Obchod s lidskými součástkami: Jaká je hodnota orgánů na černém trhu?

Taky vám třídní říkala, že z vás nikdy nic užitečného nebude? Mýlila se. I kdybyste neudělali kariéru v životě, vaše tělo a jeho orgány mají nemalou cenu. Škoda jen, že většinu z nich dost nutně potřebujete, protože jinak jsme hotoví milionáři.

lidský

Trh s lidskými náhradními díly je ve většině zemí světa považován za nelegální (s čestnou výjimkou například Iránu) a zvláště zavrženíhodný. To ale neznamená, že by neexistoval. Minimálně 22 států si na nedávné případy obchodu s lidskými součástkami vzpomíná, a v zemích jako je Angola, Kosovo, Ekvádor nebo Haiti patří k docela všední realitě podsvětí.

Lidský byznys

U nelegálního byznysu se pochopitelně obrat z prodeje počítá špatně, ale roční globální odhad se pohybuje okolo 1,2 miliardy dolarů. Ono to nevypadá zase tak divoce, když víte, že oficiálně neoficiální cena jedné ledviny je 120 000 dolarů. Ale to je cena pro kupujícího, nikoliv odměna pro ne-vždy dobrovolného dárce. Ten bude rád i za jednu tisícovku.

Takže roční obrat globálního obchodu není o tom, že se někde smění 10 000 ledvin. Ale spíš 1,2 milionu. A to už je pořádný vykachlíkovaný bazén plný lidských ledvin. Ledviny jsou asi tím nejpopulárnějším, nejvíce poptávaným náhradním dílem, tvoří 45-75 % obchodovaného zboží.

peníze
Trh s lidskými orgány je továrna na peníze. (foto: depositphotos)

Byznys bez hranic

Ale peníze se dají vidět za vším. Takové plíce vyjdou na 200 000, játra na 100 000, srdce 425 000. Močový měchýř za tisícovku, slinivka za 3000. Jen se nenechejte nachytat – prodat oční bulvu za 1500 dolarů znamená jít pod cenu, protože jen rohovka má 10x větší cenu. A pokud je nakupujícím fajnšmekr, který jde po konkrétní barvě očních čoček, dá se jedno očičko sehnat i za 25 500.

Dolarovou pětistovku hodí každý decimetr délky vašeho střeva, za 5 dolarů se dá prodat centimetr čtvereční vlastní kůže pro transplantaci. A vy jich máte okolo 18 500! Výstelka i s kusem žaludku přijde na tisícovku. Celé kosti jdou do tisíců (podle délky), kostní dřeň a krev je levnější.

I když – právě krev a dřeň můžete dodávat postupně, protože se vám v čase obnovuje. Pokud vás upír napíchne brčkem, může vás „dojit“ klidně do konce života. Upřímně doufáme, že se tohle nikde v nějakém temném sklepení černé kliniky neděje (ejhle – zrovna v Indii se tohle v roce 2015 dělo).

tělo
Lidské tělo má obrovskou hodnotu. (foto: depositphotos)

Všichni jsme milionáři!

Legálně se můžete – pokud je máte – zbavit svých neoplozených vajíček. Jsou to příjemné vyšší tisíce. Zhodnotit lze i tkáně a kosti, s tím, že si peníze užijete ještě živí a vědě je odkážete posmrtně. Těla pro univerzity, morbidní výstavy a umělecká dílka se prodávají kolem 15 000 dolarů.

Slušně vydělat můžete i jako kuřák, který takhle prodá své dehtem znehodnocené plíce. Přibližně za 4000 dolarů. Je to sice jen zlomek toho, co zaplatí za nové a zdravé, ale každá kačka se počítá.

Nabídku pochopitelně určuje poptávka, takže pokud vedle vás schází na úbytě miliardář, tak z něj můžete získat víc, než když vás zmasí nějaký řezník v garáži sekáčkem a nechá vás ve vaně plné ledu.

Takže – jakou má hodnotu lidské tělo, respektive všechny jeho součástky? Pokud byste měli dobré obchodní zastoupení a každý kousek prodali za nejlepší možnou cenu, nesete toho v sobě za 5-7 milionů dolarů. Že z vás nic pořádného nebude? Pche! Jste už od narození dolaroví milionáři!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cesta do pekla je drážděna dobrými úmysly. Slavné zločinecké organizace začínaly jako dobročinné spolky

Hry ve městě jsou zábava zadarmo pro každého, občas je to jen trochu nelegální