4 situace, kdy dokážete opravit pračku sám

Pračky jsou domácími spotřebiči, bez kterých si neumíme představit moderní život. Nebo takto – umíme, ale značně bychom zaplakali, kdybychom se co týden podívali na stav bankovního konta. Stejně jako jiné podobné stroje, i pračka má svůj datum trvanlivosti. Někdy jsou její poruchy život beroucí, jindy je dokážete sami opravit. Pojďme se zaměřit na druhý scénář a prozradit si, jak opravit pračku sám, když začne volat o pomoc.

pračku

1. Když voda neodtéká

První z nešvarů, kdy dokážete opravit pračku vy sám, jsou problémy s vodou. Ke správnému fungování pračky musí být zajištěn bezproblémový přítok a odtok vody. Prádlo byste asi jen stěží dokonale vyprali jen v tekutém nebo sypkém pracím prostředku bez kapky čiré tekutiny. Jenže co když se stane, že voda do pračky sice přiteče, ale poté jí dělá problém odtéct? V takovém případě buben pračky nemůžete otevřít, protože byste jinak vytopili celou koupelnu.

Pokud pračka neodtéká, je zde velká pravděpodobnost, že je ucpaný vodovodní filtr. Nezbytným krokem je tedy vyčištění filtru. Najdete ho v pravém nebo levém spodním rohu pračky. Jen odklopte kryt, filtr vyšroubujte a zbavte ho veškerých nečistot, které jsou v něm usazené.

Abyste předcházeli podobným nepříjemnostem a jejich akutnímu řešení, myslete na čištění filtru co čtyři měsíce.

pračka
V mnoha situacích zvládnete opravit pračku sám. (foto: depositphotos)

2. Když není prádlo dokonale vyždímané 

Stává se vám, že oblečení z pračky vytahujete příliš mokré? Kape z něj stále voda? Možná vás už přepadá panika a saháte po telefonu chtíc vytočit servisního technika. V takové chvíli se však v nejlepším případě zastavte, uklidněte a při položení ruky na srdce si zodpovězte otázku, zdali jste toho do bubnu pračky nedali příliš mnoho.

Špatné ždímání je většinou důsledkem praní přílišného množství velkých kusů prádla. Při pracím procesu se do sebe například mohou zamotat prostěradla nebo povlečení, a pro pračku jsou větší zátěží i proto, že takové množství nemůže vyždímat.

Mluvíme tedy o problému, který však vzniká vlivem špatného zacházení s pračkou, nikoliv závadou spotřebiče. Příště proto perte věci po menších částech nebo se snažte prádlo do bubnu pračky trochu skládat.

3. Když pračka přestává ohřívat vodu

Jste si jistí, že zvolený prací cyklus měl být proveden v teplé vodě? Přesto je prádlo ledové, jako kdybyste ho dali pod studenou sprchu? Pračka je stroj, který se vlivem používání opotřebovává. Je to holt cyklus. Jenže ono opotřebení může poškodit nějaké funkce spotřebiče, jako je například ohřev vody.

pračka
Topné těleso se zanáší velkým množstvím pracího prášku. (foto: depositphotos)

Pokud pračka neohřívá vodu, na vině je, se vší pravděpodobností, topné těleso, které je spálené. K problému dochází vlivem velkého množství prášku, které se při praní používá. Z této situace následně vede jen jedna cesta, a tou je výměna topného tělesa. A pakliže nejste domácím kutilem, je nutné zavolat opraváře.

Tomuto scénáři se však vyvarujete tím, že budete prát své oblečení v menším množství pracího prášku.  

4. Když pračka vyhazuje pojistky

Nezřídka se stává, že pračka vyhazuje pojistky. Po zapnutí pracího cyklu to tedy netrvá příliš dlouho a dojde k vyhození celého domu nebo bytové jednotky. Z dlouhodobého hlediska mluvíme o velkém problému, proto raději dvakrát své štěstí nepokoušejte a rovnou vyměňte jistič. Právě výměna jističe za silnější, případně napojení pračky na vícero okruhů jsou řešení vzniklé situace.

Ovšem ne vždycky jsou na vině jističe. Někdy zde může docházet ke zkratu, což zjistíte tak, že zkontrolujete, zdali někudy neuniká voda. Pokud však ke zkratu dochází pravidelně, návštěvě elektrikáře se nevyhnete. Jelikož elektřina je život beroucí, raději si nehrajte na hrdinu a zavolejte odborníka.

Elektrikáře povolávejte také hned v okamžiku, kdy se vám kabely nebo spotřebič jako celek vizuálně nelíbí. Zkrat je totiž může viditelně poškodit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak opravit myčku svépomocí bez zkušeného technika

Jak opravit nebo oživit fasádu domu svépomocí? Nemusí to být tak těžké, jak se zdá