5 alko omáček pro zahřátí. To musíte zkusit!

Venku přituhlo, takže teď je ten správný čas na omáčky pro pořádný chlapy. Co vás zahřeje a dokonale požitkářsky pohladí po duši? Jestli máte doma alkohol (hloupá otázka), na plotnu s ním!

Alkoholové omáčky

Španělská požitkářka, gurmánka a spisovatelka Isabel Allende, která rozumí nenasytné mužské duši, má pár tipů, které se do zimního období víc než hodí. Vyndejte z baru to, co jste dostali pod stromeček, přátelé, nebudete litovat.

1. Rumová omáčka

Využití: Někteří jí dávají na pudink, jiní na většinu zákusů a dezertů.

Ingredience: 3 vejce a 1 žloutek, 4 lžíce vody, 4 lžíce cukru, 4 lžíce rumu.

Příprava: Dejte všechno do kastrolu a za neustálého míchání přiveďte k varu, až omáčka bude dostatečně hustá. Podávejte okamžitě.

2. Omáčka z červeného vína

Využití: K piškotům, dezertům se zmrzlinovým základem a ke všem pokrmům, které si žádají nějaké vylepšení. Pokud uberete cukr a přidáte a vinný ocet, dá se omáčkou polít steak z jakéhokoli druhu masa.

Ingredience: ½ šálku dobrého červeného vína, ¼ šálku vody, 4 lžíce cukru, 2 lžíce másla, 1 lžíce mazeiny (kukuřičný škrob), 1 trubička celé skořice, citronová kůra, špetka soli.

Příprava: Všechno kromě másla dejte do rendlíku, vařte 4 minuty na mírném ohni a neustále míchejte, ať se nic nepřipálí. Odstavte z ohně. Vytáhněte skořici, přidejte máslo a pořádně to promíchejte, až se rozpustí. Podávejte teplé.

3. Ivanova bourbon omáčka

I Ivan Vodochodský ví, co chlap v zimě potřebuje! Jeho recept na úžasnou omáčku zahřeje každého!

Využití: Steaky přelité touto dobrotou budou chutnat opravdu skvěle.

Ingredience: 250 mililitrů hovězího vývaru, 200 mililitrů smetany ke šlehání nebo na vaření, 60 mililitrů bílého portského vína, 60 mililitrů bourbonu, 1 šalotku, 20 gramů másla, 2 lžíce celého zeleného pepře.

Příprava: Do hrnce dejte pár kapek oleje, na něm osmahněte najemno nakrájenou šalotku, přidejte zelený pepř, bourbon a víno. Nechte alkohol vypařit. Poté přidejte smetanu a vývar a vařte do zhoustnutí. Na úplný závěr zašlehejte ztuhlé máslo. Budete se olizovat až na ušima!

4. Studená koňaková omáčka

Využití: Stolní grily určené pro využití do interiéru má dneska kde kdo. Patříte k nim? Pak si k masu připravte omáčku z koňaku.

Ingredience: 100 mililitrů majonézy (ideálně domácí), 10 mililitrů koňaku, 3 kapky vanilkového aromatu, 1 lžička cukru moučky.

Příprava: Uvedené ingredience utřete dohladka. Ručně. Šlehač nechte odpočívat. Omáčku nechte vychladit.

5. Whisky nářez

Využití: Byl by hřích, aby se omáčka z whisky nepřelila přes nějakou tu flákotu masa!

Ingredience: 1 střední cibule, 400 gramů kečupu, 10 gramů cukru, 2 a půl polévkové lžíce jablečného octa, 2 lžíce whisky, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, ½ čajové lžičky cayenského pepře neboli chilli papričky, ½ lžičky hořčičných semínek.

Příprava: Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte prolisovaný česnek a zbylé ingredience. Promíchejte. Přiveďte k varu a na mírném ohni povařte asi 10 minut. Podávejte.

K tomu všemu rozpálenou buchtu a o prohřátí kostí nebude nouze!

A co s darovanými lahvemi děláte vy? Experimentujete, nebo „to skončí“ jako vždycky?

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Top 7 nápojů proti mrazu. Tyhle neznáte

Alkohol ve vás probudí kreativce. Fakt!