Nežádoucí chování, které v očích žen i okolí snižuje vaši atraktivitu. Jak snadno ztratit společenské body

Návodů, jak ve společnosti svým vystupováním zazářit, je plný internet. Evidentně to pořád nezabírá, proto to dnes zkusíme jinak. Jaké vaše počiny, projevy a akce snižují vaše šance na sympatie okolí? Následující nežádoucí chování vás odsune do škatulky pro zlá a ošklivá zvířátka, se kterými si nikdo nechce hrát.

Nežádoucí chování, které v očích žen i okolí snižuje vaši atraktivitu

Nežádoucí chování, které je jedničkou v žebříčku přešlapů, jakých se můžete dopustit, jsou projevy agrese. Jasně, výkony chlapíků v ringu nebo na ledě jsou prosycené testosteronem a hodné obdivu, ale pokud neudržíte svaly na uzdě mimo herní pole, jste prostě za nýmanda. Sociologické testy z celého světa mají jasno: sexy je „síla pod kontrolou“, takže svalovec flegmatik. Pokud má někdo potřebu kasat se a dělat bezdůvodně ramena na ostatní i v civilním životě, bude považován za lidský odpad. Čím více neúměrná bude prezentace vaší síly, tím hlouběji se v očích kolemjdoucích propadnete.

Kolty nechte za pasem

Takže fackovat ženský nebo řvát na důchodkyni vážně nebylo a nikdy nebude cool. Podobné je to i s veřejnými projevy hrubosti. Ten chlapík, který předbíhá ostatní ve frontě na autobus, to nakonec nevyhraje. První dobrý dojem napodruhé neudělá, a jinou šanci nemá. Manažer, který staví do latě podřízené jako seržant v americké armádě zrovna tak. Kopnout si ve vzteku do popelnice, bouchnout vzteky do stolu, až poskočí příborník? Prostě krátká cesta, jak slušně řečeno nezabodovat. A jak se říká, karma je zdarma. Prchlivost se nevyplácí.

Šípková Růženka z účtárny

Pokud slyšíte od kolegů v práci: „Vypadáš příšerně, co s tebou je?“ měli byste se možná zamyslet nad svou životosprávou. Léta, kdy se hodiny pracovních přesčasů počítaly mezi kvality úspěšného zaměstnance, jsou už pryč. Dnes je to pochybná známka toho, že si neumíte zorganizovat ani vlastní práci. A lidé, kteří jsou z nejrůznějších důvodů ospalí, prostě vypadají podezřele, nedůvěryhodně a nesympaticky. Prokázala to studie holandských badatelů, při které ukazovali respondentům fotky „utahaných“ a „svěžích“ lidí. Když za denního světla klimbáte v tramvaji, nikdo si není jistý, v čem vlastně jedete. Fyzicky patrnou únavu si podvědomě spojujeme s projevy nemocí, a od infekčních jedinců se každý radši drží dál. Chcete tedy nezazářit? Nespěte a běžte pak mezi lidi.

Nevím, kde mi stojí. Hlava

Co nám ještě vadí? Mezi nežádoucí chování patří i projevy stresu. Pokud je někdo evidentně vyplašený, zdeptaný a případně do okolí hlásí, jaké katastrofy zrovna prožívá a jak nic nestíhá, v našich očích klesá. Snad si myslíme, že smůla je nakažlivá. Stres ale každopádně přenosný je. A tak se od nich držíme dál. Mimochodem, ženy pod stresem mají v krvi nižší hladinu hormonu kortizolu, který ovlivňuje plodnost. Proto nám mužům přijdou vystresované samičky o něco více neatraktivní, než ve skutečnosti jsou.

Jsem prostě borec a basta!

I mnoho štěstí škodí. Pokud ho tedy projevujete veřejně. Zajímavé je, že tady jde trend proti mužům. Rozesmáté tváře žen nám přijdou sexy, ale chlapíci, kteří střídmý úsměv nahradí řehtáním od ucha k uchu, až si olizují ušní boltce, skutečně sympatičtí nejsou. Aby nedošlo k omylu: ženám se líbí, když muži umí projevit emoce a je z nich znát spokojenost. Na druhé straně, když vidíte fotky rozesmátého Jeffa Bezose, máte chuť mu dát pěstí už jen z principu.

Takže v krátkosti: muži ztrácí body, pokud projevují svou radost a štěstí příliš okázale, pyšně a suverénně. Podobné je to i s nedostatečně projevenou pokorou. Rozhodli jste svým zásahem zápas, chytrým tahem vydělali miliony? Paráda. Ale jakmile začnete poskakovat jako opička, protože jste dali zářez, jste spíš za troubu. Skuteční borci přijímají podobné úspěchy s ledovým klidem. Protože jejich úspěch není výsledkem náhody, že?

Suchaři zůstanou na ocet

Do kategorie nesympatických jedinců můžete velmi snadno zapadnout, když se projevujete jako líný zmetek. V ten moment, kdy vás návštěva zastihne vyvalené na gauči s telefonem v ruce, si prostě zaděláváte na špatný profil. Jen o trochu méně sympatií získáte, když se budete nevhodně neverbálně projevovat. Znáte to: stačí založené ruce, a už vypadáte, jako že s protějškem nesouhlasíte. I když se vyjadřujete souhlasně, působíte na něj neupřímným, ironickým, odmítavým dojmem.  Pravda může být jinde, ale tahle nevědomá gestikulace vás zrazuje.

Posledním hřebíčkem do rakve vašeho společenského života pak může být nedostatek smyslu pro humor, anebo jeho extrémní protipól, sklon k chechtání se všemu okolo. Pokud vás trápí to, že už vás pár týdnů nikdo nevytáhl na pivo, zamyslete se nad tím, jestli náhodou není důvodem nějaké vaše nežádoucí chování a svým počínáním nenaplňujete jeden nebo více z předchozích bodů.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Muži, se kterými ženy nechtějí randit. Poznáváte se? Jestli ano, možná je na čase něco změnit! A vážně nemluvíme o vzhledu