Kam jít zapařit, když je ti 20, 30, 40 nebo 50? Tohle jsou možnosti!

Hudba, lidi, atmosféra, ceny, lokalita, prostředí. Co všechno hraje roli v tom, že se prostě seberete a vyrazíte na party? A kde to vlastně v dnešní době žije? Nejdřív se sami sebe zeptejte, kolik vám vlastně je. Podle toho se vaše možnosti krátí!

Jen vyrazit a jít ven. Kde jsou ty časy? Dneska se všechno tolik řeší. A vlastně je to logické, vždyť volného času je tak málo. Takže, kam se lidi chodí bavit? Záleží nejen (!) na věkové kategorii…

Nebudeme si nic nalhávat. V Praze je music klubů, diskoték a nalejváren přehršle, na což někdo z vidlákova zírá s otevřenou pusou. Pražák nepochopí vidláka, vidlák logicky nepochopí Pražáka – každý má totiž o zábavě naprosto jiné představy, ale hlavně, je to o možnostech.

Proto rozepisovat názvy vyhlášených pražských klubů, jako jsou třeba Duplex, Solidní nejistota, SaSaZu a tak dále, nemá vůbec žádnej smysl, když bydlíte v Pohořelicích a navíc máte chuť jít si někam zapařit. Otázka tedy zní, podle jakých kritérií si vybrat místo, kde to o víkendu žije?

Čerstvých 18 a 20+

Podmínka číslo jedna, když je vám dvacet, ptejte se! Pokud už třetí stejně starý vrstevník odvětí, že „támhle to fakt nestojí za nic“, zdekujte se. V opačném případě si vezměte k ruce pár kámošů a rozhlédněte se okolo. Vizitky dobrého klubu jsou jasné.

Občas tam přijede nějakej DJ, a čím slavnější jméno, tím lepší reputace podniku. Namakanej hudební guru asi jen těžko přijede do zapadákova někde v Aši (nic proti městu, jde jen o příklad). Pokud má to místo ještě nějakého mediálního partnera, třeba rádio, můžete počítat i s větší návštěvností.

Když je vám dvacet, taky záleží na cash flow. Super kluby se vstupem zadara je to nejlepší, co vás může potkat. Tohle kritérium výběr dost zúží, ale přece jen, za něco se na škole jíst musí.

Když všechny vyjmenované možnosti selžou, vždycky zbývá nějaká místní knajpa, kde vám milerádi nalejou. S vyšší hladinkou v žíle je každý místo krásný a použitelný pro pařbu, tak o co jako jde? Nejdůležitější je beztak příjem chlastu, ať už má jakoukoli barvu a chuť.

Jo a za střízliva si můžete skočit do nějaký internetový kavárny s hernou, beztak bez wifiny houby vydržíte. To dřív nebylo, jak by odvětil pamětník. Jen si vzpomeňte na film, ve kterém se Jirka Mádl vrací do minulosti kvůli holce. Ty pařby byly víc osobní (ono se bez Facebooku vždycky žije tak nějak líp).

Tak trochu jiná lajna

Jste víc na adrenalin? Tak to si smlsnete na novodobém fenoménu, který se loni konečně dostal i do Prahy. Jedná se o hru „Trap“ (Team Race Against Puzzles), což znamená past. Dvě osoby minimálně, pět maximálně, zavření do speciální místnosti, úkol: dostat se ven. Super hodina postavená na luštění, dedukci, hlavolamech i zábavě. Máte odvahu? Cena se obvykle pohybuje okolo tisícovky za hodinu, a pozor, únikové hry nejsou pouze v Praze.

Například v Hradci Králové si zahrajete o únik z bílé pasti, do časů druhé světové války se vrátíte v Escape Game v Pardubicích, v Brně se dostanete na stopu posledního případu Perryho Masona. Zadejte do vyhledávače klíčová hesla… A když už budete brouzdat, poohlédněte se i po vyhlášených aquaparcích. Divoká řeka a tobogány patří k něčemu, co člověka vyblbne na několik hodin.

Ve dvaceti na suchu? Těžko... Foto: PW creative, Pavlína Martin

Ve dvaceti na suchu? Těžko… Foto: PWcreative, Pavlína Martin

Na hranici: věk okolo 35+

Třicítka je trochu ošemetná věková hranice. Člověk ještě není za zenitem, ale zároveň už maká, popřípadě má nějaký závazky, což v překladu znamená, že ve finále mu stačí vypustit šelmu ven. Cože? No prostě, pokud v okolí je nějakej podnik, kde hrajou, a zároveň vám tam dají něco k jídlu, pravděpodobně jste kápli na to pravé.

Od třiceti a dál totiž zkousnete i moderní techno, house či funk… A v mezičase si dojdete k mixážnímu pultu, no tak dobře, k Vencovi u cédéček, pro to svoje. Že je to Nirvana, Depešáci nebo Kabát? Přítomní ještě mladší tuhle volbu uvítají jako skvělý retro zpestření. Všichni budou spokojený. A vy víc, protože s sebou pravděpodobně máte prachy, které dvacátníci postrádají.

