James Bond je agent s ručením velmi omezeným. Jak by skutečně obstál 007 v opravdovém světě

Jeho jméno je symbolem, značkou elegance a profesionality špionážních služeb. Jeho příběhy jsou plné dobrodružné akce a exotické romantiky. Takhle je všem známý legendární James Bond. Ve skutečném světě by ale fenomenální agent 007 sotva obstál. Ptáte se proč?

James Bond

Utajení je ústředním bodem zpravodajské činnosti. Ať už pátráte po sídlu padoucha, který chce složit svět na kolena celoplanetárním nukleárním K.O., nebo vás jen zajímá, o čem si bude podezřelý miliardář povídat na večírku v gala, většinou se to snažíte udělat nenápadně. Ne tak náš ledovým klidem a pořádnou porcí protřepat/nemíchat vybavený agent, který se nikdy nezapomene všem včas představit svým jménem. Jasně, že James Bond se nejspíš občanským jménem nejmenuje James Bond. Je to prostě jen krycí jméno. Divné je to, že tohle jméno zůstává padesát let stejné. To už snad musí všem padouchům dojít, ne?

Šance na přežití: 0,07 %

Opuštěný tropický ostrov, na kterém se děje něco podivného? Jasně, pošleme tam našeho nejlepšího muže, který na pláži potká super-kočku v bikinách. Své jméno i poslání ji prozradí v následujících pěti vteřinách po pozdravu. Ne, tenhle chlapík skutečně nedělá okolky. Konspirace je něco, čeho tenhle zdatný životní kaskadér prostě není schopen. Naivita, s jakou se vyptává svých nepřátel na veřejných místech, v kasinech a restauracích na podrobnosti jejich tajných plánů, je prostě odzbrojující. Možná je to důvod, proč se mu padouši, když už jej mají v zajetí, raději přiznají ke všemu. Je jim ho prostě líto. Což je podobná strategie, jako sex z lítosti s bejvalkou. Účinná, ale zoufalá.

V davu jej nepřehlédnete

Ostatně, jeho schopnost provést opravdu tajně tajnou misi se limitně blíží nule, pokud tedy za tajné nepovažujete vyhození národního monumentu do vzduchu, postřílení desítek vědců a vojáků, nabourání se helikoptérou do věžáku nebo explozi pěti závodních člunů. Projížďka tankem po Petrohradu? Takhle prostě tajné mise nefungují, a někdo by už to měl M v MI6 říct nahlas. James Bond je jako neřízená střela, opilec, který bez rozmyslu střílí v hustě zasídlených oblastech a dělá škody za miliony liber. A protože tomu říká záchrana světa, pořád mu to nějak prochází.

Krysa je uvnitř!

Mimochodem, jestli by do něčeho měla MI6 zainvestovat místo převleků za krokodýly a inteligentní kufříkové budíky, tak do hledání špeha ve vlastních řadách. Chápete, je jedno, jestli na Dálném východě, Jamajce nebo v Turecku: protivník vždy dopředu ví, že se za nimi James Bond chystá. Tahle organizace je prostě děravá jako cedník! Naštěstí si s tím 007 umí poradit. Vlastně neumí. V pěstních soubojích dostává nakládačku od ženského wrestlingového dua, složí ho metrový lilipután, a když se postaví proti zápasníkovi sumo, nenapadne ho nic lepšího, než zaútočit na jeho masité půlky.

Neumí se postarat o své kontakty

Jeho dedukční schopnosti jsou prakticky na nule a nebýt početné stafáže tuctových agentů za jeho zády, nehnul by skoro s žádným svým případem. Mimochodem, je to dost příšerný parťák. Pokud jste žena, máte šanci asi 9:1, že s ním skončíte v posteli. Což je trochu proti předpisům, ale to nám nevadí. Horší je, že velmi pravděpodobně za práci s Bondem zaplatíte životem. Přes 50 % těch sexy Bondgirl zemře do 24 hodin poté, co si s ním něco začnou. Aspoň si něco užijí, což už neplatí o všech jeho kolezích, na kterých posvačil žralok, skončili před popravčí četou, případně je sežehl plamenomet nebo exploze.

Alkoholik na cestách

Bond chlastá první ligu, což není zrovna charakteristika, která by vás měla předurčovat pro práci v tajných službách. Jasně, dát si skleničku u partičky karet, to je krytí. Zdolat tři archivní láhve šampaňského za večer, to už značí problém. Bojuje za světový mír nebo o rekordní cirhózu jater? A kolik Bondů vlastně nepřežije svoje mise, protože vyspávají kocovinu a včas nepřefiknou (vím, na co myslíte) ten správný modrý drátek? Možná právě proto je Moneypenny je žena, která neměla s J. Bondem nic osobnějšího. Protože věděla, že průměrná životnost agenta MI6 je asi tak dlouhá jako kontakt komára v plamenu letlampy.

Značka britské ne-kvality

James Bond je synonymem agentů, kteří činí stále stejně špatná rozhodnutí. Jedna věc je totiž nasazovat krk za vlast, a druhá je nechat se zbytečně rozsekat v autě při rychlé jízdě nebo honičce po střechách vagónů. V kalných vodách se prý tenhle úhoř pohybuje nejlépe. Ale jděte: vždyť je v jednom kuse v pasti, područí zlých hochů, ve vězení, omámený, unesený nebo otrávený. Prostou ranou do zátylku ze zálohy ho zatím složili sedmnáctkrát. Jestli někdo nemá své akce pod kontrolou, tak právě on. Je to legendární břídil na nejvyšším 90 levelu.

Domů se mu nikdy nechce

Uteče pak snad svým věznitelům? Ne, celé dny popíjí s jejich ochrankou, milenkami, užívá si pohostinství, otevřené náruče a občas i do praku roztažených nohou. Něco jako dovolená na cizí účet, ať se starají jiní. A další? Když si vezmete, kolik peněz muselo jít na vývoj a výrobu jeho hraček, na to aby je pak buď použil při celé misi sotva jednou, a většinou je pak zanechal bez dozoru, obrací se oči v sloup. Možná to má něco společného s utrácením peněz z veřejného rozpočtu. Je třeba říct, že James Bond by skutečně neměl být vzor dobrých špionů.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmaři nám lhali! Tyhle věci lidé rozhodně nedokážou!

Prequel, Sequel, Spin-off, Remake, Reboot… Co je co?