Tip na výlet. Zkuste Geopark Joachima Barranda

Mnozí o něm nikdy neslyšeli, mnozí si název geopark spojují s „kupičkou kamenů“ umístěnou na dvorku muzea. Rozsáhlé území geoparku, který je často nazýván také Barrandien, přitom je to studnice nepřeberného množství výletů, kulturních akcí a přírodních, geologických i kulturně-historických zajímavostí. Co všechno tam můžete zažít?

Tak předně…Geopark Joachima Barranda najdete na západním okraji Prahy a zasahuje území až za město Zdice. Jméno získal po věhlasném francouzském badateli jménem Joachim Barrande. Celé území geoparku nabízí několik desítek samostatných geologických lokalit, řadu muzeí, venkovní geologické expozice, jeskyně, důlní skanzeny, staré lomy a ohromující množství zajímavostí kultně-historické povahy. Na své si rozhodně přijdou blázni do turistiky, protože území je protkáno více než 200 kilometry značených turistických stezek a téměř čtyřicítkou naučných stezek. Odnesete si tak i nějaké ty vědomosti navíc.

Stále je co objevovat

Že už jste tam byli? No problém. V posledních letech rostou služby a turistické možnosti na území geoparku téměř před očima. Vznikají nové expozice, informační střediska, naučné stezky i kavárny, ožívá také kultura a sport.  A území má obrovský potenciál se dále rozrůstat. (Jen od roku 2015 můžete například nově navštívit rozhlednu Máminku nedaleko Jungmannových Hudlic, Muzeum berounské keramiky v historické Zámečnické uličce v Berouně nebo rodný dům spisovatele Františka Nepila a informační centrum v Hýskově.)

Pro nadšence BIO, exkurzí nebo bosé turistiky

Nepříliš známý je Dubový dvůr ve Lhotce u Berouna, kde se můžete ubytovat v útulném rodinném penzionu nebo se zúčastnit kreativních dílen. Málokdo zná ekocentrum s biopekárnou Country Life v Nenačovicích nebo ekocentrum Kavyl ve Svatém Janu pod Skalou.

geopark

Sklářská huť Nenačovice nabízí bezplatné exkurze, s berounským občanským sdružením Bosá turistika se můžete vydat na výlet na boso a na bývalém berounském autobusovém nádraží vám mobilní půjčovna zapůjčí kolo či koloběžku. Na Tetíně se vydejte na turisty zatím téměř neobjevené Tetínské vyhlídky a zajít si tu také můžete pro lokální delikatesu zvanou Tetinky do Vinotéky Hruška. V Bykoši zase navštívíte dýňovou farmu a na Chyňavě pak statek U Merlina, kde uvidíte mimo jiné živého velblouda, lamu nebo klokana.

Pro zbloudilce s rodinou

Jestli se ztratíte i na označené cestě, pak zkuste tištěného průvodce, který vyšel na začátku roku 2016. Jmenuje se putovní sešit Cesta do Barrandienu, který je určený především pro rodiny s dětmi. Průvodce vás seznámí s tradičními místy zábavnou a hravou formou a ukáže vám také to, na co běžní průvodci zapomínají. Během vašeho putování můžete řešit malé kvízy, za něž získáte na vybraných místech samolepky. Více informací o putovním sešitu naleznete na adrese www.barrandien.cz/putovani.

Kam vyrazit potom

Víte, že…myšlenka geoparků si našla po celém světě řadu příznivců, proto není divu, že se za účelem výměny zkušeností jednotlivé geoparky sdružují do sítí. Sdružení existují na národní, evropské i celosvětové úrovni.

Síť geoparků České republiky vznikla roku 2007. Prvním českým geoparkem byl vyhlášen pod záštitou UNESCO v roce 2005 Geopark Český ráj, přičemž území tohoto geoparku zasahuje až daleko za hranice stejnojmenné notoricky známé chráněné krajinné oblasti. Další geoparky u nás najdeme v západních Čechách (Egeria a GeoLoci), v Kraji blanických rytířů, v Železných horách, v Podbeskydí a nejnověji v Ralsku.

Geopark Joachima Barranda nese stále status kandidátský geopark, bude také aspirovat na zařazení do světové sítě geoparků UNESCO.

Takže, kdy vyrážíme?

Autor:red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fajn rodinný výlet. Na žraloky!

Hororový výlet? Falešná města v Číně. Replika Paříže je děsná!