Herní židle jako součást povinné výbavy každého pařmena

Patří hraní videoher k vašim nejoblíbenějším denním činnostem? Ať už je to častá nebo občasná záležitost, vždycky si k tomu sedněte na kvalitní, herní židli. Je mylné se domnívat, že se od té kancelářské nijak neliší. Liší a velmi markantně. Pojďme si zmínit zásadní rozdíly a také návod na to, jak si vybrat kvalitní herní židli pro domácí použití.

herní židle

Kancelářská versus herní židle

Kancelářská a herní židle jsou dva odlišné pojmy a liší se nejen svou finanční stránkou. I když kancelářská alternativa je dnes také perfektně zpracovaná a propracovaná, herní se svým vzhledem a kvalitou rovná požadavkům každého náročného i méně náročného hráče.

Zatímco kancelářská židle vás udrží ve vzpřímené poloze několik hodin, aniž by došlo k narušení pohodlí, herní vám umožňuje dokonce až „ulehnout“ a hrát dlouhé hodiny hry. Očekává se od ní, že hráč u herního titulu vydrží déle než osm hodin, respektive že bude dlouhé hodiny v jedné jediné poloze.

hráči
Je mylné se domnívat, že herní židle je prostě klasická, dražší židle. (foto: depositphotos)

Co je třeba zvážit před výběrem

Než se pustíte do výběru herní židle, stojí za zvážení několik věcí. Zejména si řekněte, zdali tento typ nábytku opravdu využijete. Skutečně patříte mezi tak velké hráče, že potřebujete investovat do kvalitního sezení? Příležitostní hráči si bezesporu vystačí s židlí klasickou, kancelářskou.

Kromě toho je dobré si ještě před výběrem ujasnit zejména cenovou relaci. Obecně se tento kus nábytku pohybuje svou cenou kolem 3-20 tisíc korun. Mluvíme o velké investici, kterou je dobré promyslet po všech stránkách.

Když se rozhodnete pro koupi herní židle

Jste však plně přesvědčení o tom, že herní židle je přesně tím, co potřebujete? Patříte mezi vášnivé hráče a u herních titulů dokážete vydržet dlouhé hodiny? Není pochyb ani sporu o tom, že se taková židle stane vaším parťákem na dlouhé dny s herní konzolí. Při jejím výběru se zaměřte především na:

  • loketní opěrky
  • sedák
  • nosnost
  • konstrukci
  • materiál
  • celkový design
  • mechaniku
  • funkce
hráči
Dlouhým sezením na nevyhovujících židlích a polštářích si zaděláváte na problémy. (foto: depositphotos)

Loketní opěrky

V ideálním případě hledejte herní židle, které budou mít loketní opěrky přizpůsobivé, respektive které vám umožní měnit polohu. U fixních opěrek je to riziko, že nebudou odpovídat vašim požadavkům.  

Sedák

Podobné je to se sedákem, který by měl umožňovat nastavit jeho odpružení. Jinými slovy by židle měla hezky kopírovat váš pohyb. V potaz berte i materiál, ze kterého je vyroben – pokud se při sezení potíte, prodyšnost materiálu je klíčová.

Nosnost

Žádný kus nábytku neunese všechny, jinými slovy každý nábytek má svou nosnost a herní židle není výjimkou. A tak hledejte takové alternativy, které odpovídají vaší hmotnosti. K dostání jsou židle s nosností 110, 120 i 140 kilogramů a nejsou to údaje jen tak pro srandu.

Konstrukce

Židle však musí něco vydržet, ať už jste hubení nebo při těle. Sledujte proto materiál její konstrukce. Ideální je kov, který je v porovnání se všemi ostatními druhy materiálů velmi odolný.

Materiál

Herní židle však nemusí být celokovová, aby něco vydržela. Sice její konstrukce z kovu být ideálně musí, zbytek se však může skládat například z klasické tkaniny nebo kůže. Ostatně kožené nebo koženkové židle patří mezi nejkvalitnější, navíc luxusně, přesto jednoduše také vypadají.

Design

I když je důležité herní židli vybírat podle jejích vlastností, vzhled je také parametr, který stojí za zvážení. Nikdo si přece nekoupí takový produkt, který se mu nelíbí nebo nezapadá do interiéru. I když design berte až jako poslední položku na seznamu, nepřeskakujte ho.

Mechanika

Takzvaná mechanika je parametr, který je důležitý u všech typů židlí, nejen u herních alternativ. Pomocí mechaniky totiž snadno ovládáte zdvih židle a také sedák s opěrákem. To, jakou mechaniku zvolíte, pak bude mít velký vliv na celkový komfort, jenž výrobek poskytne.

Funkce

Věděli jste, že i herní židle může mít řadu funkcí, které vám jakožto uživateli mohou přijít vhod? Herní židle jsou dokonce vybaveny mnoha funkcemi, k nimž patří elektrický větráček, držák na pití nebo například podsvícení. A to jsou věci, které mohou značně posílit komfort při hraní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Herní konzole v čase: Vývojáři se předhání už 50 let

Deset nejlepších her na PlayStation všech dob. Čeští hráči rozhodli hlasováním v anketě