12 úsporných řešení, jak chytře šetřit vodu v domácnosti

Navýšení energií s sebou přináší řadu nečekaných a nadměrných výdajů, proto je dobré se zamyslet, kde všude bychom mohli ušetřit. Chytrým a správným šetřením vody nejen uspoříte nějakou tu korunu, ale zároveň budete ekologičtí. Níže přinášíme několik tipů, které lze v domácnosti ihned aplikovat a nadále používat.

vodu

1. Baterie na vodu

Jako své baterie zvolte ty pákové, namísto kohoutkových. A ještě lepší jsou moderní termostatické, které udržují teplotu vody. Tímto se zkrátí průtok vody v době, kdy čekáte na tu správnou teplotu. Tip: Pokud byste chtěli baterii nejen úspornou, ale také stylovou – v nějakém speciálním designu, který není nikde k sehnání, u MateriályNaZakázku.cz vám ji vyrobí podle vašeho návrhu.

2. Úsporné perlátory a hlavice

Pořízení kvalitních a úsporných hlavic na sprše a perlátorů na vodovodní kohoutky je první klíčový faktor. Ty vám dokáží ušetřit až několik desítek litrů denně.

dřez
Ročně můžete uspořit stovky litrů vody. Stačí vědět, jak na to. (foto: depositphotos)

3. Oprava kapajících kohoutků a protékajícího záchodu

Na tom, že máme uvolněný a kapající kohoutek není nic tak zásadního, je ale potřebné jej v co nejbližší možné chvíli opravit. S kapajícím kohoutkem můžete přijít o pár desítek litrů denně.

Protékající záchod může zavinit odvod až několika stovek litrů denně. Pokud si s opravou nevíte rady, neprodleně kontaktujte odborníka. Zároveň je dobré mít toaletu, která nabízí dvě možnosti splachování; slabší a silnější. Vždy poté zvolíte dle potřeby. Jakmile to je jen možné, rozhodněte se pro možnost slabší.

4. Odpouštění studené či teplé vody

Znáte to, chcete si umýt ruce nebo napustit vodu na nádobí a musíte čekat, než začne téct teplá voda. Takto ale zbytečně odteče spousta vody. Řešení je jednoduché, navykněte si tuto vodu nachytat do nádoby a použít ji následně pro spláchnutí toalety či zalévání květin.

5. Upřednostňujte sprchu před vanou

V závislosti na velikosti vany mluvíme o napuštění orientačních 100 až 200 litrů vody pro jednu koupel. V případě, že dáte přednost sprše, můžete ušetřit mnohdy až 150 litrů. Samozřejmě zde hovoříme o potřebném sprchování, a ne o stání ve sprše po dobu několika desítek minut.

6. Mytí nádobí

Pro šetření vody by se nemělo mít nádobí pod tekoucí vodou. Máte-li myčku, dávejte nádobí tam, nicméně myčka by ale měla být zcela naplněná. Pokud ještě před jejím naplněním z nádobí odstraníte nejhorší zbytky, nemusíte volit program s předmýváním.

Jestliže myčku nemáte, vždy si napusťte dřez a nádobí omyjte v něm. Pakliže máte nádobí více a nechcete zbytečně dřezů napouštět víc po sobě, myjte nejprve méně znečištěné nádobí, a to hodně špinavé si nechte na konec, aby po něm již nic nenásledovalo.

voda
Myjete nádobí pod tekoucí vodou? Pak si odvykněte. (foto: depositphotos)

7. Uzavírání kohoutku

Uzavíráním kohoutku můžete denně ušetřit desítky litrů vody. Jedná se o mytí rukou a jejich namydlení, o čištění zubů nebo také holení. Lidé jsou mnohdy zvyklí při těchto úkonech vodu nechat volně protékat, což je zcela nešetrné. Například při čištění zubů vám bohatě postačí napuštění kelímku s dvěma deci vody.

8. Pračku vždy naplňte

Prádlo perte pouze s naplněnou pračkou. Ročně se takto dá ušetřit mnoho litrů vody.

9. Zahrádka a její zalévání

Majitelé zahrad musí myslet i na její opečovávání, a to jde ruku v ruce se zaléváním rostlin a plodin. Nejekonomičtější a nejekologičtější řešení je v tomto případě nachytání dešťové vody. Ta je dokonce blahodárná, jelikož neobsahuje chlór, který rostliny a ani lidská kůže příliš nezbožňují.

dešťovka
Zahrádka spotřebuje hodně vody. Ušetříte, když budete chytat dešťovku. (foto: depositphotos)

10. Ovoce a zelenina

Ať již ovoce a zelenina vypěstovaná nebo někde zakoupená, vždy je nutné je omýt. Napusťte si misku a tyto potraviny omyjte v ní. Je zbytečné mít každý kus zvlášť pod tekoucí vodou.

11. Rozmrazování potravin

Jedním ze způsobů, jak pomoci potravinám se odmrazit, je jejich umístění pod tekoucí vodu. Jenže zmraženým potravinám tekoucí voda neprospívá a váš účet se tak pouze zvyšuje. Myslete na jejich rozmrazování včas a nechte je rozmrazit se volně například přes noc v lednici.

12. Nejste doma? Vodu vypněte

Plánujete-li odjet na dovolenou nebo pouze na víkend, přívod vody uzavřete. Za vaší nepřítomnosti se může stát, že praskne nějaká ta hadička a vy nejenže přijdete o litry vody, ale můžete i vytopit své sousedy, máte-li nějaké. S tímto pocitem se vám zároveň bude lépe trávit váš čas strávený mimo domov.

Může se to zdát jako banality, ale každá z těchto drobností a zvyklostí vám může ročně ušetřit opravdu hodně vody a tím pádem i peněz do rodinného rozpočtu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak ušetřit za energie a zbytečně nevyhazovat peníze do vzduchu?

Sháníte nádrž na dešťovou vodu? Poradíme vám, podle čeho ji vybrat