Parfém z odpadu. Trend obnovitelných zdrojů vyprodukoval voňavku přímo z vašeho koše

Zelené smýšlení proniklo i do míst, kde bychom ho nečekali. Recyklací a následnou výrobou z jednou již použitého materiálu se zrodil luxusní parfém. Jeho podstatou jsou esence přímo z našich odpadků.

Recyklací a následnou výrobou z jednou již použitého materiálu se zrodil luxusní parfém

Parfém z odpadu? Jasně!

Obnovitelné zdroje jsou tématem, kterého se rádo chopí spousta subjektů, ale ne každému věříme, že chce daný problém skutečně řešit. Často je to jen snaha svézt se na populární vlně, což zajistí větší zájem veřejnosti, případně zákazníků. Když výrobek hrdě hlásá, že je vyroben z obnovitelných zdrojů, spotřebitel po něm může sáhnout s pýchou, že napomáhá naší matičce Zemi. Tenhle fakt bývá přitom velice zavádějící. Nebudeme hodnotit, do které kategorie patří nový parfém francouzské značky Etat libre d’Orange. Ten svůj původ vystavuje na svět už jen svým názvem I Am Trash, který je více než výmluvný. Ano, jde o parfém z odpadu.

Vonět jako popelnice?

Etienne de Smedt, zakladatel společnosti, která působí na trhu od roku 2006, minulý rok přišel se zajímavým tvrzením. Podle něho prý popelářské vozy odvážejí poklady, které je možné stále využít pro skvělou věc. Slupky od ovoce nebo uschlé květiny, to vše je podle něj stále zdroj, se kterým je možné pracovat. Skoro to vypadá, jakoby si kompostový odpad nechával doma poházený, aby si pěkně provoněl interiér. Etienne to ale myslel jinak. Pouze připravoval půdu pro parfém, který je prý smíchaný pouze z recyklovaných přírodních materiálů. Tedy těch, které už byly jednou použité.

Parfuméři už od 19. století používají syntetické látky. Vůně, které si svými názvy hrají na přírodní produkty, jsou samozřejmě dětmi laboratoří. Dává to smysl, protože náklady na výrobu jsou mnohem nižší, a jakmile už jednou získáte výslednou vůni, prostě ji další dlouhá léta vyrábíte pořád dokola, není to žádná věda. V současné době ale začínají některým lidem syntetické látky vadit, a to z principu. Použít místo nich přírodní však výrobcům nejen zvyšuje náklady, ale zároveň přináší problémy, jako jsou alergické reakce spotřebitelů.

Kvůli vůni zabíjíme

Alergie, jak známo, jsou v tuhle chvíli trendem, který narůstá, takže odhánět zákazníky tím, že jim bude váš vonný sprej způsobovat zarudnutí kůže nebo pupínky, není zrovna žádané. Navíc, použití některých přírodních látek do parfémů už je zakázáno nebo přísně omezeno. To hlavně proto, že kvůli některým ingrediencím už lidé v minulosti nadělali pěknou paseku. Nejlepším příkladem je nebohý Kabar pižmový. Tento malý tvor, připomínající šavlozubého srnce, byl téměř vyhuben pro své pižmo, které poskytují jeho žlázy. Právě to je bylo už odedávna používáno při tvorbě voňavek, a nebohý jelínek byl kvůli tomu téměř vyhuben. Vyskytuje se na jihu Sibiře nebo v Mongolsku, a přestože je chráněný, lidé ho loví stále.

Esence slupek z koše

V dámském parfému I Am Trash se nachází esenciální oleje z cedrového dřeva, jablečná esence a esence z růží. Olejíček toho samozřejmě obsahuje víc, a výrobce u všech ingrediencí uvádí, že jsou recyklované. K získání potřebných přísad tak dochází extrakcí těchto „odpadků“. Ať je to jak chce, nejdůležitější je, aby to dobře znělo. Je to jako když jedna velká firma pouští celé roky zprávy o účinku látky, které říká bifidus esencis. Určitě už jste slyšeli, že nic takového neexistuje. Pravdy o výrobním postupu se tak ani zde nejspíš nedočkáme.

Chceme vonět za každou cenu

Pokud bychom měli snahu značky Etat libre d’Orange shrnout, je tento přístup určitě pozitivní a nelze, než ho schválit. Než vytěžit všechno santalové dřevo kvůli výtažkům pro vůně, je lepší použít něco dostupnějšího, třeba náš odpad. I Am Trash si tak svoje místo najde už jenom proto, že přináší něco nového. I tak je ale všechen povyk kolem parfémů úsměvný, když uvážíme, co jsou voňavky vlastně zač. Pár mililitrů voňavého olejíčku, který se prodává za nekřesťanské peníze. Cena I Am Trash ostatně hovoří za vše. A to všechno jen proto, abychom „sami sobě“ připadali čistší a (asi) neodpuzovali okolí. Přitom je to často právě naopak. Tak na to myslete, než si nastřelíte dárek od přítelkyně na krk před tím, než vlezete do metra. Jsou tam i jiní lidé, tak je nechte dýchat. Tohle si ale neuvědomují hlavně ženy.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dobrovolný sexuální půst. Počet nesouložících do věku třiceti let se za dvacet let ztrojnásobil

Pachová stopa jako usvědčující důkaz u soudu skončí! Konečně, říkají odborníci. Zavedená praxe kriminalistů je velkým omylem!