Blíží se Velká pardubická. Je libo koňský guláš?

Chápu, že nadpis leckoho z vás vyděsí nebo pohorší. Zvlášť pokud patříte mezi milovníky a fanoušky našich ušlechtilých čtyřnohých přátel s kopyty a hřívou. Položme si ale upřímnou otázku: když už náš milý koník z nějakého důvodu zemře (a zemřít musíme jednou všichni), není lepší ho sníst, než potupně pohřbívat ve zvířecí kafilerii? Zvlášť když tzv. konina patřila ke gastronomii od nepaměti a v mnoha ohledech kvalitou předčí i nejoblíbenější tuzemská masa – hovězí a vepřové!

Je libo koňský guláš?

4 důvody, proč jíst koňské maso

  1. Koňské masovysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku (i když samozřejmě záleží na konkrétním receptu). Můžete tak po něm směle sáhnout, máte-li pocit, že po vašem oblíbeném hovězím či vepřovém přibíráte na váze.
  2. Většina koniny na tuzemském trhu pochází z Argentiny, kde se koně chovají volně jako skot – nejsou tak na rozdíl od prasat či hovězího dobytka vystaveni celoživotnímu stresu, špatnému zacházení a „umělohmotné“ výživě, které se negativně projevují na kvalitě masa. Jistě, najdou se i výjimky – proto je dobré se po původu koňského masa pídit.
  3. Koňské maso je velmi chutné – částečně se podobá hovězímu, má ale lehce nasládlejší chuť. Zejména při delší tepelné úpravě – jako je například guláš nebo dušené pokrmy, však bude jemné a zároveň lehce pikantní, částečně připomínající zvěřinu.
  4. Konzumaci koňského masa doporučila v loňském roce překvapivě i britská princezna Anna (dcera královny Alžbety II.). Ta vyslovila poměrně rozumný názor, že chovatelé koní by se k nim nejspíš chovali lépe, kdyby jejich maso mohli dobře prodat. A když něco říká britská princezna, tak to musí být pravda.

Uvařme si pikantní koňský guláš

Je jasné, že ani předchozí výklad leckoho útlocitného nepřesvědčil. Nicméně věřte, že pokud překonáte předsudky, nebudete litovat…Ostatně i osminásobný vítěz Velké pardubické, žokej Josef Váňa, před zraky diváků uvařil a snědl buřtguláš z koňského salámu! Váňa ač milovník koní přiznal: že má koninu rád a léta ji jedl.

Takže kilo pěkného koňského masa nakrájejte na větší kostky. V hluboké pánvi nebo silnostěnném hrnci rozpalte dvě až tři lžíce vepřového sádla (nebo oleje, ale sádlo je lepší) a osmahněte na něm dorůžova cca ¾ kila na jemno nakrájené cibule (chcete- li více omáčky, dejte cibule o něco víc). Vsypte maďarskou kalocsaiskou pálivou papriku (má specifickou chuť – koupíte například v pražské Holešovické tržnici), v nouzi i jinou pálivou papriku a rozhodně jí nešetřete – čtyři až pět lžic ideál. Lehce podlijte vodou – důležité, jinak paprika zhořkne) a počkejte, až se odpaří. Pak teprv přidejte koňské maso a restujte dohněda. Přisypte koření – drcený kmín, mezi prsty promnutou majoránku a trochu čerstvě mletého černého pepře. Podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem a pod poklicí duste doměkka. Mezitím si nastrouhejte na struhadle 1-2 krajíce suchého chleba. Štávu nechte lehce zredukovat, vmíchejte strouhaný chléb a až se začne guláš zahušťovat, zřeďte ještě případně dalším vývarem tak, aby měl hladkou konzistenci. Dochuťte 1-2 lžícemi pasírovaných rajčat a solí. Mezitím vedle na pánvi orestujte na malé kostičky nakrájenou slaninu a vmíchejte do už hotového guláše. Ten je samozřejmě nejlepší nechat vychladit a podávat až druhý den. Klasickou přílohou jsou knedlíky, ale já rozhodně doporučuji pojídat jen tak lžící s krajícem čerstvého chleba.

No a koukat přitom třeba…na Velkou pardubickou!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejoblíbenější jídla opilců

Máte rádi vodku? Nikdy po ní nechtějte plavat!