Potkat tak otce Furu…

V konkurenci mladých cápků tak máte body k dobru, ještě se o vás ženský poperou. Mimochodem, okolo roku 1985 desetistupňové pivo stálo 1,70 Kčs, točená limonáda 50 haléřů, Kofola 90 haléřů a půl litru rumu 33,50 Kčs. Jenže to vám ještě mlíko teklo po bradě.

Budiž útěchou i fakt, že podle jednoho nejmenovanýho průzkumu se chodí víc bavit ženy od 23 do 26 let, přičemž se jedná o středoškolačky s maturitou. Akorát, ne? Jo, a jestli vás to neláká, skočte si do nějakýho ze zábavního parku pro dospělé. Pokud narazíte třeba na ten inspirovaný pevností Boyard, odejdete šťastní a spokojení! V nouzi stačí i nějaký gladiátorský program, ve kterým zocelíte svoje prací unavené svaly.

Jo a jste-li svobodní, nebo už rovnou i rozvedení, jistě uvítáte nejoblíbenější formu seznamování, což je speed dating. V podstatě se jedná o seznamovací výlety a pobyty pro nezadané, nebo ty, kdo hledají nové přátele, či třeba parťáka na squash, běh, posilku.  Obvykle zaplatíte okolo 400 korun na osobu.

Nabušený pilot v akci

Pokud vám jde vyloženě o zábavu a akci v žíle, dejte šanci pilotní kabině. Simulátor dopravního letadla, který je tak realistický, že jej piloti používají při trénincích, vás nadchne. Cena za jeden let začíná na 990 korunách.  Za zkoušku stojí i létání ve větrném tunelu, kam můžete skočit sami nebo ve skupině. Akorát budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Tady se to počítá na minuty, a vůbec to není pěkný pohled. Taková čtvrthodinka stojí 5 700 korun.

40 a ti druzí. Pelmel všech barev

Doma dvě děti, hypotéka, pracovní doba 40 hodin týdně? Tak to jste přesně vy. Radost vám způsobí nějaký z retro klubů, kterých je v Česku dostatek. Akorát to má malý háček – pravděpodobně se to neobejde bez přesunu z místa A do místa B. Těch vyhlášených music hall je totiž méně než obyčejných zaplivaných putyk. Ale to v podstatě nevadí. Hotel na přespání se najde vždycky.

Heslo: pátek

V případě, že máte pocit mladistvosti a nepřijdete si ještě tak staří, klidně navštivte místní domorodé disco, ovšem s vědomím, že už vyhazovač na dveřích vám bude říkat „dobrý večer, pane“. Tak aspoň zkuste přijít v pátek. Podle statistik je to nejnavštěvovanější den většiny barů a diskoték.

Na druhou stranu, zralost (a prachy) jsou pro většinu žen afrodiziakum, takže nebudete mít problém kohokoli ulovit na drink. Je třeba být nad věcí. V každém případě se modlete, ať tam mají vaši oblíbenou whiskey. Moderní drinky a moderníma názvama asi nebudou nic pro vás.

No a co když nemáte chuť na hromady opilých lidí? Vyblbnete se na karaoke nebo bowlingu. Ono kolikrát lepší… Dobrým tipem jsou i swingersparty. Můžete se jen dívat a fandit. Výživnější než televize!

50+. Tichej odchod? Až příště!

Ne, fakt nebudeme psát o tom, že lidem okolo padesátky stačí restaurace s koutkem, kde se hraje. Naopak. Ti starší přesně vědí, co chtějí, mají „zažito“ a potřebují se cítit dobře. Co možnosti?

Jako v předchozím případě je vhodné vejít do retro podniku, když po tom vaše srdce prahne (oldies jsou prostě oldies). Na druhou stranu, i koncerty a menší, komornější kluby v podzemí splní svůj účel. Nikdo si tam na vás nebude mastit ego jenom proto, že mu je o dvacet let míň.

Klíčové tedy není ani tak místo, jako lidi, co ho s podobným zaměřením a smýšlením navštěvují. Ale to už vy víte, když je vám padesát, ne? Určitě nechodíte do podniků, které lákají plakátem „sobotní blood party“.

Ostatně, už se vám trochu ozývají klouby, takže si radši sedněte a užívejte si mimořádné akce typu „dnes obsluha nahoře bez“.  Třeba vám pak stačí i ty tři stovky, který průměrný člověk za jeden večer v hospodě nechá. A co takhle arkádová videoherna? Trhnout si rekord a připomenout si starý zlatý časy je adrenalin jako kráva…

A kam se chodíte bavit vy?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Tip na výlet. Zkuste Geopark Joachima Barranda

Jak se stát moderním kavalírem