Jak vybrat venkovní žaluzie? Věnujte se hlavně těmto parametrům

Venkovní žaluzie plní převážně funkci odstínění slunečního záření v oknech. Tím pádem je zabráněno přehřívání interiéru, takže se život stane o dost pohodlnější. Jenomže venkovní žaluzie disponují celou řadou různých parametrů, jimiž se od sebe vzájemně liší. Typicky se jedná o jejich tvar, velikost, barvu nebo způsob ovládání.

jak vybrat žaluzie

Podle čeho tedy vybrat či jak vybrat nejlepší venkovní žaluzie?

Žaluzie s lamelami ve tvaru C

Tento tvar lamel se u venkovních žaluzií objevil před velmi dlouhou dobou. I přes své relativní technologické stáří je tato varianta stále hodně oblíbená, což je způsobeno velmi příznivou cenovou politikou. Další velkou výhodou je možnost naklápět lamely na obě strany.

Díky tomu můžete světlo odstínit buď směrem nahoru ke stropu, nebo dolů k podlaze. Bohužel za nevýhodu tohoto typu venkovních žaluzií je nedomykatelnost. To znamená, že ani po zatažení není v místnosti vytvořena dokonalá tma. Tím pádem se hodí pouze do prostor, kde vám postačí mírnější zastínění.

Žaluzie s lamelami ve tvaru Z a S

Varianta venkovních žaluzií s lamelami ve tvaru Z a S patří k velmi moderním řešením stínění. Jejich největší výhodou je právě tvar jednotlivých lamel, které do sebe po zatažení dokonale zapadnou. Žaluzie tím pádem poskytují prakticky dokonalé zastínění.

Tyto venkovní žaluzie mají na svých okrajích vlisovanou gumu nebo chcete-li těsnění. Díky tomu v tomto místě nedochází k průniku slunečních paprsků a navíc jsou jednotlivé lamely příjemně tiché, i když venku fouká vítr nebo prší.

Jak vybrat venkovní žaluzie se dozvíte také ve videu.

Jak široké by měly lamely být?

Šířka lamel bývá při výběru venkovních žaluzií vcelku podceňovaným parametrem, a přitom úzce souvisí s tvarem lamel. Užší segmenty bývají většinou doporučovány k zastínění menších okenic a lépe se hodí do užšího ostění.

Velkou výhodou úzkých lamel je jejich decentní a elegantní vzhled, protože díky malým rozměrům nepřečnívají přes fasádu. I proto jsou doporučovány architekty již při projektování nemovitosti.

Široké lamely se oproti tomu mnohem více hodí pro zastínění velkých ploch. Typicky se jedná o zimní zahrady, kde se uplatní i jejich robustní konstrukce. Díky vyšší pevnosti také lépe odolávají povětrnostním vlivům. Přeci jen na velké skleněné plochy působí vítr poměrně intenzivně.

Jaké barevné varianty jsou k dispozici?

Dávno tomu není tak, že by venkovní žaluzie byly nabízeny pouze v jednom barevném odstínu. Moderní výrobci si zakládají na široké paletě různých odstínů, díky čemuž je možné venkovní žaluzie dokonale sladit s okolní fasádou.

Nejčastěji jsou žaluzie nabízeny v chladných odstínech bílé barvy, ovšem na trhu seženete i šedou nebo antracitovou variantu. Někteří výrobci dokonce nabízejí možnost vyrobení žaluzií ve speciálních barvách, které standardně v nabídce nejsou. U této možnosti však počítejte s finančním příplatkem.

Způsoby ovládání venkovních žaluzií

Ovládání žaluzií byste měli věnovat náležitou pozornost a rozhodně byste tento parametr neměli přehlížet. Rovnou se vyhněte ručnímu ovládání, které je nejenom nepohodlné a relativně namáhané, ale také nepraktické. Při instalaci žaluzií a lamel je totiž nutné provrtat venkovní zeď, aby bylo možné ovládací prvky vyvést do interiéru.

Daleko lepší je ovládání pomocí tlačítka nebo dálkového ovladače. Venkovní žaluzie mají v takovém případě v horní části umístěn motorek, který zajišťuje pohyb lamel. I ten může být opatřen prémiovými funkcemi, k nimž se řadí například detekce překážky nebo ochrana před zamrznutím. Mačkáním knoflíků na ovladači pak můžete lamely naklápět, vytahovat nebo stahovat.

Výběr venkovních žaluzií zase není tak složitý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Při nákupu si dejte záležet hlavně na šířce a tvaru lamel, a pochopitelně také na způsobu ovládání.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chytrá domácnost má jedinečné kouzlo. Proč byste ji měli mít doma?

Moderní domácnost. Jak složité je ovládat hlasem jednotlivé prvky? Vůbec ne! Stále ale ještě existují problémy!