Filmaři nám lhali! Tyhle věci lidé rozhodně nedokážou!

Už jste viděli poslední xXx s Vinem Dieselem? Lyžovat po vegetaci v džungli vám opravdu nepůjde. Jedna věc ve filmu je nadsázka, druhá věc zvláštní schopnosti. Jsou ale činnosti, které filmaři milují a ukazují nám je po celé roky jako naprosto běžné, ale nereálné. Které to jsou?

Nastartovat auto bez klíče

Tohle vídáme tak často, až to skoro vypadá, že s sebou vlastně žádný klíč nosit nemusíme. Novější auta jsou ale vybavena systémem, který vyžaduje načtení kódu z klíče. Ten nikdo neobejde. Spojit kabely a vystřelit pryč prostě nejde.

Proskočit oknem

Šílenost, kterou rozhodně nezkoušejte. O  výloze obchodu raději ani nemluvě. Ve filmech to přitom vypadá tak snadno! Pravdou je, že se sklo láme na kusy ostré jako břitva, a ty mají tendenci končit zabodány v lidském těle. Snadno se tak stane, že vám kromě mnoha řezných ran a oděrek zůstane trčet střep přímo z krku, může zasáhnout tepnu nebo poškodit oči. Žádná sranda.

Rozbít okénko u auta pěstí

Každý správný chlap ve filmu se s tím nemaže, prásk do okna a rovnou vytáhnout ven grázla za volantem. Okénka v autě jsou velmi tvrdá a polepená folií zabraňující vysypání skla. Ne, že by to vyloženě nebylo možné, ale je to o zlomení zápěstí nebo zápěstních kůstek.

Kosit hajzly ze dvou samopalů naráz

Ke střelbě ze zbraně, ať už z pistole nebo samopalu, potřebujete dvě ruce. Kvůli míření a kontrole zpětného rázu. Se dvěma nezasáhnete nic, nehledě na to, že z většiny zbraní ani není možné vystřelit jednoruč. Prostě ji neudržíte.

Morpheus zvládne dvě MP5 současně, jenže to bylo v Matrixu. Tam je možné všechno, pokud tomu dokážete uvěřit.

Otevřít dveře kreditkou

Tohle snad ani není třeba řešit. Prostě to nejde, brání v tom už samotná zárubeň dveří. Ostatně, ani s nádobíčkem jako pinzeta a šroubovák se dovnitř bez poškození zámku nedostanete. Nic naplat, musíte sejmout ochranku a získat klíč.

Prolézat klimatizací

Tohle všichni filmaři naprosto milují a cpou nám to neustále dokola. Přitom není větší nesmysl, klimatizace je určená pro vzduch, ne pro lidské tělo, takže se okamžitě proboříte skrz. Pokud chcete infiltrovat nějakou budovu, na pohyb odvzdušňovacím potrubím rovnou zapomeňte.

Srazit se s jiným autem bez zranění

Není snad nikdo, kdo by pochyboval, že tohle není legrace. Bourání v autech, kdy posádka vyvázne bez jediného škrábance, ale vídáme tak často, že jsme ho museli zařadit. Ano, při běžné bouračce se vám taky nic stát nemusí, záleží na rychlosti, spíš ale nějaká ta zlomenina a otřes. Pokud ovšem chcete být rychlí a zběsilí, nezapomeňte: čelní náraz ve 250km/h určitě nepřežijete.

Ty svině, tu košili jsem právě vyžehlil…

Taky si občas říkáte, že tohle už prostě filmaři nemůžou myslet vážně?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 NEJ filmových aut všech dob

Prequel, Sequel, Spin-off, Remake, Reboot… Co je co?