomím, že je ten nejdůležitější a nejinteligentnější člověk na planetě Zemi – že se stane americkým prezidentem. A ani studená sprcha faktu, že pro něj z ironie hlasovalo jen 70 000 lidí, jej nepřesvědčila o opaku. Kanye se považoval za génia, a všemi, co to tak neviděli, hluboce pohrdal.

To už se začaly množit internetové petice, žádající pořadatele nejrůznějších hudebních festivalů, aby tohohle namyšleného šaška raději nezvali. Na jeho moudra totiž nikdo zvědavý nebyl. Kanye přirozeně hledal, kdo za tím stojí, a u sebe chybu přes své zbytnělé ego nezahlédl. A tak si našel cíl. Ne zrovna originální. Na židy se totiž vymlouval kde kdo.

Bez peněz je to odvařená nula

Kanye West se do nich netrefoval poprvé, ale letos se skutečně utrhl z řetězu. A ještě než mu jako varování odstavili účty na sociálních sítích, splácal dohromady hezkou řádku konspiračních teorií, antisemitismu a blábolů. Výstřelků se kolem něj nastřádalo tolik, že od něj teď daly ruce pryč i módní značky, pro něž navrhoval předražené hadry a boty.

Bez podpory Adidas, Balenciaga, Gap a CAA, stejně jako obchodních řetězců nabízejících jeho produkty, se jeho jmění smrsklo 5x. A netrvalo dlouho, poté co s ním ukončily spolupráci i další sponzorské subjekty, se blíží bankrotovým 200 milionům dolarů. O jeho koncerty, stejně jako o muziku, už není zájem. Kanye West se díky svému vlastní slávou pokřivenému vnímání světa dokázal potopit sám.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jaké destinace k natáčení herecké celebrity nesnášely a proč?

Celebrity a charita. Kde je problém?