Cesta do pekla je drážděna dobrými úmysly. Slavné zločinecké organizace začínaly jako dobročinné spolky

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly, a nejedna dnes proklínaná a zatracovaná organizace začínala jako dobročinný spolek nebo klub válečných veteránů. Jenže pak se to zvrhlo.

zločin

Italská ‚Ndrangheta je zločinecká organizace, jejímž hlavním působištěm je region Kalábrie. Patří mezi nejsilnější mafie, mezi světovými zločinnými organizacemi má velmi dobrou reputaci. Pravděpodobně dnes vytáčí kolem 3 % italského HDP. Nejpozději v devadesátkách totiž objevili zlatý důl. Byznys s likvidací odpadů. A ne ledajakých, radioaktivních. Těch se každý zbaví rád, a hoši z Kalábrie se o něj rádi postarají. Ne, nečekejte bezpečné úložiště a zalití do betonu (to si šetří pro svědky svých operací). Světélkující sudy od pana Burnse a dalších dobráků pohřbívali pod hladinu u somálského pobřeží.  

Jen si chráníme svoje!

Proč tam? No, řekněme, že Somálsko už hezkých pár dekád nemá zrovna moc věcí pod svou kontrolou. Štvalo to místní rybáře, protože skládkování je připravovalo o poslední zdroj obživy. S mafiány toho ale po dobrém nepořídíte. Takže Somálci vytvořili místní skupinky, pobrali pár samopalů, nasedli na rychlé čluny, a mafiánské experty na laciné odpadové hospodářství z výsostných vod vyhnali. A dál? „Hele, támhle pluje nějaká loď…“. Ano, somálští piráti začínali bojem proti znečišťování oceánu a ochranou přírody.

Láska, svornost, bratrství

Neslavně proslulý masakr v Jonestownu roku 1978, který za sebou zanechal stovky mrtvých, je přesně tím špatným koncem života v sektě, před kterým vás vždycky rodiče varovali. Háček je v tom, že ještě o pár let dříve ne-ještě-tolik-šílený kazatel Jim Jones, zakladatel církve, odváděl zatraceně dobrou práci. Cože? Ano, ještě než to skončilo 900 otrávenými a zabitými, snažil se Jones o zrovnoprávnění černochů ve Státech. O to, aby mohli dostat normální práci, a za tu práci i normální peníze. Ve městech, kde jeho církev působila, fungovala jako totální charita. Nevěříte?

Černoši jsou taky lidi, ne?

Jídlo pro chudé, bydlení pro bezdomovce, práce pro nezaměstnané, azyl pro utiskované. K tomu trocha ekologie, třídění odpadků, komunitní farmaření a vysazování veřejné zeleně. Na ideálech společnosti, kde nezáleží na barvě vaší pleti ale na charakteru a poctivosti, se vážně dalo stavět. Klidně by zasloužili metál. No, aspoň do doby, než začalo to vyšetřování únosů, znásilňování, otroctví, vražd, zneužívání drog, mučení… v roce 1968 byste jim nejspíš zatleskali. O deset let později se církev Chrámu lidu stala peklem na zemi a táborem smrti.

Hrdinové jedou, heroin nám vezou

Fabrika Harley Davidson vyrobila do konce II. světové přes 100 000 strojů pro armádní spojky. Fajn. A po válce se snažila udat většinu silných motorek na domácím trhu za laciné peníze. Pro válečné veterány, kteří měli hluboko do kapsy a uměli na ocelových ořích jezdit, to byla jasná volba. Taky fajn. V roce 1947 byl na téhle bázi založen „klub“ Pissed Off Bastards of Bloomington (POBOB). K čertu, byli to veteráni války, dekorovaní hrdinové, vysloužilí a zasloužilí vojáci, tak proč by ne! Jenže pak došlo k pár strkanicím, když venkovští šerifové považovali burácející motorky za zdroj rušení veřejného pořádku.

Pár veteránů skončilo za katrem, a pár dalších veteránů si pro ně dojelo. A byla z toho, no, trochu větší strkanice. Co si budeme povídat, všichni ti bývalí mariňáci a vysloužilci se uměli prát. Takže jistého Sonnyho Bargera z Oaklandu napadlo, že by se tihle vysoce mobilní rváči mohli podílet i na ne zrovna poklidných jízdách. Že by třeba mohli převážet koks, herák a perník, a kšeftovat se zbraněmi. A tak se zrodili Hell´s Angels. Pekelní Andělé, jeden z nejobávanějších a kriminalizovaných motorkářských gangů. Původně to ale byli váleční veteráni.

Tohle se opravdu nepovedlo

Spanilé jízdy zakuklenců z Ku-Klux Klanu začaly v roce 1865 jako vtípek šesti studentů. Ne, cílem nebylo děsit bílými hábity výhradně černochy, ale všechny, koho potkali. Bylo to prostě: „Baf! To ses lek´!“ Zvrhlo se to až později. Crips, donedávna ještě jeden z nejproduktivnějších gangů, pokud jde o pouliční násilí, vznikl původně jako občanská hlídka – proti gangům a pouličnímu násilí. Opravovali hřiště, tiskli knížky pro děti, učili je číst. Jejich šéf byl navržen na nobelovku za mír. No, to už tu bylo.

Totální průšvih jsou ale mexičtí Grupo Aeromovil de Fuerzas Especiales, protidrogový útvar vycvičený z těch opravdu nejtvrdších machrů. V devadesátkách byli nasazeni ve válce proti narkobaronům z kartelů Zálivu a Juarézu. Jenže si čichli k penězům, a zalíbilo se jim to. A tak se z nich stali Zetas. Původně ozbrojená pěst kartelu, později samostatný kartel. Nejlepší výcvik, dokonalá organizace. Z dobráků se stali echt-padouši. Inu, chybička se vloudila.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pětadvacet let kriminálu za půlroční průměrnou mzdu. Proč se zločin nevyplácí? Opravdu jsou nájemní zabijáci rafinovaní mistři převleků?

Nejstupidnější zločiny. Chcete-li se dát na dráhu kriminálníka, tady se neinspirujte!

Když podvodníci bodují. Kteří zdatní dokázali napálit i technické giganty?