Jak bojovat s vypadáváním vlasů? Známe řešení!

Téměř 80 % mužů během života postihne androgenní alopecie. Postupné vypadávání vlasů může mít mnoho příčin. Jak alopecii včas rozpoznat a jak jí předcházet?

jak bojovat s vypadáváním vlasů

Co je androgenní alopecie?

Jak bojovat s vypadáváním vlasů? Nejdříve je třeba si říct, co problému předchází. Jedním z nejčastějších příčin je androgenní alopecie. Jedná se o nejčastější příčinu plešatění způsobenou zvýšenou citlivostí vlasových folikul na mužský pohlavní hormon – testosteron.

Při androgenní alopecii dochází k oslabení vlasových kořínků a snižování životnosti vlasu. Projevuje se nadměrným vypadáváním vlasů, přičemž vlasové kořínky postupně přestávají produkovat silné, zdravé vlasy a tvoří místo nich pouze jemné chmýří. 

Co charakterizuje dědičné vypadávání vlasů? 

První věc, která může poukázat na to, zda trpíte androgenní alopecií, je skutečnost, zda existuje někdo z vašich přímých příbuzných, kdo je postižen trvalou ztrátou vlasů. Mohou to být rodiče, prarodiče, ale i vzdálenější příbuzní, kteří ztratili své vlasy v mladém věku.

Čím více lidí z vaší rodiny je takto postiženo, tím větší je pravděpodobnost, že zasáhne nadměrné vypadávání vlasů i vás. K diagnostice alopecie také zpravidla slouží tvar a vzhled oblastí, které padání vlasů postihlo. 

První projevy plešatění 

Pro androgenní alopecii je charakteristický ústup přední vlasové linie a řídnutí vlasů na temeni. Jedním z prvních ukazatelů toho, že muž trpí androgenní alopecií, jsou zvětšující se kouty, přičemž vlasová linie ustupuje stále více dozadu.

Dalším znakem je řídnutí vlasů na temeni hlavy, jenž začíná na malé ploše ve tvaru kruhu, který se postupně zvětšuje. Lidově řečeno se na hlavě objevují kouty a pleš.

Příčiny vypadávání vlasů

Řídnutí a nadměrné padání vlasů u mužů je problém, který se v různé intenzitě objevuje nejčastěji po překonání třicátého roku. Příčin plešatění je několik. Kromě genetiky hraje zásadní roli také přeměna hormonu testosteronu na dihydrotestosteron, který oslabuje vlasové cibulky.

Mezi další příčiny padání vlasů lze počítat stres, nedostatek vitamínů a minerálů, diety, špatný životní styl, nemoc a nesprávná péče o vlasovou pokožku. 

Tip: Pokud chcete efektivně předejít úplné ztrátě vlasů, musíte nejdříve zjistit příčinu jejich vypadávání. Jednou z možností je trichologické vyšetření, jenž spolehlivě diagnostikuje stav vašich vlasů a vlasové pokožky.

Jak předcházet nadměrnému vypadávání vlasů?

Nezapomínejte na výživu vlasů a pokožky 

Nehodláte-li se smířit s životem bez vlasů, vsaďte na klinicky ověřené přípravky speciálně navržené pro potřeby mužů. Pomoci mohou také konopné oleje na vlasy, které vlasům poskytnou potřebnou výživu a dodají jim zdraví, lesk a pružnost. Zásadní je připustit si problém s vypadáváním vlasů včas, neotálet a co nejrychleji plešatění zastavit.

Je totiž podstatně snazší zastavit vypadávání vlasů, než znovu obnovovat jejich růst poté, co se vlasové folikuly zmenšily. Prázdné vlasové folikuly totiž po určité době odumírají a ztrácí schopnost produkovat nové vlasy.

Buďte šetrní k pokožce i k vlasům

S vlasy je třeba zacházet velmi opatrně. Časté umývání vlasů nevhodnými šampony, přílišné fénování, nešetrné česání a velké množství stylingových přípravků vlasy oslabuje a zatěžuje, což jim na síle ani kvalitě nepřidá.

Jednou z příčin zvýšeného vypadávání vlasů může být špatné prokrvování vlasové pokožky. V takovém případě musí být péče o něco intenzivnější. Kromě lymfatické masáže hlavy je dobré používat speciální séra či olejíčky pro podporu prokrvení.

Méně stresu a více spánku

Náhlé zhoršení vypadávání vlasů může být způsobeno vlivem stresu a častým vystavováním se stresovým situacím. Ve stresu se totiž neprokrvuje pokožka hlavy tak, jak by měla a tím dochází k ochuzování vlasových folikulů o potřebné živiny.

Mnoho klinických studií se rovněž shodlo, že špatný spánek urychluje či dokonce způsobuje vypadávání vlasů. Spánek je totiž nezbytný nejen pro regeneraci těla a imunitního systému, ale je zásadní i pro hormonální rovnováhu.

Zapracujte na každodenních návycích

Velký podíl na padání vlasů u mužů i žen má i nedostatek pohybu či nevyvážená strava. Vlasy, jejich hustota i kvalita jsou z velké části ovlivněny tím, zda má vaše tělo dostatek energie a správných živin. Do jídelníčku přidejte vajíčka, ořechy, ryby a lněná semínka, rovněž také potraviny bohaté na vitamín B5 a zinek. 

Jak bojovat s vypadáváním vlasů?

Doplňky stravy

Pro zmírnění projevů plešatění, padání a řídnutí vlasů je vhodné používání nejen zevních, ale i vnitřních přípravků s obsahem přírodních výtažků, aminokyselin, vitamínů a minerálů. 

Přípravky s okamžitým efektem

Hledá-li takové řešení, které zaručí okamžitý efekt a umožní vám vydat se do společnosti bez obav z prosvítající pleši, jsou pro vás ideální volbou kosmetické přípravky pracující na bázi nanotechnologie. Speciální spreje navržené pro muže trpící vypadáváním vlasů mají pozoruhodné výsledky, jelikož dokáží skrýt lysiny a vytvořit na hlavě vlákna, které jsou na první pohled od pravých vlasů k nerozeznání. 

Transplantace vlasů

V případě, že jste v situaci, kdy je úbytek vašich vlasů velmi výrazný a objevuje se u vás pleš či znatelné kouty, je efektivním řešením transplantace vlasů metodou DHI nebo FUE.

Jedná se o nejmodernější způsob transplantace vlasů, při nímž se přemisťují vlasové štěpy z míst, kde jsou vlasy stále husté a kvalitní do oblastí, kde jsou již prořídlé. Tato metoda je jediné a trvalé řešení viditelné ztráty vlasů. Zákrok je bezbolestný a transplantované vlasy vám na svém místě vydrží i několik desítek let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

7 největších chyb, které děláte se svými vlasy. Která vás dostane do hrobu?

Méně šamponu, více pomády – tak vypadá moderní péče o pánské vlasy