Jakub Voráček – fantom letošní sezóny NHL

Neočekávaným králem průběžného kanadského bodování NHL je český útočník Jakub Voráček. Kde se to v něm bere?

Jakub Voráček

Sezóna

Jakub je v pětadvaceti letech v ideálním hokejovém věku a je to na něm sakra znát. Ve třiatřiceti zápasech, které do Vánoc stačil letos v NHL odehrát, zaznamenal celkem 44 kanadských bodů za 14 gólů a 30 přesných přihrávek, což jej řadí do čela produktivity celé soutěže. Pro srovnání, Jaromír Jágr zaznamenal ve stejném počtu utkání 2x méně bodů (5+15).

Začátky

Stejně jako výše zmiňovaný Jaromír Jágr je Jakub Voráček „produktem“ kladenské hokejové školy. Mládežnickými týmy Kladna se postupně protlačil až k extraligové premiéře v sezóně 2005/2006. Za extraligové mužstvo však stačil odehrát jedno jediné utkání. Jeho další kroky totiž směřovaly do zámoří.

Zámoří

První dva roky své zámořské kariéry strávil v juniorské QMJHL, kde měl průměr takřka dva body na zápas. V roce 2008 si odbyl svou premiéru v NHL. První příležitost dostal v týmu Columbus Blue Jackets. V jeho dresu nakonec strávil 3 kompletní sezony, než přišel přesun do Philadelphia Flyers. V dresu letců kroutí Jakub aktuálně čtvrtou sezonu (s krátkou zastávkou v dresu Lva Praha v době výluky NHL v sezoně 2012/13).Tepre v té letošní však (zatím) září jeho hvězda naplno.

Reprezentace

Od roku 2010 je Jakub Voráček také reprezentantem České republiky. Dosud za nás nastoupil na třech mistrovstvích světa a zimních olympijských hrách v Soči. Je mistrem světa z roku 2010.

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hokejová pravidla. Změní se zásadně! Tady je důkaz

Blázen v NHL sestřelil Jágra! 2 zápasy stop