Jedlé kaštany – neprávem opomíjená lahůdka

Chcete v kuchyni trochu experimentovat? Zapomeňte dneska na klasiku a zkuste vařit z pečených kaštanů. Uvidíte, jak vám budou chutnat.

Vaříme z jedlých kaštanů

Pečené jedlé kaštany na předvánočních trzích zná asi každý. Ačkoliv se tato pochoutka zdaleka už neobjevuje tak často jako v dobách mého dětství, kdy ji v podzimním a zimním obdobím koupil člověk v papírovém kornoutu doslova na každém rohu, stále k této sezóně neodmyslitelně patří. Málokdo ale ví, že kaštany mohou mít v kuchyni daleko širší využití. A je to velká paráda!

Nejsou kaštany jako kaštany

Zatímco klasické „nejedlé“ (myslím nejedlé lidmi, určitá část zvířeny je má naopak velmi ráda) kaštany – tedy plody jírovce maďalu – se v tuzemských alejích každoročně na podzim povalují v milionech, u jedlé varianty tomu tak zdaleka není. Jde o to, že na jejich zdroj – kaštanovník setý – se v našich zeměpisných šířkách zas tak často nenarazí. Možná tak s výjimkou botanických zahrad a zámeckých parků. Tenhle strom je totiž subtropického původu a nejblíž nám roste v hojnějším množství v Maďarsku. Právě odtud se k nám jedlé kaštany nejčastěji dovážejí.

Naslano i nasladko

A právě naši bývalí jižní sousedé (pro nepamětníky – v dobách Československa tomu skutečně tak bylo) jsou v kuchyňském využití jedlých kaštanů mistři. Tyto plody mají po tepelné úpravě specifickou, příjemně lehce nasládlou chuť. To je předurčuje jak k využití jak u slaných pokrmů, tak u dezertů. Jedlé kaštany dnes už poměrně běžně koupíte na váhu většině českých super-hyper-ultra-mega-marketů, tak se pojďme podívat, co s nimi.

Kuře s kaštanovou nádivkou? Jednoduchý luxus

Až vysypete nakoupené kaštany z igelitového sáčku s cenovkou, lehce je omyjte a nařízněte slupku do kříže. Vařte je ve vodě cca půl hodiny. Pak oloupejte. Nasekejte nožem najemno. Dvě housky nakrájejte na kostičky, přidejte 2 žloutky, sníh ušlehaný ze dvou bílků, pokrájenou anglickou slaninu, výše zmíněné kaštany, spoustu bylinek (ideálně listovou petržel, bazalku a čerstvou majoránku) a z koření trochu strouhaného muškátového oříšku, čerstvě mletý černý pepř a sůl. Vzniklou, dobře promíchanou nádivkou naplňte vnitřek kuřete. Kuře jen zlehka osolte a dejte péct na troše oleje do trouby. Za občasného podlévání upečte dozlatova a podávejte se šťouchanými brambory (= horké uvařené brambory rozmačkejte s trochou másla, smetany, pažitky a soli) a třeba dušenými jablky (=oloupaná jablka nakrájená na čtvrtky poduste na másle, lehce podlijte citrónovou šťávou a trochu ocukrujte). Úžasné!

Dezert z kaštanového pyré

Zbylo vám trochu uvařených a následně oloupaných kaštanů? No skvělé – můžete připravit jednoduchý a delikátní dezert, který po lehké pauze na vytrávení hezky naváže na předchozí kuře. Podotýkám, že kaštanové pyré (tedy „gesztenypüré) si můžete dovézt z Maďarska, kde je zmražené k dostání v každém obchodu s potravinami, ale ne vždy to jde. Takže stručně a jednoduše – ty uvařené a oloupané kaštany umelte na strojku na masu, promíchejte s trochou cukru a tuzemského rumu, narvěte do pohárů a ozdobte kopcem do tuha ušlehané šlehačky. Není život krásný? 

A to není všechno, kaštany vás dokážou také zahřát!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vaříme s vínem, když už je to vinobraní

Je libo koňský gulášek?