Jaká další tajemství kromě lidských ostatků odhalí vysychající jezero Mead

Procházky v přírodě jsou pro každého z nás doslova osvobozující. Vysychající jezero Mead prostírající se na řece Colorado svými scenériemi láká jednoho turistu za druhým. Ovšem ti místo romantické procházky zažívají děsivou podívanou, během které „zakopávají“ o lidské ostatky.

Mead

Jezero Mead je největší přehradou na americké řece Colorado. Pyšní se svou vodní plochou zaujímající téměř 900 kilometrů. Vzhledem ke svému množství vody a hloubce byla přehrada ideálním místem k zamaskování jakéhokoliv zločinu. Až do dnešní doby, kdy vlivem klimatických změn začala přehrada dramaticky vysychat.

Hrůzný nález čekal na mladé dívky

Když se dvě mladé dívky jednoho dne vydaly užít si krásný den u jezera, ještě netušily, že narazí na něco, co jim vyrazí dech. Našly hned několik kostí, o kterých si zpočátku myslely, že to jsou kosti zvířecí. Jakmile ale narazily na lebku s čelistí, bylo hned vše jasné. Otázkou však zůstává, komu tyto ostatky patřily? Jakmile se lasvegaská policie pustila do vyšetřování, zjistila, že oběť s největší pravděpodobností zemřela cizím zaviněním.

Mead
Úbytek vody v jezeře je skutečný problém. (foto: depositphotos)

Poslední koupání

Přesnou příčinu smrti policie nakonec určit nedokázala, ale přišlo se na to, že ostatky patří dvaačtyřicetiletému muži. Ten si v roce 2002 šel zřejmě do jezera zaplavat. Není se čemu divit, krásná voda a pozvolný vstup do jezera lákalo ke koupání mnoho kolemjdoucích. Pomocí DNA dávno ztraceného muže tak konečně našli, i když se smutným koncem. Jeho rodina si tak může po mnoha letech oddychnout a svého milovaného důstojně pochovat.

Úkryt zločinu

Začátkem května loňského roku jezero také vyplavilo prapodivný korodující barel. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem tento barel neskrýval další lidské ostatky. O dané osobě toho moc nevíme, jelikož ostatky nejdou moc dobře identifikovat. Jediné jisté je, že byla osoba zavražděná střelnou zbraní zhruba v 80. letech, což bylo patrné dle oblečení a obuvi, a že šlo pravděpodobně o muže. Vrah zřejmě nikdy nepředpokládal, že jednoho dne dojde k tomu, že vlivem klimatických změn se barel objeví lidem na očích.

Jezero Mead vyplavuje lidské ostatky.

Lovci pokladů

Rozšířeným koníčkem turistů a obyvatelů oblasti se také stalo hledání pokladů. Traduje se totiž, že člověk jménem Bugsy Siegel ukryl své jmění do sudů, které pak do jezera naházel. A kdy jindy vyrazit pro ukrytý poklad než nyní. Lidé tuto legendu berou velmi vážně, proto kolem jezera můžete vidět spoustu lovců pokladů vyzbrojených detektory kovů. Ovšem i tento koníček má svá úskalí. Lidé se chtějí dopravit k místu co nejblíže, a tak se často stane, že se svým autem zapadnou do bahna. Proto vydaly už i lasvegaské úřady varování, které, jak se zdá, berou lidé na lehkou váhu.

Cesta do minulosti

Kromě mrtvol jezero odkrylo také předměty, které mají za sebou kus historie. Například zůstatky zbraní z období druhé světové války, spoustu šípových hrotů, pneumatiky, odpadky nebo starý přívodní ventil nádrže z roku 1971.

přehrada
Hooverova přehrada u jezera Mead. (foto: depositphotos)

Rapidní úbytek vody

Celý region čítající 25 milionů lidí je závislý právě na tomto jezeře. Paniku začínají vyvolávat betonové věže odebírající vodu z jezera, které by měly být za normálních okolností vidět jen zčásti. Také vodní potrubí se každou chvíli musí neustále prodlužovat, aby se vůbec dostalo k pobřeží.

Dle odborníků nejsou prognózy jezera Mead vůbec dobré, americká vláda začala připravovat plán, jak jezero zachránit. Co je zatím víc než jisté, je fakt, že jezero odhalí postupně stále více předmětů, ne-li ostatků osob, jejichž případy stále vzbuzují otazníky, a možná se dozvíme i o mnoho víc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Záhada 21 obutých nohou: Dílo sériového vraha, nebo nešťastné náhody?

Až na kraj světa bez bloudění: Nejlepší GPS trackery pro pěší turistiku