Pánské knižní kluby – založíte si také jeden?

Knížky jako zábava na večer s kamarády? A vlastně proč ne! Pryč jsou doby, kdy se čtenářské kroužky týkaly hlavně žen v domácnosti. Hospodyněk, které se mezi úklidem a vařením chtěly intelektuálně vyžít při čtení červené knihovny a následném rozboru, jak měla být hlavní hrdinka emancipovanější. Máme tu totiž nový trend, který je ideální právě pro chlapy. Muži si čtou mužné knihy od mužských spisovatelů. Jak to probíhá?

Inspirace ze západu

Jeden takový čtenářský klub si založila skupinka bohatých padesátníků v Kalifornii. Scházejí se jednou měsíčně u vybraného hostitele, který musí připravit spoustu dobrot tematicky souvisejících s diskutovanou knihou. Na její přečtení mají pánové vždy měsíc a následně ji rozebírají a hodnotí. Nedávno byla na pořadu dne debata o kastrování býka, s čímž nikdo neměl problém. Horší už ovšem bylo, když hostitel k tomuhle tématu připravil i speciální menu – tacos nadívané zvířecími varlaty

A takto to prostě chodí. Klub funguje už devět let a pánové si vytvořili příjemnou tradici spojenou se čtením knih. Jaká jsou pravidla? Základem je výběr knih. Zásadně se neberou knihy, které napsaly ženy a které jsou o ženách. Tohle je zcela zásadní, mužský klub si holt musí zachovat koule!

V roce 2011 proběhl v USA průzkum, který ukázal zajímavý trend – 11 procent dotázaných se přiznalo, že jsou aktivními členy diskuzních či knižních klubů. Vzhledem k tomu, o jak neobvyklou aktivitu se jedná, je takové číslo velmi působivé. Předsudky vůči těmto činnostem však stále přetrvávají. Dvě třetiny takto aktivních lidí byly totiž ženy, pro které se stále jedná o typičtější trávení času než pro drsné chlapy.

Chlapáci především!

Vyhranění vůči ženám musí být patrné z celého konceptu takového klubu. Třeba v americkém Kansas City existuje “Mezinárodní ultrachlapácký knižní klub”, jehož prostory zdobí třeba podobizny Chucka Norrise a The Rocka. Když už tihle tvrďáci během diskuzí něco pojídají, musí to být pořádně ostré. Oproštění od čtenářských kroužků jejich matek je tak kompletní.

A mužské touhy po srovnávání a hodnocení jsou naplněny i tady. Každý ze zmíněných klubů má své systémy, jak jednotlivá literární díla zhodnotit. Výsledkem jsou doporučení, které skvosty by neměly chybět v knihovně žádného sečtělého muže. Na špičce pak najdete drsná díla jako Strach a hnus v Las Vegas od Huntera Thompsona, Krvavý poledník od Cormaca McCarthyho či novinku Erika Larsona Ďábel v bílém městě.

Před několika lety dokonce vznikl webový seriál na toto téma, kde se právě skupina ženatých a domestikovaných týpků snaží znovu nalézt svou mužnost – a to právě prostřednictvím knižního klubu! Podívejte se na pár dílů, z nichž si sice příklad tak úplně neberte, přesto se ale dozvíte, co všechno se může v takovém klubu dít

Jak se na podobné nápady díváte vy? Dokážete si představit, že byste s kamarády trávili čas čtením knih a diskuzí nad nimi? Pokud jsme vás třeba jen trochu inspirovali, napište nám pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

11 zábavných učitelů, které by si přál každý student

Otroctví, výstřednost, orgie. Co všechno se můžete naučit o sexu od zvířat?