Jak Viktoriiny vodopády zase jednou nevyschly. Klimatické náboženství mění fakta podle svého

Katastrofické sucho udeřilo na Afriku a klimatické změny si vybraly na zdejší přírodě těžkou daň. Bez vody jsou teď i slavné Viktoriiny vodopády. Vážně? Ne, ale zahraniční média to k nemalému údivu místních troubí do světa.

Jak Viktoriiny vodopády zase jednou nevyschly. Klima-náboženství v akci

Nový světový řád

Pokud chcete přežít totalitu, většinou se od vás očekává určitý soubor dovedností: nevyčnívat, kývat a souhlasit, občas někde zatřepat mávátkem. Šéfové mají vždycky pravdu. A jen prosím, neklást žádné zvídavé nebo doplňující otázky! Vybaveni touhle praktickou školou přežijete hony na čarodějnice, běsnící hnědokošiláče i nadšené svazáky. A když přijde na aktuální globálně-oteplovací-šílenství a nazelenalé klimatické pionýry? Je to pořád stejné.

Nejdřív ledovec a teď tohle!

Platí, že co napíše levicovou agendou prozářený deník Guardian, mediální hlásná trouba nové evropské eko-víry, tak je to pravda a basta. I kdyby to byl úplný a zjevný nesmysl, třeba jako že Viktoriiny vodopády v prosinci vyschnuly na pidi-pramínek. Cože? Ano, do Afriky se kvůli tomu vypravili reportéři z Guardianu, a když už jednou zanechali svou cestou na planetě zářez uhlíkové stopy, nemohli se přeci vrátit s tím, že je tam všechno v pořádku. I když to na vlastní oči viděli jinak.

A tak vznikla dost unikátní zpráva, která referuje o drastickém suchu a dramatickém dopadu klimatických změn na jedny z nejslavnějších vodopádů na světě. Protože klimatické změny, hej, ty přece můžou za všechno. Je sucho? To jsou ony. Prší, že jste po kolena ve vodě? Taky to jsou ony. Sněhová vánice? Konzervativci v Británii prosadili brexit? Málo dárků pod stromečkem? Za to všechno mohou klimatické změny! Raději zpátky k vodopádům.

Jedna řeka, kolísavý průtok a fakenews

Dáme si takovou mikrolekci z geografie. Podstatné je vědět, že je tu nějaká řeka, Zambezi. Je to fakt hodně velká řeka, její povodí má rozlohu asi patnácti ČR. V oblasti fenomenálních Viktoriiných vodopádů, kudy současně probíhá hranice mezi státy Zimbabwe a Zambií, je široká asi 1,5 kilometru. A možná už jste také postřehli, že v Africe, stejně jako v tropickém pásu po celém světě, neprší celoročně. Střídá se tu období sucha a období dešťů. Zpátky z lavic. Teď už totiž máme všechna fakta pohromadě.

Přijet totiž k Viktoriiným vodopádům v prosinci (máme tam zrovna období sucha) a podívat se řeku, ve které není tolik vody, jako třeba v květnu, totiž není úplně tím nejlepším dokladem toho, že by tu řádily klimatické změny a děsivé sucho. V období sucha tu klesá průtok až na 3 % průměru.

Na druhé straně hranice je vody dost

Celé je to ještě o chlup komplikovanější v tom, že řekou Zambezi u vodopádů pořád protéká asi 250+ kubíků vody za sekundu (což je vlastně docela dost vody), ale ta voda v období sucha teče po straně koryta, přivrácené k Zimbabwe. Na straně Zambie je teď břeh suchý. Bývá tomu tak každou sezónu a není kvůli tomu třeba brečet. Zase přijde období dešťů a voda bude všude, cirka 1400 kubíků za sekundu (asi 10x tolik, co Vltava). Prostě, nic se neděje.

Jenže novináři z Guardianu se prostě domů nemohli vrátit s prázdnou. A tak si stoupli na kamenitý břeh řeky na straně Zambie, kde teď voda neteče a udělali pár dramatických fotek. Šutry, sucho, malý potůček. Wow! Sucho! Chápete, klimatické změny položily Viktoriiny vodopády. Myslete na děti! Za dvanáct let bude tvoje bába mrtvá, protože planeta umírá… a tak podobně. Prostě lež jako věž. Bohužel, tahle ostuda nezůstala jen čtenářům Guardianu.

Klima a pistole mají vždycky pravdu

Ještě než byste řekli OK Boomer, převzali poplašnou zprávu z Guardianu skoro všechna světová média. Protože… klima je teď téma, a Viktoriiny vodopády každý zná aspoň z přírodovědných dokumentů. Senzace jako hrom. V kraválu mediálního cirkusu pak zaniklo volání Afričanů: „Hej, kámo, ale nám tu voda normálně teče, co blbnete?“. To víte, že to místní štve: z turistů jsou totiž živi, a pokud se svět zblázní a bude si myslet, že vodopády zmizely, jsou bez práce.

Na vlně klimatické novinky o suché řece a zmizelých vodopádech se svezly snad všechny velké mediální domy, včetně naší slavné a vyvážené ČT. Že by se někdo obtěžoval třeba přeptat místních, jestli je to vážně pravda? Kdepak, teď se lakuje na zeleno, takže se poplašné zprávy nevyplatí zpochybňovat, když slouží dobré věci. Co radíme? Zachovat klid. A počkat do března, května. Pak by se to na ty zmizelé vodopády chtělo podívat ještě jednou. Ony tam totiž ještě budou, i když Guardian říká něco jiného.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Parfém z odpadu. Trend obnovitelných zdrojů vyprodukoval voňavku přímo z vašeho koše

Biopaliva nemají žádný účinek, přesto se budou do pohonných hmot přimíchávat dál. Vláda zrušení nepodpoří