Ze světa zvířat: Proč kočky dělají tohle a psi zase tamto?

Kalendář udělal salto, je tu nový rok. V něm na vás čekají články se spoustou krve, vnitřností, slizu, násilí, úchylek, skupinového sexu, nervy-drásajících hororů a záhad. Ale do startu si dáme kočičky a pejsky.

kočky

Kočičí svět

Kočky nejí trávu proto, že by si to teď chtěly dožít jako vegan, ale proto, aby si touhle zelenou konzumací polechtaly střeva a vyvolaly dávení. A tím se zbavily střevních parazitů. Že žádné nejspíš nemají? Je to u nich vrozené chování, instinkt a pojistka pro případ, že by nějaké měly.

Vrní, když jsou šťastné a spokojené? Ne. Vrnění je u koček reakcí na prožitý stres. Zvuky doprovázené chvěním pro ně mají stejnou funkci, jako vibrační křeslo pro lidi. Uvolňují si tím svaly, hojí šlachy a kosti. Nechodí se za vámi láskyplně tulit, jdou si jen odbýt relaxační masáž.

A když už se tak bavíme o masážích – proč si kočky olizují bříško? Ne, není to o hygieně a česání chlupů. Regulérně tím stimulují své bradavky na produkci mléka. Pozitivní je, že to dělají jen tam, kde se cítí v bezpečí. Nepozitivní je pak fakt, že když to dělají, jsou asi dost nadržené.

Což nás vede k šantě kočičí. Rostlince, která dostává kočky i kocoury do totálního sexuálního rauše. Kytka totiž vylučuje aromatickou látku, nepetalakton, jež svým složením odpovídá kočičím feromonům. Mít ji na zahradě je to samé jako provozovat kabinky pornokina. Jen pro kočky z širokého okolí.

A co ještě můžeme z kočičího chování vyzvědět? Spí a polehávají ne kvůli únavě, ale kvůli depresím. Schovávají se do krabic a šuplíků, protože jsou na lovu a to je jejich skrýš. Do kaluží si ťapky namáčí, protože je mají přecitlivělé a bolí je. A proč mňoukají? To s vámi zkouší komunikovat. Jinak to nedělají.

zvířata
Kočky a psi mají svoje zvyky, ale často si je špatně vysvětlujeme. (foto: depositphotos)

Haf, haf!

Pejskové jsou ťu-ťu ňu-ňu. Hlavně, když jich v jedné domácnosti žije víc. Pak si vzájemnou starost a náklonost projevují třeba tím, že žerou svoje a cizí výkaly. Dělají to hlavně fenky. Proč? Instinktivně tím čistí okolí svého doupěte od parazitů, likvidují je, ještě než se vylíhnou. Chrání tím ty, co mají rády.

Je to, že psi pijí vodu ze záchodu ukázkou jejich hlouposti? Inu, obvykle s tím nezačnou, než vás uvidí splachovat. Pak si totiž ten malý vodopád v míse spojí s tekoucí vodou. A tekoucí voda v potůčku je vždycky čistším zdrojem vody než stojatá louže nebo kaluž. Je to od nich vlastně docela chytré…

Proč se drbou o nábytek? Je to způsob, jakým si hafani označují teritorium. Přenáší tím na něj svůj pach. A o co se špatně drbe? To olíznou. Už je to jejich! Láskyplné oblizování obličeje páníčka nebo paničky je tedy zhruba tak láskyplné, jako polepování věcí cedulkami s jejich jmenovkou.

Honit se za ocasem (bez nevhodných poznámek, prosím) je do jisté míry hra a zábava, cvičení. Ale taky odraz nudy, a pokud to trvá už moc dlouho, dost možná i signál narušené psychiky. Psi, kteří se vytrvale honí za ocasem, mohou trpět obsedantně–kompulzivní poruchou. Jako lidé. A dostanou na to i stejné léky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

GALERIE: Kočky pózují přesně jako modelky (36 fotek)

Chcete chránit svůj majetek? S tím vám pomůže ten nejlepší hlídací pes. Jakého vybrat?