Jak opravit myčku svépomocí bez zkušeného technika

Myčka dnes patří mezi základní spotřebiče, bez kterých už neumíme fungovat. Je stejně nezbytná jako lednice. Také si nepřejete, aby vám ji odvezli do opravny? Něco zvládnete i sami. Jaké poruchy myčky dokážeme opravit svépomocí?

opravit myčku

V našem článku zjistíte, že spousta důvodů, proč myčka nefunguje správně, se děje obvykle následkem nějaké naší drobné chyby. Tím spíš zvládnete opravit myčku během chvilky sami.

Nádobí není suché

Když jsme si pořídili tak sofistikovaný přístroj, přece nebudeme všechny předměty ještě utírat? Jako nejčastější důvod, proč není nádobí suché, se uvádí její přílišné naplnění předměty. Mohlo se také stát, že již došla sůl ze zásobníku, nebo nebylo z vaší strany vůbec použité leštidlo.

Na nedosušené nádobí má vliv také materiál předmětů, které do myčky vkládáte. Jedná se z větší části o plast? Zde budete muset po ukončení mycího procesu ještě nechat na chvíli pootevřená dvířka, aby mohla přebytečná vlhkost ven. Na plastovém nádobí totiž voda zůstává nejdéle.

Hlasité nárazy během mytí nádobí

Tento stav nás zejména v pozdních nočních hodinách dokáže poněkud vylekat. Ozývají se z vaší myčky zvuky nárazů? Počítejte s tím, že se zřejmě ne všechno nádobí umyje perfektně. Zvolili jste totiž nesprávné rozložení nádobí a otočná tryska v podobě ramena o něj při pohybu zavadí. Opravit myčku zatím není potřeba, příště prostě jen ramenem zatočte dokola a ujistěte se, že se může volně pohybovat.

Co když myčku není možné spustit?

Nedaří se vám myčku vůbec zapnout? Jako první pro jistotu zkontrolujte chod elektřiny v místnosti. Mohlo se stát, že byl vyhozený jistič vlivem malé závady na jiném přístroji. Je šňůra od spotřebiče skutečně zapojená v elektřině? Nebo bude potřeba ji lépe zasunout?

Někdy se ale může stát, že máme spálenou pojistku v jističi. Stačí ji jen vyměnit a můžete fungovat dál. 

Ještě jeden důvod vede myčku k tomu, aby nespustila mycí program. Ten důvod je zcela prozaický. Vlivem velkých nádob nelze dobře zavřít dvířka přístroje. Zvolili jste správně program, ale dvířka se vám nedaří upevnit? Bude potřeba nádobí přeskládat jinak.

Prostředek na nádobí zůstal v zásobníku

Po otevření myčky s nelibostí zjistíte, že je kapsle nebo prášek do myčky stále v otevřeném zásobníku. Co s tím? Většinou je na vině příliš plná myčka, nebo také velký kus nádobí, který nedovolil otevření dvířek ve správnou dobu.

Ještě jeden důvod zde ale máme. Prostředek mohl zůstat v zásobníku, nebo třeba na dně myčky, z toho důvodu, že jste jej vložili do zásobníku, který byl mokrý. Aby bylo možné prostředek nebo tabletu uvolnit správně, zásobník musí být suchý. Zatím stále vidíte, že opravit myčku s pomocí technika není vždy hned nutné.

Nádobí je velmi špatně umyté

Tento problém zná každý z nás. Na jeho příčinu v mnoha případech přijdeme sami. Jednoduše jsme si nevšimnuli znečištěného nádobí, na kterém byly zbytky kávy, máku nebo třeba dužiny z mrkvové šťávy. A nyní je nepořádek téměř na každém kousku nádobí.

Nezbývá, než se pustit do práce a vyklidit zásobník na nečistoty. Následně spusťte znovu mycí program.

Za špatně umytým nádobím ale může stát i zcela prostá chyba. Prostě jste na velké množství špinavého nádobí, ve kterém jsou i hrnce, zvolili příliš šetrný program. Ten na tak velkou porci špíny nestačil.

Stává se vám, že bývá vaše nádobí neumyté opakovaně? V tom případě bude na čase vyzkoušet kvalitnější prostředky na mytí nádobí. Zkuste například kapsle, které v sobě obsahují i leštidlo a sůl.

Myčka nevypouští vodu

Stalo se vám někdy, že spotřebič nevypustil vodu? Někdy stačí pouze prohýbat hadici, která vede vodu i odpad. Nezapomeňte pročistit odtok a zasadit se o jeho odvzdušnění. Aby se vám tento problém již příště nestal, do myčky nevkládejte nádobí se zbytky jídla.

Skvělé, poradili jste si sami. Není potřeba okamžitě volat opraváře, když jste si závadu snadno odstranili svépomocí. Ne ve všech případech je totiž bezpodmínečně nutné shánět servisního technika, který by vám váš milovaný přístroj odvezl pryč. Opravit myčku se teď jeví jako hračka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Poničila vám automyčka vůz? Které myčky používat a kterým se vyhnout? Jak postupovat, když se vám to stane?

Klimatizace v autě. Jak ji vyčistit svépomocí bez návštěvy servisu a zbavit se bakterií i zápachu