Jak probíhá natáčení sexuálních scén v klasickém hollywoodském blockbusteru?

Průměrný Čech prý souloží 15-17 minut. Dá se z toho trochu odtušit, že průměrná Češka by tedy potřebovala spíše něco od 18+ minut (a centimetrů) víc. Protože jinak to prý není jako ve filmu. Jenže…

sexuální

Na obhajobu mužů nutno dodat, že ani v klasickém romantickém bijáku hollywoodské produkce nevěnují šťavnatým scénám déle než 5 minut na celovečerák, aby si udržely limit divácké přístupnosti. A to je jen jedna z mnoha zapeklitostí natáčení sexuálních scén ve filmech, které ještě nejsou pornem. První krok? Smluvní doložka a honoráře herců a hereček, které je třeba vyřešit hned po prostudování scénáře.

Jak to neuděláme?

Na papír se spolu s advokáty musí dát, kolik toho ve filmu bude vidět a jak dlouho to bude trvat. Něco jiného je nahá silueta za sklem sprchového koutu, něco jiného je tričko nahoře a trenýrky dole. A podle míry odhalených intimností pak za honorářem hvězd naskakují nuly. Pokud ve filmu chcete jako režisér svléknout Scarlett Johansson či Emmu Watson, musíte rozbít prasátko. Tedy za předpokladu, že se děvčatům bude chtít.

Řešení teoretických detailů je peklo. Regulérně se předem dělají záběry s panenkami, aby se vidělo, kolik toho bude ve výsledku vidět. Trocha toho šťouchání pod peřinou nevadí, ale pokud je scéna příliš dlouhá, anebo ukazuje příliš konkrétních detailů, hrozí celému filmu nálepka NC-17 a bude mít jen velmi omezenou možnost distribuce, bez ohledu na svou kvalitu. NC-17 je jinak ve zkratce o tom, kolik podle cenzorů ještě smíme vidět přírazů.

Improvizace dnes už neexistuje, i proto, že si vystupující oficiálně nesmí dát ani skleničku na uvolnění (na nuceném sexu pod vlivem návykových látek by si MeToo smlslo). Existuje pečlivá a předem na figurínách trénovaná choreografie. A pokud bude ta dlaň položená na kozičkách ve finálním sestřihu jen o vteřinu déle, než bylo ve smlouvě, je třeba znovu připlácet.

Jak asi probíhala natáčení těchto scén?

Vezme to někdo za mě?

Velké hvězdy nejsou vždycky spokojené se svými malými… předpoklady pro takovou scénu, a tak se někdy nechají zaskočit tělesným dublérem. Představte si například Clooneyho zadek nebo ňadra Emmy Stone… ano, podle scénáře třeba ti dva dovádí při natáčení v posteli, ale to, co uvidíte ve filmu vykouknout zpod deky, to patří někomu jinému, vyvinutějšímu.

Nahota je také – na scéně – zřídkakdy úplná. V jednom záběru vidíme kozičky, a tak automaticky očekáváme, že už svlékání pokročilo do další fáze. Ale před dalším záběrem si už zase herečka vzala tričko, aby ukázala jen odhalený podvozek.

Málokdy tak uvidí něco navíc i sám režisér. Herečky nosí upnutý úbor tělové barvy, herci zase dost typické ustrojení, jemuž se říká cock sock. Prostě ponožka na penis. Garantuje to, že do filmu nepronikne nic nevhodného. I díky tomu je to celé jako jeden báječný sex. Akorát bez sexu. A to už tak báječně nezní.

Podstatné je i to, že během natáčení lechtivé scénky bude na místě jen minimální stafáž celého štábu (režisér, kameraman, asistent kamery, obsluha natáčecího ramene, vedoucí scénáře), a jakmile padne klapka, všichni se kromě režiséra pokud možno otočí k hercům zády.

prsa
Nezřídka na plátně vidíme prsa dublerky. (foto: depositphotos)

Přirozenost. Ale jen ta hraná

Režiséři a scénografové nejprve hercům ukazují, jak by to mělo vypadat. Pak se to individuálně zkouší, aby jim to přešlo do krve. Scénka, která ve filmu trvá kolem 3 minut, se točí nanečisto 40-60x, aby to všechno ve finále působilo „úplně přirozeně“. Takže jedna navýsost romantická šplouchaná ve vaně při svíčkách vzniká klidně i 2-3 dny.

Herci i herečky jsou z toho regulérně znechucení a v depresi, není na tom nic rajcovního. Natáčení sexy-scén je obvykle koncem jejich přátelství, protože si k sobě vytvoří fyzický odpor. Zkuste být 2-3 dny ve vaně s jinou celebritou…

Zvuky se dělají ex-post, takže z opakovaných orgastických výkřiků nikdo naštěstí neohluchne. Zajímavosti? Ten lehce orosený design povrchu vášní zbrocených těl, to je většinou glycerinový nástřik ve spreji. A poměrně často se pracuje i s tzv. merkiny. Co to je? Umělé pubické ochlupení, přilepené brazilským voskem. Prostě přídatný bobřík, pokud je žádaný. O tom, co tedy mají hvězdy Hollywoodu ve spoďárech, proto můžeme být dost mylně informováni.

Takže opravdu ještě pořád chcete zažít sex jako v hollywoodském filmu?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

6 zemí, kde kvete sexuální turistika aneb jak to chodí ve světě?

Nejoblíbenější sexuální polohy: Zopakujte si postelový základ