,,Špatné“ chování: i z něj můžete krásně profitovat

Životem sice můžete proplouvat jako Mirek Dušín, ale je to nuda. Když trochu povolíte šrouby, budete mnohem spokojenější a zdravější k tomu.

špatné chování

Kde začít? Co všechno je ,,špatné chování“? Nepřestávejte nadávat. Ne, nemusíte nutně klít jako ruský námořník v tureckém bordelu, anebo nevědomě trousit vulgarismy jako oběť Tourettova syndromu. Jen se prostě nebojte nadávat tam, kde vnitřně cítíte potřebu. Dobře zacílená nadávka je uvolňující, osvobozující. Zvyšuje práh vaší bolestivosti, výkon fyzicky-silového projevu.

A také napomáhá zlepšení sociální koheze, soudržnosti. Je to upouštění páry z přetlakovaného kotle, které vás oddaluje od infarktu. Je to funkční strategie, jak uvolnit hněv. A mimochodem, čím pestřejší je váš repertoár dobře zacílených nadávek, tím většího skóre pravděpodobně dosáhnete i v IQ testech.

Sklenička rozvazuje jazyk

Zatímco u chvály pozitiv nadávání se psychologové nešetří, přimět někoho z expertů chválit alkohol je kumšt. I takoví se ale nejdou. Jasně, můžeme tu předstírat, že buněčný jed v láhvi vlastně nic dobrého nedělá, ale pravda to není. Je to relaxant, který vás v menších koncentracích dostane do pohodového stavu. Ve kterém ztrácíte ostych.

Což může být vhodné nejen pro seznamování se/obtěžování roštěnek na baru, ale taky pro učení se cizích jazyků. Fakt. Alkohol pomáhá s odbouráním lingvistických bariér, podněcuje v nás hledání cestiček k vzájemné domluvě v přátelské atmosféře. Když jste lízlí, mluvíte cizím jazykem plynuleji.

Nebojte se nudit!

I když vám pořád někdo tlačí do hlavy, že byste neměli promarnit ani vteřinku svého života (čímž koučové promarní většinu svého života), nuda je potřebná. Je to univerzální lidská zkušenost. Symbol útlumu, odpočinku, psychického restartu. Protože po prožitku nudy a prachsprostého nicnedělání jste schopni mnohem aktivněji pracovat, fyzicky i duševně.

Studie hovoří jasně: měřené výkony těch, kteří se nejprve nudili, jsou v procentech jasně lepší. Nuda možná není sama o sobě efektivní, ale je nejspíš nedílnou součástí podmínek pro následné úspěšné vyhledávání příležitostí a uplatňování vlastních schopností.

Buďte ti hloupí! Aspoň chvilku

Cítíte se někdy jako blbec? Tedy spíše, jako stupidní osoba, která prostě něčemu nerozumí, nechápe souvislosti, nepobírá data? Vynikající! Vlastní blbost a totální neznalost, chabý úsudek – to vše je vykreslováno jako příklad „špatného chování“ (protože všichni nejspíš máme být oslňující, chytří a ideálně vševědoucí). Jenže to tak není.

Jde o to, že narazit na práh svých řekněme duševních možností je do krajnosti osvěžující prožitek. Jako voňavý šálek kávy po ránu, vylitý do rozkroku.

Právě vlastním prožitkem své stupidity totiž začínáme chápat, že zdaleka ještě nevíme vše. A ukazuje nám to oblasti učení, do nichž by třeba bylo zapotřebí ještě proniknout. Pokud se občas cítíte jako blbec, máte ty nejlepší předpoklady k tomu nezakrnět. Růst a učit se dál.

Na druhé straně totiž máme přehnaně sebevědomé a o svých znalostech nepochybující jedince. Ti se jako blbci už dlouho necítili, proto si tak věří. A proto také v dlouhodobém měřítku stagnují.

Mimochodem, občas není od věci dělat hloupého, a nechat si něco vysvětlit od ostatních. Podporuje to sociální kohezi, každý se rád cítí užitečný. Možná tak lépe pochopíte jejich motivace a myšlenkové pochody. A možná taky zjistíte, že jste si (dost stupidně) mysleli, že se po vás chce něco jiného. Prožitek blbosti podporuje toleranci. Je to dar, se kterým se musíte naučit pracovat. Chytře.

Tak osvojíte si ,,špatné chování“ i vy?

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Prarodiče, co vybočují ze stereotypu. Svým chováním předčí i teenagery! (19 fotek)

Nežádoucí chování, které v očích žen i okolí snižuje vaši atraktivitu. Jak snadno ztratit společenské body